EPOS H6PRO
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Open ontwerp gaat luistervermoeidheid tegen
  • Gesloten ontwerp zorgt voor focus
  • Oog voor detail
  • Verwijderbare microfoon
CON
  • Hoge prijs, zeker met extra geluidskaart
  • Analoog net iets lastiger in gebruik dan USB
  • Microfoon pikt soms ademhaling op

Met de H6PRO lanceert EPOS kort na de H3 Hybrid opnieuw een high-end gaming headset. Het model bestaat uit een gesloten en open variant, die zich elk richten op een specifiek type gamer.

Advertentie

De EPOS H3 Hybrid wist vorige maand al te onderscheiden met zijn multi-point connectiviteit, goed voor het luisteren naar twee audiosignalen op hetzelfde moment. We merkten ook veel oog voor detail op, zaken die de headset net wat aangenamer in gebruik maken, zoals een verwijderbare microfoon en kabels en een grote volumeknop. Multi-point heeft de H6PRO niet, maar al de rest vind je wel gewoon terug, samen met enkele elementen die de gaming headset uniek maken. 

Ontwerp

Wat het design van de H6PRO betreft zijn er geen grote verschillen op te merken met de H3 Hybrid. De headsets van EPOS hebben allemaal dezelfde stijl met een licht futuristisch tintje dat naar de buitenwereld communiceert dat ze voor gamers gemaakt zijn. Mochten we kiezen, dan zouden we persoonlijk kiezen voor een elegantere afwerking met aluminium (zoals bij de Logitech Pro X), maar met zijn hoogwaardige plastic behuizing ziet de H6PRO er ook best premium uit. 

EPOS H6PRO

Zo voelt de headset ook aan en je merkt meteen dat je een kwalitatief apparaat in je handen hebt. De hoofdband bovenaan zorgt voor voldoende padding en zit comfortabel, ook bij lange sessies. De schuifregelaar uit metaal maakt een aangename klik wanneer je deze aanpast en elke positie wordt aangegeven met een nummer. De microfoon is makkelijk verwijderbaar met één hand dankzij een magnetische aansluiting en EPOS levert standaard twee plaatjes mee om het vrijgekomen gat op te vullen. 

In vergelijking met de H3 Hybrid zijn er op de oorschelpen geen extra knoppen te vinden, buiten de grote volumeknop. Dat is dan ook niet nodig, want er is geen bluetooth aanwezig en geen interne batterij. Dat brengt ons meteen bij het volgende verschil: het gaat in dit geval om een analoge headset en geen usb-exemplaar. Voor gamers zal dit weinig verschil maken, want de meeste gaming PC’s zijn hierop voorzien. Even wisselen naar je werklaptop met enkel een hoofdtelefoonaansluiting en geen microfoonaansluiting is echter niet mogelijk. Een extra dongle om beide samen te voegen had een leuke toevoeging geweest en een optionele usb DAC nog meer. EPOS rekent hier echter op zijn eigen line-up van geluidskaarten, zoals de GSX 300 die we eerder al testen, om connectiviteit te bieden. De installatie is zeer eenvoudig en je creëert via de EPOS Gaming Suite software veel meer mogelijkheden voor een headset die standaard plug-and-play is (waaronder de toevoeging van 7.1 audio). Console gamers kunnen dan weer vertrouwen op de meegeleverde kabel die direct op je controller is aan te sluiten. 

Open vs Closed

Tot zover zijn beide modellen van de H6PRO gelijk aan elkaar. Ze zijn echter ook zeer verschillend, meerbepaald in hun luisterervaring. Zo heeft de H6PRO Open een open akoestisch ontwerp dat speciaal ontworpen is voor gamers die in contact willen blijven met hun omgeving. De oorschelpen hebben hiervoor een een speciaal mesh ontwerp dat extra geluid doorlaat. 

Een van de voordelen is dat je nog een gesprek kan voeren met een partner die zich in dezelfde kamer bevindt. In ons geval gebruikten we de headset enorm graag tijdens het streamen, omdat je je eigen stem nog zeer duidelijk kan horen door het ontbreken van passieve ruisonderdrukking. Dit gaat luistervermoeidheid tegen, waardoor je langer aangenaam kan praten en gamen. Het geheugenschuim dat EPOS gebruikt is bovendien comfortabel en vormt zich goed zonder teveel druk op het hoofd te zetten. Er was ook voldoende ruimte voor onze oren, wat voor nog meer comfort zorgde. 

EPOS H6PRO

Een nadeel van dit ontwerp is natuurlijk dat je makkelijk afgeleid wordt en daarom ontwikkelde EPOS de H6PRO Closed. Dit model is ontworpen met pure focus in het achterhoofd. De oorschelpen zijn volledig gesloten en de oorkussens werden voorzien van een extra lederen laagje om nog meer geluid buiten te houden. Dit model had dan ook onze voorkeur bij het spelen van games zoals Far Cry 6 omdat we volledig in het spel konden opgaan en geen cruciale geluidsinformatie over onze omgeving misten. 

Geluidsprestaties

EPOS staat bekend voor zijn hoogwaardige audioprestaties en dat is ook nu weer het geval. Of je nu aan het gamen bent, een audioboek luistert of muziek streamt, je luisterervaring is steeds van hoog niveau. Een groot verschil is er niet tussen het Open en Closed model. Beide klinken geweldig. De H6PRO Open klinkt iets ruimtelijker, wat niet meer dan normaal is. Zijn maximale volume ligt ook lager, omdat het geluid meerdere richtingen uit kan, maar beide zijn zonder twijfel luid genoeg. 

Microfoonprestaties

Beide microfoons leveren een helder stemgeluid af dat niet onopgemerkt voorbij zal gaan tijdens het gamen of het vergaderen. We merkten wel op dat de microfoons in hun standaardpositie vrij dicht tegen het gezicht gepositioneerd staan, waardoor er al snel ademhaling werd opgepikt. De microfoons naar buiten buigen leek hier te helpen en ze dichter bij onze kin/nek te positioneren ook, maar het voelde wat onnatuurlijk aan om ze daar te hebben. Een ontwerp-element waar EPOS in de toekomst nog wat aandacht aan kan besteden.

We zijn ook fan van de flip-to-mute-functionaliteit om snel de microfoon uit te schakelen. Maak je hiervan gebruik, dan zal je gesprekspartner wel steeds de klik horen, maar verder is er geen overdreven gerommel merkbaar. We testten dit ook in onderstaande opname.

Eindoordeel EPOS H6PRO

De EPOS H6PRO Open en Closed hebben hetzelfde 179 euro prijskaartje als de H3 Hybrid en net als in onze review van deze laatste, vinden we dat best aardig voor een headset met draad. Je krijgt echter heel wat in ruil, waaronder natuurlijk de hoogwaardige audiokwaliteit die EPOS steeds weet af te leveren. De headset is bovendien ontworpen met oog voor detail. De verwijderbare microfoon is een pluspunt en het wisselen tussen PC en console is dankzij de meegeleverde kabels een fluitje van een cent. Om toch net wat meer uit je headset te halen is een geluidskaart zoals de GSX 300 wel aan te raden, al zal de extra 70 euro voor veel gebruikers net een brug te ver zijn, gezien de vele alternatieven in die prijsklasse.

EPOS H6PRO

Gerelateerde artikelen

EPOS H3 Hybrid review: Voor de gamende multitasker

De EPOS H3 Hybrid gaming headset laat je toe tegelijkertijd naar een computer of console en smartphone te luisteren. Handig voor externe communicatie of muziek.

EPOS Sennheiser GSX 300 review: Betere audio voor gamers

De EPOS GSX 300 voegt een nieuwe dimensie toe aan de geluidservaring van je gaming headset, dankzij handige presets, 7.1 surround sound en fysieke knoppen.

EPOS GTW 270 Hybrid review: Unieke draadloze oortjes voor gamers

De EPOS GTW 270 Hybrid oortjes richten zich specifiek op gamers die thuis of onderweg draadloos willen gamen zonder last te hebben van vertraging.

EPOS lanceert H3 Hybrid gaming headsets met dubbel audiospoor

Audiomerk EPOS heeft vandaag de H3-serie gaming headsets aangekondigd, bestaande uit de H3 Hybrid en H3PRO Hybrid. De hoofdtelefoons werken op PC en consoles en ondersteunen gelijktijdig meerdere verbindingen.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.