lenovo yoga tab 13
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Ondersteunende voet
 • Op meerdere manieren te gebruiken
 • Uitstekend beeld én geluid
 • Grote batterij
 • Gebruiksvriendelijke software
CON
 • Zwaarder dan andere tablets
 • Geen camera aan achterkant
 • Niet voor zwaardere apps

De Lenovo Yoga Tab 13 is een eigenzinnige en veelzijdige tablet die je entertainment van het hoogste niveau levert.


Dat Lenovo goede tablets kan maken, heeft de fabrikant ons al vaak genoeg bewezen. Ze werken zich steeds meer op als de derde grote speler in de tabletmarkt en hun tablets hoeven ook niet meer onder te doen voor de iPads van Apple en de Galaxy Tabs van Samsung. Zo waren we zeer gecharmeerd door de Lenovo Tab P12 Pro, het nieuwe vlaggenschipmodel dat een perfecte balans tussen productiviteit en entertainment nastreeft. Met de Yoga Tab 13 wil Lenovo vooral het entertainment in de verf zetten. Mag de Lenovo Yoga Tab 13 zich mee mengen met de grote jongens? We namen deze eigenaardige tablet op de proef.

Lees hier onze review van de Lenovo Tab P12 Pro

Lenovo Yoga Tab 13: wat vinden we ervan?

De juiste houding

Als je de tablet ziet, zal je onmiddellijk doorhebben waarom we hem als ‘eigenaardig’ omschrijven. De Lenovo Yoga Tab 13 heeft een bijzonder ontwerp. Aan de voorkant valt niets vreemds op te merken, maar op de rug zit een handvat vastgemaakt. Dat kan je als voet gebruiken om de tablet op je tafel neer te plaatsen zodat je hem niet altijd hoeft vast te houden. Heb je een tablet toch liever vast in je handen, dan voorziet Lenovo een stoffen bekleding die je comfort en grip geeft. Eerst vond ik die voet zeer gek, maar het is zeker praktisch. De voet blijft ook stabiel op oneffen oppervlakken zoals een bed.


Je kan de standaard zelfs gebruiken om de tablet aan je muur op te hangen. Ik kan niet meteen een situatie bedenken waarin je dat zou doen, maar je hebt veel opties om in elke ruimte de beste opstelling te vinden. Het ontwerp heeft ook wel een paar beperkingen. De voet voegt wat extra grammen toe aan het gewicht van de tablet en het is door deze opstelling bijvoorbeeld niet mogelijk om een toetsenbord toe te voegen. Dit had Lenovo eventueel kunnen oplossen door de voet afneembaar te maken.

Een tweede scherm

De voet maakt ook duidelijk hoe Lenovo de Yoga Tab 13 wil positioneren. De Yoga-merknaam vinden we vaak terug bij laptops van de fabrikant en hier neemt de tablet ook enkele elementen uit over. Zo kan je met een beetje zoeken een HDMI-poort vinden, waarmee je de tablet kan verbinden met je laptop. De juiste kabel wordt hiervoor meegeleverd in de doos. Dat geeft je een draagbaar tweede scherm dat weinig tot geen ruimte inneemt. In deze monitormodus loopt de batterij van de tablet veel sneller leeg, dus je moet je oplader wel bij de hand houden. De invoerpoort voor de oplader zit aan de andere kant van het display onder de aan/uit-knop. Dat kan een vreemde opstelling op je tafel geven wanneer beide invoerpoorten nodig zijn.

lenovo yoga tab als monitor
Meer schermruimte nodig? Lenovo Yoga Tab 13 biedt een makkelijke oplossing.

Geboren entertainer

Uiteindelijk gebruiken we onze tablet het liefst voor entertainment en hier schiet Lenovo Yoga Tab 13 niets in te kort. Het 13”-display verleent zich perfect voor het streamen, aan een maximale 2K-kwaliteit (2160 x 1350 pixels) en Dolby Vision-ondersteuning. We zouden kunnen opmerken dat de verversingsgraad begrensd is op 60 Hz, maar in de praktijk is dat voor dagelijkse toepassingen nog steeds meer dan voldoende. Kwalitatief beeld gaat ook gepaard met hoogstaande audio dankzij de vier Dolby Atmos-speakers ontworpen door JBL.

De nodige hardware is uiteraard ook aanwezig om alle vormen van entertainment vlekkeloos te ondersteunen. Net als bij de Tab P12 Pro kiest Lenovo voor een Snapdragon 870-processor. Dat is zeker niet de meest krachtige processor en valt qua prestaties niet te vergelijken met de M1 van de Apple iPad Pro of de Snapdragon 8 Gen 1 van de Samsung Galaxy Tab S8, maar zolang je geen zware games probeert te spelen zal de Yoga Tab 13 zich wel staande houden. Datzelfde geldt ook voor de batterijduur. Bij intensief gebruik zal de batterij ongeveer 10-12 uur meekunnen; we merkten al op dat in monitormodus de batterij wel sneller zal leeglopen. De oplaadsnelheid is voor een tablet zeer goed met de Qualcomm Quick Charge-technologie; na twee uurtjes opladen kan je er weer een dagje tegenaan.

Lenovo probeert je ook met de software tot rust te brengen. De tablet biedt een pure Android 11-ervaring zonder al te veel storende bloatware-apps. Normaal gezien zal nog één grote software-update volgen naar Android 12, nadien houdt Lenovo het nog tot 2024 op beveiligingsupdates (zoals je kan zien in dit overzicht). Via de Entertainment Space vind je suggesties voor films, series, games en e-books om te downloaden of te streamen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om even lekker te ontspannen.

android entertainment space
Vind snel series en films om te streamen.

Camera’s

Op vlak van camera’s kunnen we zeer kort zijn want de Lenovo Yoga Tab 13 heeft er slechts één aan de voorkant zitten. Dat is een vrij standaard camera van 8MP die ook nog een sensor voor de gezichtsherkenning aan boord heeft. Die sensor is niet altijd even accuraat, dus we raden je aan nog andere ontgrendelingsmanieren in te stellen. De webcam is meer dan geschikt voor het videobellen en je kan er ook foto’s/opnames van maken, al moet je daar geen topkwaliteit bij voorstellen. Een indicator toont je wanneer de webcam actief is voor de privacybewuste gebruiker. Dat er geen camera in de rug zit verwerkt is een mankement, maar zeker ook geen groot gemis. De kwaliteit van tabletcamera’s zit nog lang niet op hetzelfde niveau als smartphonecamera’s, dus gebruik gewoon je smartphone als je een foto wil nemen.

Een foto genomen met de frontcamera.

Specificaties Lenovo Yoga Tab 13

 • Display: 13 inch LCD, HDR10, Dolby Vision
 • Resolutie: 2560 x 1600 pixels; 196 ppi
 • Beeldverhouding: 16:10
 • Refresh rate: 60Hz
 • CPU: Snapdragon 870 SoC
 • GPU: Adreno 650 GPU
 • Camera: 8MP front + TOF sensor
 • Geheugen: 8GB LPDDR5, 128/256 GB opslag (niet uitbreidbaar)
 • Poorten: 1x HDMI, 1x USB-C
 • Connectiviteit: WiFi 802.11ac/ax, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
 • Batterij: 10.200mAh, 30W snelladen
 • Software: Android 11 (upgrade naar Android 12-
 • Afmetingen: 293.4 x 204 x 6.2-24.9 mm
 • Gewicht: 830g
 • Kleur: Grijs of zwart

Lenovo Yoga Tab 13: ons eindverdict

Lenovo Yoga Tab 13 is een zeer veelzijdige tablet die je op verschillende manieren kan gebruiken. Maar het meest van al blinkt hij uit in entertainment, en de tablet is ook ontworpen om je hiervoor het optimale comfort te bieden. De bijgevoegde voet is een opvallende designkeuze die zeer goed heeft uitgepakt. Er zijn zeker mankementjes op te merken, maar de aangename gebruikservaring maakt die kleine tekortkomingen meer dan goed. Lenovo Yoga Tab 13 biedt veel voor een aanvaardbaar prijskaartje (een stylus is wel apart aan te kopen). Heb je voldoende aan een 11”-scherm, dan kom je er zelfs voor 400 euro vanaf.