4 beste android tablets

Wie een nieuwe tablet wil kopen, hoeft niet per se naar de iPad van Apple te grijpen. Dit zijn op dit moment de beste Android-tablets.

Advertentie

Als je het woord ‘tablet’ hoort, denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan een iPad. Dat is niet onlogisch, de iPad is immers de pionier van de tablet en Apple is sinds 2010 al onafgebroken de grootste speler in dit segment. Volgens cijfers van Statcounter is vandaag nog steeds één op de twee verkochte tablets een iPad. En dat zal nog even zo blijven. Met de iPad Pro 2021 lanceerde Apple onlangs misschien wel de beste tablet ooit. Maar voor de doorgewinterde Android-gebruiker zal de overstap naar de iPad als een groot obstakel aanvoelen. Je moet je immers wennen aan een nieuw besturingssysteem. Dat is ook niet nodig, want er zijn meer dan genoeg Android-tablets in de aanbieding.

iPad Pro 2021
Met de iPad Pro 2021 blijft Apple de grenzen voor tablets verleggen. Image Credit: Apple

Een smartphone of een laptop?

Waar moet je nu een tablet voor gebruiken? Zelfs meer dan 10 jaar na de introductie van de tablet zijn we er nog niet honderd procent over uit. Toen Steve Jobs op 27 januari 2010 de allereerste iPad voorstelde, noemde hij dat vreemde ding de perfecte kruising tussen een smartphone en een laptop. De iPad bood de draagbaarheid en connectiviteit van een smartphone en tegelijkertijd de rekenkracht van een laptop. Volgens Jobs zou de tablet op termijn de laptop overbodig gaan maken. Die voorspelling is (nog) niet helemaal uitgekomen, maar we zien wel dat de tablet steeds meer richting de laptop aan het evolueren is. Tablets krijgen steeds krachtigere chips om zwaardere taken beter te verwerken en je kan ze uitbreiden met een toetsenbord. Er is zelfs een nieuwe productcategorie ontstaan, die van de hybridelaptop, waarin de Microsoft Surface Go een bekend voorbeeld is. Hybridelaptops kan je als tablet gebruiken, maar ze draaien wel op Windows. De nieuwste generatie tablets zal onder impuls van de iPad Pro 2021 de grenzen tussen tablet en laptop alleen maar verder doen vervagen. Zo zet de tablet zich in de markt als een instrument waar je overdag mee kan werken en ‘s avonds spelletjes of series mee kan kijken om te ontspannen. Als je mijn bescheiden mening vraagt, leent de tablet zich anno 2021 toch nog vooral voor dat tweede doel.

Het aanbod aan Android-tablets mag dan wel veel minder groot zijn dan het aantal Android-smartphones, toch is de kwaliteit van de Android-tablets er de voorbije jaren flink op vooruitgegaan. Vandaag de dag zien we veel modellen die echt wel hun voet naast de iPad mogen zetten. Maar welke tablet moet jij nu kiezen? Dit zijn in 2021 de beste tablets die gewoon op Android draaien.

De beste Android-tablets volgens TechPulse

  • Samsung Galaxy Tab S7 (Plus)
  • Samsung Galaxy Tab A7
  • Lenovo Tab P11
  • Lenovo Smart Tab M8

1. Samsung Galaxy Tab S7 (Plus)

Net zoals dat voor smartphones het geval is, is de tabletmarkt vandaag de dag een tweestrijd tussen Apple en Samsung. De Galaxy Tab S7 en S7 Plus zijn de meest geavanceerde Android-tablets tot nu toe. Wat zijn de verschillen tussen de S7 en S7 Plus? Om te beginnen heeft de S7 Plus een groter display (12,4” vs 11”). De verversingsgraad van beide beeldschermen bedraagt wel 120 Hz, wat van het scrollen en streamen een genot zal maken. Verder heeft de Galaxy Tab S7 een krachtigere batterij van 10.090 mAh en is 5G-ondersteuning ingebouwd. Het werk- en opslaggeheugen kan voor beide modellen tot 8 GB en 265 GB gaan. Je krijgt een S Pen Stylus meegeleverd om de tablet te bedienen en is ook uit te breiden met een toetsenbord. Of je nu kiest voor de S7 of de S7 Plus, je hebt de ultieme Android-tablet in bezit.

galaxy tab S7

2. Samsung Galaxy Tab A7

De Galaxy Tab S7 heeft ook wel één groot nadeel: het prijskaartje is nogal hoog (zeker voor een Tab S7 Plus 256GB). Gelukkig heeft Samsung ook een budgetvriendelijkere optie in huis met de Galaxy Tab A7. Je moet uiteraard wel enkele toegevingen doen. Zo is het display ‘slechts’  10,4” groot met een resolutie van 1200×2000 pixels. Met 3 GB werkgeheugen en de Snapdragon 662 processor onder de motorkap is de Tab A7 ook iets minder snel dan zijn duurdere neef, al zal je nog wel steeds vlot tussen verschillende applicaties kunnen schakelen. Een toetsenbord kan apart worden aangekocht. Gebruik je een tablet voornamelijk voor simpele games en mediaconsumptie, dan is de Galaxy Tab A7 een van de betere goedkope Android-tablets.

galaxy tab A7

3. Lenovo Tab P11 Pro

Met de Tab P11 Pro heeft Lenovo zich definitief op de tabletkaart gezet. Het woordje ‘Pro’ doet vermoeden dat deze tablet in dezelfde gewichtscategorie wil boksen als de iPad Pro en Galaxy Tab S7 Plus, maar daar komt hij wel nog net iets voor tekort. De Lenovo Tab P11 Pro is wel een goede keuze als je de specificaties van een Tab S7 wil zonder de volledige prijs te betalen. Het display is 11,5” groot en heeft een resolutie van 2560×1600 pixels. De verversingsgraad mag dan wel ‘maar’ 60 Hz bedragen; het neemt je plezier niet weg als je tablet gebruikt om te streamen. Met een maximaal werkgeheugen van 6 GB kan je moeiteloos tussen applicaties schakelen, maar met zware opdrachten moet je toch voorzichtig zijn. Op vlak van batterijduur presteert Lenovo wel beter dan Samsung en Apple; de tablet kan moeiteloos 10 tot 15 actieve uren aan. De Lenovo Tab P11 Pro heeft zijn beperkingen, maar is zeker de moeite waard om eens te proberen. Interessant is ook dat je de tablet, stylus en toetsenbord als één pakket kan aankopen.

lenovo android tablet

4. Lenovo Smart Tab M8

Wil jij je tablet overal mee naartoe kunnen nemen, dan is een kleinere tablet misschien wel de beste optie. We lichten de Smart Tab M8 van Lenovo eruit. Deze tablet heeft een schermdiagonaal van amper 8” en eist dus niet veel plaats op in je rugzak. Lenovo heeft de Smart Tab M8 ook ontworpen om te excelleren in het slimme huis. Je kan je smarthome-apparaten in je huiskamers moeiteloos verbinden met de tablet en dankzij de Google Assistant-integratie bedienen. Op vlak van specificaties is het verder wel allemaal niet zo spectaculair. Het display mist wel wat scherpte tijdens het streamen en met een werkgeheugen van 2 GB mag je ook geen topprestaties verwachten. De opslagcapaciteit is met 32 GB ook minder dan de gemiddelde smartphone, al valt dit wel uit te breiden. De Lenovo Smart Tab M8 gebruik je om de basisfuncties van een tablet te ontdekken en als je altijd een tablet op zak wilt hebben.

lenovo 8" tablet

Onze koopgidsen worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een tablet in de lijst? Laat het ons weten in de reacties.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here