Sony Linkbuds S review earbuds
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Goede audiokwaliteit
 • Voor niet veel geld
 • Lichtgewicht earbuds
CON
 • Vallen soms uit bij het sporten

Weer een paar earbuds, hoor ik je al denken. De Sony Linkbuds S zijn echter wel het overwegen waard.

Advertentie

Bij earbuds van Sony denken we meteen aan de WF-XM4 earbuds. In alle toplijstjes staan de WF-XM’s al jaren bovenaan. Dat hebben ze te danken aan hun perfecte audiokwaliteit en uitstekende actieve ruisonderdrukking. Begin 2022 kondigde Sony echter de nieuwe LinkBuds-serie aan, de LinkBuds of WF-L900 zijn een stukje duurder en hebben een speciaal ontwerp. Collega Sven ging er al mee aan de slag en noemde ze een gat in de markt. De LinkBuds S zijn de budgetvariant daarvan. Voor 169 euro kunnen ze al van jou zijn. Maar hoe scoren ze nu eigenlijk?

Specs

Om verder te gaan met de review halen we eerst de belangrijkste specificaties aan van de Linkbuds S. Wat hebben ze in petto en vooral, hoe diep moet je in je buidel tasten voor deze earbuds?

 • Interne speakers: 5mm drivers
 • Waterdichtheid: IPX4
 • Batterduur: 6 uur & 14 uur met de oplaadcase
 • Connectiviteit: Bluetooth 5.2
 • Codecs: LDAC & DSEE
 • Gewicht: 4.8 gram per earbud
 • Prijs: Ongeveer 179 euro (hangt van de retailer af)

Design

Allereerst moeten we zeggen dat deze Linkbuds S nog maar weinig weghebben van het design van de Linkbuds. De S-variant lijkt voor ons meer op de WF-XM-reeks en steekt daarom ook minder uit je oren. Ze hebben dus een kleine en fijne pasvorm, dat valt meteen op wanneer we ze in onze oren steken. Ze wegen bijna niets waardoor je dus nauwelijks voelt dat de Linkbuds S in je oren zitten, we hebben wel de allerkleinste oorstopjes moeten nemen omdat we smalle gehoorgangen hebben, gelukkig levert Sony deze mee in de doos.

Ze zijn dus heel minimalistisch. Bedienen doe je met touchknoppen op de earbuds zelf of vanop je smartphone met de bijhorende app. Naar onze ervaring werken deze touchknoppen redelijk vlot maar omdat we hier over het algemeen minder fan van zijn schakelen we sowieso over naar onze smartphone.

Toeters en bellen

De Linkbuds S zijn geen extreem gesofisticeerde earbuds maar ze hebben wel enkele features die je mogelijk interesseren. Zo is de batterijduur best goed, je kan ongeveer 6 uur luisterplezier halen als je de ruiosonderdrukking geactiveerd hebt, schakel je de feature uit dan krijg je er een goeie anderehalf uur bij. Uiteraard heb je nog de oplaadbare case waarmee je de luisterduur nog een stuk kan uitbreiden.

Bovendien zijn de Linkbuds S waterbestendig met de IPX4 rating, dat maakt het mogelijk om ze bijvoorbeeld te dragen in de regen tijdens het lopen of fietsen. Al moeten we bij het sporten wel toegeven dat de Linkbuds S regelmatig uitvielen, onze smalle gehoorgang zal hier waarschijnlijk wel de oorzaak van zijn.

De Linkbuds S zijn voorzien van Fast Pair voor een snelle koppeling met Android-smartphones en Swift Pair is een gelijkaardig systeem voor Windows-PC’s. Een leuke extra die deze earbuds hebben is speak to chat. Hiermee kan je in een handomdraai een gesprek starten, de Linkbuds S zullen dat merken en zullen meteen je muziek op pauze zetten. Je kan in de mobiele app zelf instellen hoelang de Linkbuds je muziek mogen pauzeren, heel handig.

Tot slot moeten we nog meegeven dat Sony ook deze Linkbuds S voorzien heeft van een ecologische verpakking.

Alle kleine beetjes helpen.

Sony Linkbuds S: Audiokwaliteit

Uit onze uitgebreide luistersessies blijkt dat de Linkbuds S een zeer waardig alternatief zijn voor de iets duurdere Linkbuds. Bijna alle genres worden goed opgevangen door de Linkbuds S, van een diepe warme bass tot scherpere tonen en heldere stemmen. De meeste nummers komen heel goed tot hun recht bij deze earbuds. De Linkbuds S lijken zichzelf ook in toom te kunnen houden waardoor je nooit extreme uitschieters krijgt en de neiging hebt om je muziek zachter of af te zetten. Deze earbuds hebben geen AptX-ondersteuning, daarvoor is er wel LDAC en DSEE. De Linkbuds S hebben ook de eigen 360 audio-ondersteuning van Sony gekregen. Die laatste kan de vorm van je oren analyseren en op basis daarvan het geluid optimaliseren. Echter moet je dan wel applicaties gebruiken die 360 Reality Audio van Sony ondersteunen. Tidal, Amazon Music en Deezer zijn er daar drie van. Spotify en Apple Music ondersteunen het (nog?) niet.

Sony LInkbuds S
Perfect voor thuis en onderweg, iets minder voor het tijdens het sporten.

Iets voor jou?

Je zou deze earbuds naast de Samsung Galaxy Buds 2 en de Sony WF-XM4’s kunnen zetten. De kans dat ze iets voor jou zijn is heel groot. Je betaalt namelijk een zeer schappelijke prijs voor een paar earbuds dat zeer goede audiokwaliteit kan neerzetten. De Linkbuds S zijn niet de goedkoopste maar je krijgt er wel ruisonderdrukking, een degelijke audioduur en een klein/fijn design voor terug. Toch zou je misschien toch kunnen overwegen om voor de Sony WF-XM4 te kiezen, misschien omdat het design je meer zegt of omdat ze nog net iets beter klinken. Je moet bijvoorbeeld weten dat deze Linkbuds S geen multipoint bieden, dat heb je wel bij de WF-XM4. Een aanrader zijn ze dus wel, de aanschaf hangt af van je eigen eisen.