Reviews

CMF Phone 1 review: beste budgettelefoon van 2024

CMF Phone 1
© Nothing
Voordelen
Net zo snel als een telefoon van 400+ euro
Helder scherm
Lange accuduur
Leuke accessoires
Nadelen
Matige selfiecamera
Geen groothoekcamera
NFC ontbreekt
Aanbevolen prijs: €239
Waar te koop?
Totaalscore 8
De CMF Phone 1 is de beste budgetsmartphone van 2024. That’s it. Nothing is erin geslaagd om een smartphone van 239 euro te ontwikkelen die vlotjes door de interface zoeft, lang meegaat op zijn batterij én ook nog eens uniek oogt.

Nothing ken je intussen waarschijnlijk wel van zijn betaalbare Ear-oordopjes en Phone-modellen. Sinds vorig jaar heeft de Britse startup echter ook een ‘dochtermerk’: CMF by Nothing. Vergeleken met Nothing richt CMF zich op accessoires en nu ook op smartphones in de laagst mogelijke prijsklassen.

De CMF Watch Pro 2 kost bijvoorbeeld slechts 69 euro, en de eerste smartphone van CMF, de ‘Phone 1’, wisselt van eigenaar vanaf 239 euro. Dat is zeker niet zo betaalbaar als het slimme horloge, maar wel goedkoper dan menig middenklasser van merken als Samsung en OPPO. Bovendien is de smartphone minstens net zo snel. De chip die CMF gebruikt, MediaTek’s Dimensity 7300, zien we zelfs nog terug in telefoons van 500 tot 900 euro, zoals de Reno 12-serie van OPPO (vanaf 549 euro) en Motorola’s Razr 50 (899 euro). Wat heeft de eerste smartphone van CMF verder nog te bieden?

Modulaire behuizing

Wat meteen in het oog springt, is de modulaire behuizing van de Phone 1. ‘Modulair’ moet je overigens wel licht opvatten: je kan enkele accessoires aan het toestel vastmaken. Je kan dus geen componenten vervangen, zoals Google ooit als doel had met het geflopte Project Ara. De accessoires bevestig je met een eenvoudig te verwijderen duimschroef. Voor de Phone 1 heeft Nothing accessoires zoals een koord voor om je nek, een standaard en een kaarthouder uitgebracht. Maar als je een 3D-printer in huis hebt, zou je ook je eigen accessoires kunnen maken. Met de accessoires lijkt Nothing vooral een jonger publiek aan te willen trekken, en dat zou ook zeker moeten lukken. De accessoires zien er lekker ‘frivool’ uit en de kleuren springen ook behoorlijk in het oog. Datzelfde geldt voor de verschillende achterkantjes die Nothing verkoopt in combinatie met de Phone 1. Ons toestel werd geleverd met een zwarte achterkant, maar je kan er ook eenvoudig een blauwe of oranje backplate op schroeven. Geen zorgen: het benodigde gereedschap wordt meegeleverd in de vorm van CMF’s eigen mini-schroevendraaier. Als je de case er voor het eerst afhaalt, heb je ook nagels nodig om ‘m los te krijgen: de tweede keer gaat het een stuk makkelijker.

CMF Phone 1 oranje

De schroeven en het ‘Accessory Point’, zoals CMF het noemt, geven de smartphone ook een stevige, bijna industriële uitstraling. De schroeven doen vermoeden dat je heel wat andere componenten makkelijk kan vervangen, zoals de batterij en mogelijk de camera’s. Niets is echter minder waar: Nothing raadt gebruikers af zelf de batterij uit de CMF-smartphone te halen. Ook voor het vervangen van andere componenten moet je contact opnemen met de klantenservice van Nothing. Een gemiste kans, zeker gezien concurrenten als HMD die mogelijkheid wel bieden. Hopelijk is dat iets wat CMF by Nothing kan toevoegen aan de Phone 2. Waar we eveneens naar uitkijken, is een stevig (mogelijk zelfs valbestendig) hoesje dat samenwerkt met de accessoires. De ‘case’ die Nothing je nu namelijk probeert te verkopen, is niets meer dan een ander kleurtje voor de behuizing.

Verrassend vlotte hardware

Nothing staat intussen bekend om zijn smartphones met vloeiende hardware, en dat is niet anders met de CMF Phone 1. Vanaf het eerste moment dat we de Phone 1 gebruikten, merkten we dat hij veel krachtiger is dan we gewend zijn van toestellen in dit segment. Browsertabbladen laden vlot en zonder stotteren, en de interface werkt soepel, alsof we te maken hebben met een middenklasser van 400 tot 500 euro. Voor gaming is de smartphone, wat eigenlijk geen verrassing mag zijn, niet echt geschikt, maar als je de grafische instellingen wat verlaagt, kan je zelfs de meer grafisch intensieve Android-spelletjes nog wel spelen. Games zoals Candy Crush draaien vanzelfsprekend vloeiend op de CMF Phone 1, maar dat geldt inmiddels voor vrijwel alle Android-telefoons.

Dat de smartphone zo soepel aanvoelt, heeft in de eerste plaats te maken met de MediaTek Dimensity 7300-chipset, die in de Phone 1 wordt gekoppeld aan 8 GB RAM. Die Dimensity-chipset zien we geregeld terug in smartphones die ruim het dubbele kosten van dit CMF-toestel. Samen met de relatief lichte Nothing OS-schil zorgt dat voor prestaties die veel middenklassers achter zich laat. De schil zelf bevat niet ontzettend veel extra functies bovenop ‘stock-Android’, maar de Nothing-widgets zijn een leuke toevoeging. Hier en daar komen ook de puntjesmotieven terug waar Nothing inmiddels om bekendstaat. Bij een volgende iteratie zou het leuk zijn als het OS wat meer inspeelt op waar de CMF-lijn voor staat en wat het wil uitstralen. Alles oogt nu relatief zakelijk, maar daardoor ook ‘saai’, terwijl de behuizing een ander verhaal probeert te vertellen. Wat meer kleur zou het OS dus niet misstaan.

Scherm en batterijduur

Naast de indrukwekkende snelheid, biedt het amoledscherm van de eerste CMF-telefoon ook een ongekend hoge helderheid: 2000 nits. Dat is een piekhelderheid die je tot voor kort alleen zag op vlaggenschiptelefoons. De Galaxy S23-serie haalt bijvoorbeeld 1750 nits. Houd er echter rekening mee dat 2000 nits het absolute maximum is en dat je dit alleen bereikt wanneer de automatische helderheid is ingeschakeld of wanneer je HDR-content bekijkt. Stel je de helderheid handmatig in, dan blijft deze onder de 2000 nits, maar het scherm is in alle gevallen helder genoeg om ook in de buitenlucht af te lezen, zelfs in de zomer, de periode waarin wij de CMF Phone 1 hebben getest.

CMF Phone 1 scherm

Wat de kleurweergave betreft, hebben we weinig aan te merken: de kleuren zijn niet overmatig verzadigd, zoals we dat soms zien bij Samsung-smartphones. Er is wel een lichte groene waas te zien als je het scherm kantelt, maar daar heb je geen last van als je het beeldscherm recht van voren bekijkt. Heb je liever wat meer verzadigde kleuren? Dan kan je kiezen uit een van de schermprofielen van de Phone 1. De 120Hz-beeldverversing zorgt er ten slotte voor dat content op het amoledscherm er vloeiend uitziet, wat zeker bijdraagt aan de soepele ervaring van de Phone 1.

De batterijduur is minstens zo indrukwekkend. De batterij in de Phone 1 heeft een capaciteit van 5000 mAh, wat meer dan voldoende is voor alledaags tot intensief gebruik. ’s Avonds bleef er vaak nog 30 tot 40 procent over, vooral op dagen dat we veel op wifi zaten. Verbind je met 4G of 5G, dan zie je de batterij wel sneller leeglopen, maar zelfs op dagen dat we continu mobiele data gebruikten, hield de Phone 1 het gewoon vol tot bedtijd, zij het met de noodzaak om hem dan wel aan de lader te leggen. Ben je een lichte gebruiker? Dan haal je waarschijnlijk gewoon twee dagen met één lading. Snelladen is ook mogelijk, met maximaal 33 watt. Dat is niet grensverleggend, maar zeker voldoende om de telefoon op te laden terwijl je aan het werk bent of je klaarmaakt om op stap te gaan. Die oplader moet je wel zelf aanschaffen, want de Britse smartphonefabrikant levert geen oplader mee in de doos.

Tegenvallende camera’s

Voordat je begint te denken dat dit een advertentie is voor de Phone 1 van CMF: er zijn wel degelijk enkele punten die niet zo ‘wow’ zijn. Neem bijvoorbeeld de camera’s, waarvan er drie aanwezig zijn: een 50MP-hoofdcamera, een 2MP-dieptesensor en een 16MP-selfiecamera. De hoofdcamera op zich maakt prima foto’s. Vooral overdag zijn de beelden van goede kwaliteit, met een nette kleurweergave en voldoende detail als je niet inzoomt. Wel valt op dat foto’s regelmatig kunstmatig verscherpt lijken. In de avonduren of bij weinig licht neemt de fotokwaliteit snel af, wat eigenlijk geen verrassing is voor een smartphone van 239 euro. Er verschijnt dan veel ruis in de foto’s en door het ontbreken van optische beeldstabilisatie ogen beelden al snel bewogen.

Foto’s hoofdcamera

De 2MP-dieptecamera hoeven we eigenlijk niet te bespreken. Je kan er namelijk geen foto’s mee maken; de sensor dient uitsluitend ter ondersteuning van de hoofdcamera bij portretfoto’s. Selfies zien er op het eerste gezicht netjes uit, maar bij nader inzien is er behoorlijk wat ruis aanwezig, zelfs bij veel daglicht. Terwijl de hoofdcamera verrassend goed presteert op het gebied van contrast, zijn foto’s van de selfiecamera vaak overbelicht. De kleuren komen daarentegen wel goed tot hun recht. De kwaliteit is zeker voldoende voor sociale media, maar verwacht niet dat je er foto’s mee maakt die zo het fotoboek in kunnen.

Foto selfiecamera

NFC ontbreekt

Nothings besluit om de Phone 1 zonder NFC uit te brengen, is nog zo’n aandachtspunt. Hierdoor is de smartphone niet geschikt voor contactloze betalingen met bankapps of Google Pay. In een tijd waarin er hard wordt gewerkt aan digitale portemonnees die via NFC functioneren, is dat een nadeel, hoewel het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Als je liever met je bankkaart betaalt, zal je er weinig hinder van ondervinden. Voordat digitale portemonnees hun nut volledig hebben bewezen, zijn we waarschijnlijk ook enkele jaren verder.

Tegen die tijd heb je wellicht al een andere smartphone aangeschaft. Zeker omdat de eerste CMF Phone slechts twee OS-upgrades en drie jaar aan beveiligingspatches krijgt. Ter vergelijking: bij Samsung krijg je op middenklassers vier upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Of dit een probleem voor je is, hangt echter volledig af van hoelang je van plan bent de telefoon te gebruiken.

CMF Phone 1 kleuren

Eindoordeel

Uiteindelijk komt het neer op de vraag welke concessies je bereid bent te doen voor de modulaire behuizing en de snelle MediaTek-chipset. De camera’s zijn niet de sterkste kant van de telefoon, en het ontbreken van NFC is jammer, maar daar staat tegenover dat de CMF Phone 1 slechts 239 euro kost. Voor dat geld is het zeer onwaarschijnlijk dat je iets beters vindt. De Phone 1 is dan ook met recht de beste budgetsmartphone van 2024.

cmfcmf phone 1review

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen