Tips

Ontmasker alle apparaten op je netwerk

Weet jij wat er allemaal is aangesloten op je netwerk? Misschien surfen de buren wel stiekem mee, of wie weet ben je op zoek naar het IP-adres van een bepaald toestel. Advanced IP Scanner helpt.
[download_file]Advanced IP Scanner is een kleine gratis tool die onontbeerlijk is voor wie wil weten wat er op z’n thuisnetwerk plaats vindt De minitool scant je hele netwerk en laat je daarbij zien welke toestellen allemaal verbonden zijn. Je krijgt eenvoudige benamingen voorgeschoteld waaraan je de toestellen kan herkennen, maar je krijgt daarbij ook technische informatie zoals het IP- en het MAC-adres.

De download is maar 8,4 megabyte groot. Klik op het installatiebestand en volg de wizard. Je kan kiezen tussen een standaardinstallatie, of gewoon rechtstreeks uitvoeren. In dat laatste geval wordt Advanced IP Scanner niet geïnstalleerd maar eenmalig gedraaid op je systeem. Heb je de tool maar één keer nodig, of wil je hem op een usb-stick zetten, kies dan deze optie. Anders kan je het programma net zo goed installeren.

Wanneer je kiest voor een geavanceerde installatie kan je in de volgende stap alsnog opteren voor de draagbare versie. De setup zal dan de nodige bestanden naar een map kopiëren zonder de app in het Windows-register in te schrijven.

Zodra de tool is opgestart, zie je een grote groene scanknop. Het zal je niet verbazen dat je hier op dient te klikken. Advanced IP Scanner zal nu je netwerk onderzoeken, en dat kan even duren. Standaard zie je onder de groene knop twee IP-adressen staan.

Het IP-adres is als het telefoonnummer van de toestellen op je netwerk. Met het unieke nummer worden ze geïdentificeerd. IP-adressen bevinden zich binnen een beperkt bereik, en in dat bereik zal de tool zoeken. Heb je specifieke plannen of wil je weten welk toestel achter een specifiek adres schuilt, dan kan je zelf iets in de adresbalk intypen.

Na de scan krijg je een hele lijst te zien. Als alles goed is gegaan zal je de computers van je gezinsgenoten ontdekken, net als je router, eventuele printers en smartphones of je NAS. Via ‘Bewerkingen’ vind je enkele interessante functies, zoals ‘Wake On Lan’ waarmee je compatibele computers vanop afstand kan opstarten. Met ‘Uitschakelen’ zet je een pc weer af vanop afstand. Ook die functie werkt niet met alle toestellen. Via de knop ‘Verkennen’ ga je direct rondneuzen in de bestanden die op de netwerklocatie staan, op voorwaarde dat je de nodige wachtwoorden kent natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business