Achtergrond

Thunderbolt of USB 3.0?

Thunderbolt of USB 3.0: welke standaard is het snelst? Wij deden de test en zochten het voor je uit.

Snelle externe harde schijven krijgen steeds meer tractie, en dat hebben we allemaal te danken aan de groeiende populariteit van USB 3.0. Kijk je echter naar de MacBooks en iMacs van Apple, dan zie je dat Thunderbolt daar zegeviert in plaats van USB 3.0. Door het succes van Apple met Thunderbolt zie je stilaan de eerste moederborden verschijnen met één of twee Thunderbolt-aansluitingen. Thunderbolt of USB 3.0, wat is het snelst?

Om dat te kunnen meten, gebruiken we de LaCie Rugged USB3 Thunderbolt externe SSD-schijf. In de doos vinden we naast de gebruikelijke USB 3.0-verbindingskabel ook als verrassing een Thunderbolt-kabel. Leuk meegenomen, want eentje in de winkel kost je al snel 40 euro of meer.

De LaCie Rugged USB3 Thunderbolt is standaard geformatteerd voor Apple-computers met Mac OS X en bevat geen FAT32-partitie voor herkenning in Windows. Om de schijf herkenbaar te maken, moet je de partitie eerst opnieuw formatteren. Voor zowel Thunderbolt als USB 3.0 heb je geen extra voeding nodig. Beide aansluitingen halen hun stroom rechtstreeks vanaf de aansluiting op het moederbord. Bijzonder handig en een primeur voor LaCie.

Om de Thunderbolt-test te kunnen uitvoeren, hebben we twee moederborden getest met Thunderbolt: MSI Z77A-GD80 en Gigabyte Z77MX-D3H TH. Die laatste heeft zelfs twee Thunderbolt-aansluitingen. Op beide moederborden installeren we de nieuwste USB 3.0-drivers en maken we gebruik van een Intel Core i5-3220 processor en 8 GB RAM.

Thunderbolt vliegt

Wat direct opvalt is het marginale verschil tussen beide moederborden op vlak van Thunderbolt. Op vlak van prestaties doet Gigabyte het een tikkeltje beter, maar rekening houdend met een kleine foutenmarge in de benchmarks is het verschil heel klein. Sequentiële leesopdrachten gaan razendsnel en komen heel dicht bij de geadverteerde snelheden van 380 MB/s. Schrijfsnelheden halen net de kaap van 200 MB/s.

Na de Thunderbolt-test op beide moederborden, vergelijken we de USB 3.0-snelheden met dezelfde LaCie Rugged USB3 Thunderbolt. Via USB 3.0 komen we niet in de buurt van 380 MB/s in vergelijking met Thunderbolt. De benchmarkresultaten liggen net onder de 300 MB/s. Op vlak van schrijfsnelheden liggen beide aansluitingen dichter bij elkaar. USB 3.0 moet net het onderspit delven, ook al bedraagt het verschil amper 10 MB/s. Het grote verschil schuilt hem in de dagdagelijkse testen. In de As SSD Copy Benchmark kun je duidelijk zien dat Thunderbolt USB 3.0 helemaal doet verbleken.

USB 3.0 is het snelst bij een random 4K-schrijfopdracht, maar van zodra er 64 simultane 4K-schrijfopdrachten moeten worden uitgevoerd, is Thunderbolt meer dan de helft sneller. Het verschil wordt nog een stuk groter wanneer er 64 simultane 4K-leesopdrachten moeten worden uitgevoerd. Daarin is Thunderbolt maar liefst negen keer sneller.

USB 3.0: AMD of Intel?

De grote verrassing van deze test komt eerder toevallig. Voor een review van de AMD A10-5800K hebben we ook deze aan een USB 3.0-snelheidstest onderworpen, en daar vinden we opvallend veel prestatieverschil. USB 3.0 op een Intel-systeem is ruim sneller dan op een AMD-opstelling. Over de hele lijn kan AMD geen vuist maken en presteert het in sommige benchmarks bijna dertig procent trager.

Zowel AMD als Intel zorgen voor een rechtstreekse USB 3.0-aansturing in hun laatste nieuwe chipsets, dus een externe moederbordfabrikant kan hier niet meer het verschil maken. AMD mag voor ons part opnieuw naar de tekentafel om de snelheid van USB 3.0 op te krikken.

Eigen keuze

De vraag blijft natuurlijk: moet je verplicht naar Thunderbolt overstappen in plaats van USB 3.0? Niet direct. Alle testen zijn gebeurd met een externe SSD – met een klassieke externe HDD zijn de verschillen ongetwijfeld een stuk kleiner. Bovendien hebben de meeste laptops en desktops tegenwoordig al USB 3.0 aan boord, terwijl de moederborden met Thunderbolt nog een zeldzaamheid zijn. Ga je echter een computer zelf samenstellen en twijfel je over Thunderbolt? Neem die optie dan maar, want het is de snelste verbinding op dit moment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business