Lacie Rugged Mini

Lacie legt de focus vaak op design, wat de prijs-kwaliteitsverhouding niet ten goede komt. De Rugged Mini is een uitzondering. Je krijgt een degelijke harde schijf voor een betaalbare prijs.

Lacie-schijven kunnen ons niet altijd bekoren. De focus van het merk ligt vaak op design, wat de prijs-kwaliteitsverhouding niet ten goede komt. De Rugged Mini krijgt echter wel een eerlijk prijskaartje mee en in ruil krijg je een kleine externe harde schijf die meer kan dan er goed uitzien.

De 2,5 inchschijf zit verpakt in een minimalistische ijzeren behuizing, met daarrond een oranje rubberen rand. Die staat in voor het opvangen van schokken. De Rugged Mini is volgens de verpakking immers bestand tegen een val van 1,2 meter. We zwierden de schijf een heel aantal keren door de lucht en kunnen die claim alleen maar beamen. De schijf is verder spatwaterbestendig en kan tot één ton aan druk weerstaan, zo bewijst ook onderstaande video. Zoek je een externe harde schijf die tegen een flink stootje kan, dan vind je hier een goede kandidaat. Bij thuisgebruik kan je de opzichtige, oranje bescherming overigens verwijderen, zodat de HDD een pak stijlvoller wordt.

De prestaties van de schijf zijn degelijk. De leessnelheid ligt in de lijn van de andere toestellen die ik voor deze test onder handen nam; zo’n 119 MBps. Schrijven gaat aan 72 MBps echter iets trager. Wanneer je de Lacie voor het eerst in de computer steekt, verschijnt de schijf nog niet meteen. Een handige wizard wil eerst weten hoe je ze zal gebruiken. Je krijg meteen de optie om de schijf aan de hand van een handige schuiver in twee partities (virtuele schijven) onder te verdelen. Eén partitie is in dat geval geoptimaliseerd voor Windows, de andere voor Mac. Het is uiteraard ook mogelijk bijvoorbeeld alleen voor de Windowspartitie te kiezen.

De software laat je verder toe om de instellingen van de stand by-modus aan te passen in naam van het milieu, maar daarvoor moet je deze schijf nu niet meteen kopen. Ondanks de goede functionaliteit is het programma echter een beetje verouderd: we zien vermelding van Windows Vista en XP, maar niet van 8 of 10. Alles werkt echter naar behoren op Windows 10. Tot slot krijg je van Lacie Genie Timeline Free voor back-ups mee, maar dat programma kan iedereen gratis downloaden.

  • Prijs: 105 euro
  • Pro: Heel sterk; strak design
  • Contra: Mindere schrijfprestaties

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business