Acer introduceerde op IFA de dikste, grootste, zwaarste, krachtigste en duurste laptop ter wereld. Aan wie hopen de Taiwanezen zo’n monster te verslijten?

Predator 21 X (1)

De Predator 21 X is zonder meer een knap staaltje techniek. Het toestel gaat door het leven onder de noemer ‘laptop’, maar Bart Janssen, coutry manager van Acer Benelux, vindt ‘draagbare desktop’ net zo geschikt. Koop je een slanke gamedesktop met bijhorend scherm, en mechanisch toetsenbord, dan is de voetafdruk immers niet veel kleiner dan die van de Predator 21 X en het gewicht al evenmin.

Hardware uit de toekomst

De laptop heeft meer gemeen met een desktop dan zijn formaat. Onder de motorkap schuilen twee volwaardige Nvidia GTX 1080-GPU’s in SLI en een krachtige Intel Core-processor van de zevende generatie. Aangezien die nog niet officieel bestaat weten we alleen dat het om een quadcore met een basiskloksnelheid van 2,4 GHz en multithreading gaat. De hardware volstaat in ieder geval om de modernste spellen in al hun glorie te doen schitteren op een 4K-display.

Het scherm van de Predator X heeft die resolutie en is bovendien gebogen. Een wereldprimeur op een laptop, schijnbaar vooral omdat het kan en niet echt omdat er een meerwaarde mee gepaard gaat. Oogtracking is ingebouwd, want op een bepaald moment wordt ‘waarom niet’ een goed argument. Het toetsenbord van de laptop is volledig mechanisch met dikke toetsen en lijkt zo los te kunnen klikken om voor je klassieke desktop te gaan wonen. De Predator 21 X is de incarnatie van een verzameling aan superlatieven, overkill zelfs voor wie dan overkill houdt.

De laptop heeft nood aan twee voedingsaansluitingen.
De Predator 21 X heeft nood aan twee voedingsaansluitingen.

Dacia

Het prijskaartje is dan ook op z’n navenant. We schatten eerder dat de laptop en een Dacia Logan ongeveer even veel zouden kosten en Janssen beaamt dat. “Een officiële prijs ken ik nog niet, maar ik vermoed dat de laptop ongeveer 6500 euro zal kosten.” Voor de helft van de prijs bouw je zelf een systeem dat je bijna even goed kan verder helpen.

De Predator 21 X zal dan ook niet het verkoopskanon van Acer worden. “We willen vooral laten zien dat we kunnen innoveren.” Het toestel is inderdaad alleen maar knap te noemen. Tijdens een korte hands on worden we helemaal van onze sokken geblazen door de laptop, die er exact even impressionant uitziet in het echt dan specificaties en foto’s doen vermoeden.

Demonstratielaptop

De 21 X is op die manier vooral een technologiedemo. Acer koopt met de ontwikkeling van het toestel automatisch publiciteit: geen enkele zichzelf respecteren techjournalist kan het nalaten om het hoogstandje aan zich voor bij te laten gaan. Op naar de hamvraag: wie heeft meer dan 6.000 euro op reserve liggen om in te wisselen voor een Acer Predator 21 X?

 

“We mikken met dit toestel niet op een grote verkoop”, aldus Janssen. “Ik ga alvast geen stock van enkele honderden exemplaren inslaan.” Dat er mensen rondlopen met de financiële middelen staat buiten kijf. Een deel van hen is zonder twijfel gamer en technologiefanaat. Het idee van ’s werelds krachtigste laptop’ telt voor hen als incentive op een toestel als de Predator 21 X te kopen. Janssen laat zich niet vastpinnen op cijfers, maar vermoedt dat de verkoop in de Benelux rond de 5 exemplaren zal liggen. “Wereldwijd denk ik niet dat er meer dan enkele honderden laptops over de toonbank zullen gaan”, illustreert hij.

Limited Edition

Die exclusiviteit is merkbaar. De 21 X op IFA heeft een volgnummer, bestaande uit allemaal nullen. “Ik denk dat de laptop als een soort limited edition genummerd zal worden per verkocht model.” Vermoed Acers Benelux-baas. “Misschien komt de CEO je toestel wel persoonlijk afleveren als je er één koopt”, voegt hij er lachend aan toe.

Een laptop als de Predator 21 X maar ook de watergekoelde ROG van Asus een half jaar geleden dient dus niet om enorme winsten te genereren. Acer rolt hier vooral met zijn spierballen en laat zien wat er mogelijk is wanneer budget niet mee speelt. Wij zijn onder de indruk maar lopen niet meteen naar de winkel. Of ons journalistenloon een rol speelt, laten we in het midden.