Met Tobii Eye Tracking kan je een spel besturen door simpelweg naar je computerscherm te kijken. We gingen aan de slag met de technologie en Assassin’s Creed.

eyetracking

Tobii is een grote naam in de wereld van eye tracking. Het bedrijf ontwikkelt soft- en hardware die je ogen in de gaten houdt, en weet waar je kijkt. De technologie heeft tal van toepassingen. Denk maar aan computers die verlamde mensen kunnen helpen om te communiceren en zelfstandig te bewegen. Wij onderzoeken tijdens onze test een iets minder nobele toepassing: we ontdekken wat eye tracking waard is op de computer.

Slim scherm

Op IFA krijgen we van Acer even de tijd om aan de slag te gaan met een nieuw Predator-scherm. Het 27 inch display heeft Tobii’s technologie ingebouwd. Onderaan zien we enkele sensoren die de positie van onze ogen tijdens het spelen nauwlettend in de gaten houden. Acer stopt Tobii Eye Tracking in enkele schermen en laptops maar je kan de nodige hardware ook afzonderlijk kopen bij Tobii zelf. De EyeX-controller kost je 119 euro.

IMG_20160902_142235

De controller van Tobii weet waar je naar kijkt. De technologie is accuraat genoeg om precies te detecteren waar op het scherm je ogen naartoe turen. Om van start te gaan moet je de tracker kalibreren. Er verschijnen enkele stippen op het scherm waar je naar moet kijken totdat ze uit elkaar spatten. Na twee minuutjes is de klus geklaard.

De oogtracker zelf bestaat uit software gekoppeld aan kleine camera’s en projectors. De camera’s filmen je ogen aan een erg hoge framerate terwijl de projectors ze belichten met het infraroodlicht. Dat zorgt voor een erg nauwkeurig beeld dat de bijhorende software kan interpreteren om er vervolgens de richting van je blik uit te extrapoleren.

tobii

Demo

Tijdens een eerste korte test spelen we een demo waarin we in de cockpit van een ruimteschip zitten. Vijanden komen langs alle kanten om ons uit de licht te schieten, wij moeten mikken door ze gewoon te bekijken. De demo geeft een goede indruk van de technologie maar wat Tobii Eye Tracking echt waard is, ontdekken we met Assassins Creed.

De nieuwste Assassins Creed is één van enkele tientallen spellen dat vandaag al compatibel is met Tobii’s technologie. Tegen volgend jaar moet het om honderden spellen gaan. Je speelt de game zoals altijd met een controller. De eye tracking zorg in dit geval voor extra functionaliteit.

Vijanden doodstaren

Door naar de hoeken van het scherm te kijken beweegt de camera mee. Dat voelt erg natuurlijk aan, als een verlenging van hoe je ogen in het echte leven werken. Tijdens het spel krijg je te maken met veel vijanden. Selecteren wie je een draai om z’n oren wil geven is niet zo eenvoudig. Zonder Eye Tracking kiest de computer wie je zwaard neerprikt, met val je automatisch de vijand aan waar je naar kijkt.

Het doelen selecteren en rondkijken werkt in de regel goed, al moet je er op letten alleen je ogen te gebruiken en je hoofd dus relatief stil te houden. Van tijd tot tijd raakten onze ogen wel uit het vizier van de hardware, waardoor we even uit het spel moesten alt-tabben om de eye tracker terug te activeren. De spelervaring leek ons niet drastisch anders met Tobii’s technologie, maar zolang de tracker je ogen blijft volgen is er wel een meerwaarde.

 

Automatisch pauzeren

Een laatste gimmick die we konden testen zorgde er voor dat het spel automatisch pauzeerde wanneer we weg keken. Dat is zeker tijdens dramatische gevechten waarin je op het slechtst mogelijke moment wordt afgeleid een godsgeschenk.

De Tobii Eye Tracker is misschien een revolutionair stuk technologie, maar het is geen revolutionair nieuw stuk gaminghardware. De extensie van iets natuurlijks als rondkijken naar de virtuele computerwereld geeft desalniettemin een kleine maar merkbare meerwaarde. Bovendien is EyeX-controller best betaalbaar naar gadgetnormen.

Praktische toepassingen

Buiten de gamewereld heeft Tobii ook zijn plaats in computers en schermen. Denk maar aan displays die automatisch dimmen wanneer je wegkijkt, of een nieuwe manier van aanmelden bij Windows. De technologie van het bedrijf is immers gecertificeerd door Microsoft voor gebruik met Hello.