Achtergrond

Zeven beveiligingscamera’s getest: een veilig huis tijdens de feestdagen

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
De nachten worden langer en kouder, ideaal voer voor dieven om op pad te gaan. Wil jij ze voor zijn? We bespreken zeven kant-en-klare beveiligingscamera’s om je huis extra te bewaken.

Dieven zijn natuurlijk het hele jaar actief, maar het is pas in de herfst en winter dat ze extra veel tijd krijgen om toe te slaan. De dagen worden korter waardoor ze ongestoord in het donker hun gang kunnen gaan. Bovendien liggen de huizen momenteel vol met kerstcadeaus en zorgen familiefeesten ervoor dat deze cadeaus onbeheerd achterblijven. Beveiligingscamera’s zorgen dan voor extra gemoedsrust.

Een camera geeft je niet de zekerheid dat er nooit meer zal worden ingebroken, maar het schrikt dieven meestal genoeg af om toch maar het huis ernaast te kiezen of een andere locatie. Heb je toch pech? Dan kan een camera je helpen om met de beelden naar de politie te gaan, in de hoop dat je gestolen spullen gevonden worden.

Evolutie

Vroeger was een netwerkcamera een absolute pest om te installeren. Je had al behoorlijk wat computerkennis nodig om hem actief te krijgen binnen je netwerk, laat staan dat je de beelden overal ter wereld kon bekijken. Je had niet alleen een camera nodig, maar ook een recorder met de nodige opslagcapaciteit. In totaal had je al snel een complete investering van 600 euro of meer, wat allesbehalve laagdrempelig is.

De afgelopen jaren is er gelukkig een grondige revolutie ontketend. Cloudopslag werd steeds toegankelijker, net als flashgeheugen in de camera’s zelf, waardoor een aparte recorder de dag van vandaag niet meer nodig is voor thuisgebruik. Sommige camera’s maken gebruik van een microSD-kaartje om beelden op te slaan op de camera, anderen gebruiken de cloud om alles te bewaren. Allebei prima oplossingen, waarbij de cloud in de meeste gevallen wel het meest gebruiksvriendelijk is. Elke camera in deze test maakt verbinding via wifi, waardoor je ze nagenoeg overal in huis kan plaatsen.

Apps, apps, apps

Tegenwoordig is ook enige computerkennis niet noodzakelijk meer. Alle camera’s die ik heb getest, vragen geen enkele configuratiekennis. Elke camera heeft een bijhorende app, waardoor je op één à twee minuten alles hebt geconfigureerd. De enige vereiste is dat je telkens een Android- of iOS-toestel hebt. Windows Phone wordt door geen enkele camera ondersteund, waardoor je in de problemen komt. Installeren via een app werkt perfect, maar sommige camera’s hebben enkel maar een app waarop je alles kan zien. Handig wanneer iedereen in de familie een compatibele smartphone heeft, maar ik heb toch graag de luxe om ook via een computer in te loggen om beelden te bekijken. Zo’n groot computerscherm geeft namelijk iets meer weer dan een smartphone.

Dankzij de makkelijke manier van verbinden en door aan de toestellen een online account te koppelen, kan je elke camera in deze test overal ter wereld bekijken. Geen extra configuratie meer, alles wordt voortaan in één account gestopt. Dat is een zegen voor thuisgebruikers met een beperkte computerkennis, maar ook tegelijk een vloek. Heel wat fabrikanten zien dan kun kans schoon om aan een camera een abonnementsformule te koppelen in combinatie met opslag in de cloud. De meeste bieden nog wel één dag gratis video, maar wil je meer, dan moet je gemiddeld 10 euro per maand betalen. Een pittige prijs waar je voor jezelf moet uitmaken of camerabeveiliging zoveel voor jou waard is. In mijn ervaring is het gratis pakket dikwijls prima omdat ik dagelijks kijk op vakantie, of meldingen ontvang wanneer er beweging is gedetecteerd. Kijk je liever één keer per week naar je camera, dan ga je bij bepaalde fabrikanten moeten betalen.

7 beveiligingscamera’s getest

Verdict

Meestal is de allerbeste kiezen in een massatest geen evidentie, maar deze keer is het overduidelijk wie de test wint. De Logi Circle van Logitech overtreft de concurrentie door over bijna de hele lijn als een pletwals tekeer te gaan. Hij is degelijk geprijsd, de gratis 24-uurservice is prima en de uitbreiding naar een abonnement van 31 dagen is goedkoper dan bij de rest. De app is het absolute voorbeeld van hoe ontwikkelaars iets gebruiksvriendelijk moeten maken. De beeldkwaliteit is top, de back-upbatterij van 3 uur is handig in sommige gevallen, kortom: niemand doet beter dan de Logi Circle op dit ogenblik. De Nest Cam komt griezelig dicht in de buurt, maar gaat kopje onder door een duur abonnement en héél beperkte gratis functies. Ondanks de riante overwinning wil ik ook nog graag de Netatmo Welcome in de spotlight zetten. Deze camera is slim dankzij gezichtsherkenning en heeft zijn eigen opslag via microSD, waardoor een abonnement niet nodig is. Een prima camera voor (grote) gezinnen om een oogje in het zeil te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business