5 budgetlaptops getest: computerkracht voor een prijsje

Hoe kies je een scherp geprijsde laptop die toch aan je verwachtingen voldoet? We testen 5 laptops uit en geven je enkele belangrijke vuistregels mee voor wanneer je zelf op zoek gaat naar een toestel.

Koop je een Windows-laptop van 700 euro of meer, dan haal je gegarandeerd een vlot toestel in huis. Het beste toestel voor je geld kiezen, vereist altijd wat oplettendheid, maar vanaf een bepaald bedrag kan je ervan op aan dat iedere Windows-laptop capabel is. Onder de 700 euro is een toestel kiezen moeilijker. Je zal prioriteiten moeten stellen en compromissen maken. Een slecht geïnformeerde beslissing leidt al snel tot de aankoop van een toestel dat veel minder vlot werkt dan je aanvankelijk had ingeschat.

Bouwkwaliteit en design zijn meestal de eerste zaken die sneuvelen bij een budgetlaptop. Kies je voor veel prestaties voor je geld, dan komt dat de autonomie bovendien niet ten goede.

Chrome OS

Als je een laptop zoekt om op te typen, te surfen, te mailen en muziek te spelen, dan kan je voor weinig geld al een prachttoestel kopen. De toegift hier: de laptop zal draaien op Chrome OS in de plaats van Windows. Onbekend is onbemind en slechts weinig mensen durven vandaag Googles besturingssysteem kiezen boven het getrouwe en gekende Windows 10. Onterecht: Chrome OS is extreem eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Met het besturingssysteem kan je minder doen dan met Windows, maar de kans is groot dat een Chromebook volstaat wanneer je mikt op licht gebruik. Nieuwe Chromebooks zijn bovendien compatibel met Android-apps, wat de mogelijkheden van de toestellen flink uitbreidt.

 

Afweging

De eerste vraag die je moet stellen wanneer je een budgetlaptop wilt kopen, is dus of je wel een Windows-toestel nodig hebt. Als met browsen, muziek of video streamen, e-mailen, typen en de occasionele spreadsheet of Powerpoint het geheel van je plannen voor je nieuwe toestel zijn samengevat, volstaat Chrome OS. Je zal voor minder geld een mooier en sneller toestel met een betere autonomie kopen dan wanneer je een Windows-laptop zoekt die hetzelfde kan.

Om eenvoudige spellen te spelen, frequenter spreadsheets te bewerken of aan geavanceerdere tekstverwerking te doen, heb je tot nader order wel een Windows-laptop nodig. Wanneer je veel bestanden hebt die je niet in de cloud wilt plaatsen, is Windows opnieuw de juiste keuze. Wij kijken hieronder verder naar betaalbare Windows-laptops

Compromissen

Kies je voor een Windows 10-laptop, dan moet je onderzoeken welke functies voor jou precies belangrijk zijn. Een SSD als systeemschijf is de enige must. Je zal nog maar weinig computers vinden met alleen een harde schijf en daar is een goede reden voor: de dingen voelen naar hedendaagse normen tergend traag aan, zeker bij licht gebruik. Een SSD is zelfs belangrijker dan het soort processor in deze prijsklasse. Een Intel Core i3-chip, of zelfs een Atom- of AMD-processor, kan volstaan als je niet van plan bent zwaar te multitasken of aan foto- of videobewerking te doen. Wil je een allround-toestel, dan is een Core-cpu wel een must.

5 budgetlaptops getest

Keuze van de redactie

Alle bovenstaande laptops zijn degelijke toestellen voor hun geld. Dat is opvallend. Als ik deze test exact een jaar geleden zou uitvoeren, zou ik je moeten vertellen dat een laptop onder de 500 euro niet te genieten is. De gedaalde prijs van SSD’s is rechtstreeks verantwoordelijk. Een lichte processor gekoppeld aan een harde schijf zorgt voor een tergend traag toestel; met een SSD reageert diezelfde hardware plots wel vlot.

De duurste laptop is weinig verrassend de beste uit de test. De Zenbook Flip van Asus neigt meer richting een premiumtoestel dan een budgettoestel. Echt goedkoop is hij natuurlijk niet. Daarom gaat de keuze van de redactie naar Acer. De E5 is zonder meer de ideale allround-laptop. De slimme configuratie met Core i3, het full HD-scherm en het best aangename toetsenbord maken deze een veilige keuze. Een pareltje of een lichtgewicht is dit toestel niet en een batterijkampioen al evenmin, maar dat mag je in die prijsklasse niet verwachten.

Een eervolle vermelding gaat naar HP. Het verbaast mij dat je voor minder dan 450 euro een functionele Windows-laptop kan kopen die er bovendien nog leuk uitziet. Zoek je een Windows-toestel voor licht gebruik en is de prijs het belangrijkste criterium, dan is de HP 15 jouw toestel. De opstap naar de Acer E5 is echter niet zo groot en dat toestel is wel merkelijk beter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business