Getest: de beste smartphonecamera’s van 2017

Welke smartphone maakt de beste foto's? Het finale verdict is binnen. Ontdek het in deze vergelijking van de beste smartphonecamera's van 2017.
[related_article id=”216346″]

Voor vier op vijf Belgen is hun smartphone tevens ook hun voornaamste camera. We gebruiken onze telefoon massaal om foto’s te maken en verwachten dan ook een goede kwaliteit. Drie vierde van de Belgen vindt de camerakwaliteit een belangrijke factor bij de aankoop van een nieuwe smartphone. Met die kennis in het achterhoofd, trokken we op onderzoek uit. Welke smartphone heeft vandaag de beste camera aan boord?

De camera is een element waar bij budgetsmartphones al snel op wordt ingeboet ten voordele van betere prestaties, een mooier scherm of grotere batterij. Om de prijs te drukken, moeten nu eenmaal compromissen worden gemaakt. Bij premium telefoons met een prijskaartje van 600 euro of meer mag dat argument niet spelen. Hier bestaat geen excuus voor een slechte camera. Daarom verzamelden we het kruim van de smartphones die in 2017 op de markt verschenen, op zoek naar de allerbeste camera van het moment.

Gewapend met onderstaande vlaggenschepen trokken we op een zonnige dag de deur uit om de camera’s tegen elkaar te meten. De alerte lezer zal merken dat de iPhone 7 (Plus) niet in het lijstje terug te vinden is. Helaas kregen we bij Apple geen gehoor om een toestel ter beschikking te stellen voor deze test. Bovendien dateert de recentste iPhone van vorig jaar en is het nog wachten tot september op een nieuw exemplaar.

We maakten de foto’s telkens vanuit hetzelfde standpunt en op hetzelfde moment, zonder aan de camera-instellingen te morrelen.

Blinde test

Om de foto’s achteraf te beoordelen, organiseerden we een blinde test op de redactie. Iedereen koos zijn favoriete foto’s, zonder te weten met welke smartphone ze werden gemaakt. Daarmee kregen we al een goed idee, maar we wilden ook graag de onbevangen mening van onze lezers horen. Meer dan 740 lezers stemden de voorbije dagen op hun favoriete foto’s in een blinde test. Dat zorgde voor enkele opmerkelijke resultaten.

Hieronder bespreken we kort elke foto en bekijken we hoe wij en jullie hebben geoordeeld. We raden je aan om zeker ook de originele foto’s in volledige resolutie te bekijken via de bijgevoegde links.

Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Deze foto maakten we specifiek om te evalueren hoe accuraat de verschillende smartphones de kleur rood weergeven. Camera’s hebben het over het algemeen erg moeilijk met roodtinten. Omdat de rode kleur van een verkeersbord welgekend is, was dit een perfect onderwerp voor deze foto. Daarnaast is het ook interessant om te kijken hoeveel detail je nog te zien krijgt in de schaduw tussen de bomen.

Wij gaven in dit geval de voorkeur aan de Huawei P10 Plus (62,5%), gevolgd door de Samsung Galaxy S8 (37,5%). De lezers hielden er een iets andere mening op na; zij verkozen de Galaxy S8 (48%) boven de P10 Plus (34%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Deze foto kozen we omwille van de vele kleuren en details in het beeld. Ook het reflecterende oppervlak van het tafellaken zorgt voor een uitdagende scène.

Wij kozen hier het vaakst voor de LG G6 (50%), gevolgd door de Samsung Galaxy S8 (37,5%). Opnieuw waren de lezers een andere mening toebedeeld en kwam de Galaxy S8 (46%) op de eerste plaats, met de G6 in zijn kielzog (34%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Sommige fabrikanten durven te overdrijven in hun nabewerking. Zeker Samsung maakte zich hier in het verleden wel eens schuldig aan, waardoor gras er plots nucleair groen uit zag. Deze foto werd door ons dan ook vooral op dat aspect beoordeeld.

Hier is iedereen het erover eens: de Samsung Galaxy S8 levert de beste foto. De kleuren springen het meest in het oog, zonder dat ze overdreven gesatureerd zijn. Het overgrote merendeel van de redactie (87,5) koos de S8 als favoriet, en ook bij de lezers kwam hij voor 65% als winnaar uit de bus.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Bij deze foto wilden we vooral scherpte en detail beoordelen wanneer je een onderwerp in close-up fotografeert. Sommige smartphonecamera’s hebben hier een speciale macro-functie voor, maar deze foto’s werden allemaal met de standaard instellingen genomen.

Opnieuw onenigheid tussen ons en de lezers. Terwijl wij overtuigend voor de Huawei P10 Plus (62,5%) kozen, was de LG G6 (58%) jullie topfavoriet.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Elke premium smarphone heeft tegenwoordig een HDR-functie. Die gebruik je om de belichting van foto’s te egaliseren door meerdere opnames met verschillende belichting te combineren. In bovenstaande foto was de linkeronderhoek bijvoorbeeld erg donker, terwijl de rechterbovenhoek erg licht was. Zonder HDR-functie zou je hier een resultaat krijgen waarbij ofwel de voorgrond onderbelicht zou zijn, ofwel de lucht overbelicht. Dankzij HDR behoud je over de hele foto alle details.

Voor ons ging het hier gelijk op tussen de HTC U11 en Samsung Galaxy S8 (allebei 37,5%). Voor de lezers was het evenwel de LG G6 (48%) die het meest gekozen werd.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Familie en vrienden zijn bij uitstek ons favoriete onderwerp om te fotograferen. Een portretfoto mocht dus niet ontbreken in deze test. Indien een speciale portretmodus aanwezig was in de camera-app, hebben we deze geactiveerd. Sommige smartphonecamera’s zijn in staat om een ‘bokeh’-effect toe te passen, waardoor je onderwerp nog meer uitspringt tegenover de achtergrond. Ook kleurtinten en details in het gezicht van je onderwerp vormen in dit geval een uitdaging voor je camera.

Wij gaven hier de voorkeur aan de Huawei P10 Plus (57%) en Samsung Galaxy S8 (43%) omwille van het bokeh-effect. De accuratere kleuren van de P10 Plus gaven uiteindelijk de doorslag in diens voordeel. Onder onze lezers was er meer verdeeldheid, maar kwam de LG G6 uiteindelijk als topfavoriet (36%) naar boven drijven.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Ook selfies zijn populair, en dus werd ook de camera aan de voorkant getest. We kozen voor een groepsselfie om beter te illustreren hoeveel je vanop armlengte afstand in beeld krijgt. Bij foto 1 en 3, respectievelijk de HTC U11 en Huawei P10 Plus, zien we duidelijk dat er aan de rand van het beeld vervorming optreedt. Terwijl selfiecamera’s gewoonlijk een foto in spiegelbeeld maken, is de Samsung Galaxy S8 de enige die het beeld correct spiegelt. Dat zie je bijvoorbeeld aan de letters op het T-shirt van collega Michaël.

Wij kozen hier unaniem voor de Samsung Galaxy S8. Ook bij de lezers is dit duidelijk de favoriet (68%) en volgen de overige drie smartphones op een verre afstand.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Geef maar toe, ook jij kan al eens betrapt worden op het fotograferen van je gerecht. Een foto van deze muffin mocht dus niet ontbreken. Omdat je bij een food-foto toch vooral in de eerste plaats wil dat het er lekker uitziet, was dit voor ons ook het voornaamste criterium bij de beoordeling. In plaats van accuraatheid, gingen we hier voor het meest smakelijke beeld.

Dat werd voor ons uiteindelijk de Samsung Galaxy S8 (62,5%). Ook de lezers kozen voor de S8, zij het wel iets nipter (42%). De Huawei P10 Plus volgt op korte afstand (39%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Ten slotte trokken we met onze smartphones ook het nachtleven in om te zien hoe ze bij slechte lichtomstandigheden presteren. Dit sfeerbeeld voor de deur van een café in Antwerpen vormde het ideale scenario. Hoe scherp zijn de mensen op de voorgrond? Hoeveel detail zit er nog in de foto? En hoe goed wordt de kleurverlichting weergegeven? Dat zijn de belangrijkste elementen waar we in deze foto in het bijzonder op hebben gelet.

Onze keuze viel uiteindelijk op de Samsung Galaxy S8 (85,7%). Die werd ook vaak gekozen door de lezers, maar zij gaven de voorkeur toch aan de HTC U11 (36%). Hoewel de foto van de HTC U11 inderdaad het lichtst is, werd hij op de redactie nooit gekozen omdat er veel artefacten te zien zijn in de lucht en de lichten erg uitgewassen zijn.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

In het café troffen we deze gezellige scène aan, met heel veel details om opnieuw de fotokwaliteit in slechte lichtomstandigheden te beoordelen. Dit was voor onze redactieleden de moeilijkste foto van allemaal om een favoriet te kiezen. Alle camera’s presteren hier min of meer even goed en we moesten inzoomen op verschillende details in het beeld om uiteindelijk een keuze te maken.

Die keuze viel in de meeste gevallen op de Samsung Galaxy S8 (62,5%), al werden ook de andere smartphones telkens door één iemand als favoriet gekozen. Ook bij de lezers komt de Samsung Galaxy S8 (47%) als favoriet uit de bus, al weet de Huawei P10 Plus (32%) zich daar nog iets beter te wapenen tegen het Zuid-Koreaanse geweld.


Conclusie

Om tot een definitief oordeel te komen, hebben we de smartphones voor elke foto een score van 4 tot 0 gegeven, afhankelijk van hoe vaak ze als favoriet werden gekozen. Daardoor kregen we uiteindelijk een score op 40 punten voor zowel de redactie als voor de lezers. Die telden we bij elkaar op om zo een finale score op 80 punten te bekomen. Op basis daarvan komt de Samsung Galaxy S8 als allerbeste smartphonecamera uit de bus, gevolgd door de Huawei P10 Plus. De Galaxy S8 maakt de aantrekkelijkste beelden, terwijl de P10 Plus over het algemeen accuratere kleuren toont.

Het komt er dus vooral op neer waar je de voorkeur aan geeft. Dat blijkt ook uit de score van de LG G6, die het bij de lezers beter deed dan de inzending van Huawei, maar voor de redactie dan weer technisch tekort schoot. De HTC U11 sluit het rijtje af, maar het zou de telefoon oneer aandoen om hem een verliezer te noemen. HTC heeft grote sprongen gemaakt met de HTC U11 en de camerakwaliteit is er flink op vooruit gegaan ten opzichte van de HTC 10 vorig jaar. Het bedrijf heeft envenwel nog een inhaalslag te maken.

Redactie

 • HTC U11: 13/40
 • Huawei P10 Plus: 27/40
 • LG G6: 10/40
 • Samsung Galaxy S8: 33/40

Lezers:

 • HTC U11: 18/40
 • Huawei P10 Plus: 19/40
 • LG G6: 28/40
 • Samsung Galaxy S8: 35/40

Totaal: 

 • HTC U11: 31/80
 • Huawei P10 Plus: 46/80
 • LG G6: 38/80
 • Samsung Galaxy S8: 68/80

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business