Welke smartphone maakt de beste foto's? Het finale verdict is binnen. Ontdek het in deze vergelijking van de beste smartphonecamera's van 2017.

Advertentie

[related_article id=”216346″]

Voor vier op vijf Belgen is hun smartphone tevens ook hun voornaamste camera. We gebruiken onze telefoon massaal om foto’s te maken en verwachten dan ook een goede kwaliteit. Drie vierde van de Belgen vindt de camerakwaliteit een belangrijke factor bij de aankoop van een nieuwe smartphone. Met die kennis in het achterhoofd, trokken we op onderzoek uit. Welke smartphone heeft vandaag de beste camera aan boord?

De camera is een element waar bij budgetsmartphones al snel op wordt ingeboet ten voordele van betere prestaties, een mooier scherm of grotere batterij. Om de prijs te drukken, moeten nu eenmaal compromissen worden gemaakt. Bij premium telefoons met een prijskaartje van 600 euro of meer mag dat argument niet spelen. Hier bestaat geen excuus voor een slechte camera. Daarom verzamelden we het kruim van de smartphones die in 2017 op de markt verschenen, op zoek naar de allerbeste camera van het moment.

Gewapend met onderstaande vlaggenschepen trokken we op een zonnige dag de deur uit om de camera’s tegen elkaar te meten. De alerte lezer zal merken dat de iPhone 7 (Plus) niet in het lijstje terug te vinden is. Helaas kregen we bij Apple geen gehoor om een toestel ter beschikking te stellen voor deze test. Bovendien dateert de recentste iPhone van vorig jaar en is het nog wachten tot september op een nieuw exemplaar.

We maakten de foto’s telkens vanuit hetzelfde standpunt en op hetzelfde moment, zonder aan de camera-instellingen te morrelen.

Blinde test

Om de foto’s achteraf te beoordelen, organiseerden we een blinde test op de redactie. Iedereen koos zijn favoriete foto’s, zonder te weten met welke smartphone ze werden gemaakt. Daarmee kregen we al een goed idee, maar we wilden ook graag de onbevangen mening van onze lezers horen. Meer dan 740 lezers stemden de voorbije dagen op hun favoriete foto’s in een blinde test. Dat zorgde voor enkele opmerkelijke resultaten.

Hieronder bespreken we kort elke foto en bekijken we hoe wij en jullie hebben geoordeeld. We raden je aan om zeker ook de originele foto’s in volledige resolutie te bekijken via de bijgevoegde links.

Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Deze foto maakten we specifiek om te evalueren hoe accuraat de verschillende smartphones de kleur rood weergeven. Camera’s hebben het over het algemeen erg moeilijk met roodtinten. Omdat de rode kleur van een verkeersbord welgekend is, was dit een perfect onderwerp voor deze foto. Daarnaast is het ook interessant om te kijken hoeveel detail je nog te zien krijgt in de schaduw tussen de bomen.

Wij gaven in dit geval de voorkeur aan de Huawei P10 Plus (62,5%), gevolgd door de Samsung Galaxy S8 (37,5%). De lezers hielden er een iets andere mening op na; zij verkozen de Galaxy S8 (48%) boven de P10 Plus (34%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Deze foto kozen we omwille van de vele kleuren en details in het beeld. Ook het reflecterende oppervlak van het tafellaken zorgt voor een uitdagende scène.

Wij kozen hier het vaakst voor de LG G6 (50%), gevolgd door de Samsung Galaxy S8 (37,5%). Opnieuw waren de lezers een andere mening toebedeeld en kwam de Galaxy S8 (46%) op de eerste plaats, met de G6 in zijn kielzog (34%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Sommige fabrikanten durven te overdrijven in hun nabewerking. Zeker Samsung maakte zich hier in het verleden wel eens schuldig aan, waardoor gras er plots nucleair groen uit zag. Deze foto werd door ons dan ook vooral op dat aspect beoordeeld.

Hier is iedereen het erover eens: de Samsung Galaxy S8 levert de beste foto. De kleuren springen het meest in het oog, zonder dat ze overdreven gesatureerd zijn. Het overgrote merendeel van de redactie (87,5) koos de S8 als favoriet, en ook bij de lezers kwam hij voor 65% als winnaar uit de bus.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Bij deze foto wilden we vooral scherpte en detail beoordelen wanneer je een onderwerp in close-up fotografeert. Sommige smartphonecamera’s hebben hier een speciale macro-functie voor, maar deze foto’s werden allemaal met de standaard instellingen genomen.

Opnieuw onenigheid tussen ons en de lezers. Terwijl wij overtuigend voor de Huawei P10 Plus (62,5%) kozen, was de LG G6 (58%) jullie topfavoriet.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Elke premium smarphone heeft tegenwoordig een HDR-functie. Die gebruik je om de belichting van foto’s te egaliseren door meerdere opnames met verschillende belichting te combineren. In bovenstaande foto was de linkeronderhoek bijvoorbeeld erg donker, terwijl de rechterbovenhoek erg licht was. Zonder HDR-functie zou je hier een resultaat krijgen waarbij ofwel de voorgrond onderbelicht zou zijn, ofwel de lucht overbelicht. Dankzij HDR behoud je over de hele foto alle details.

Voor ons ging het hier gelijk op tussen de HTC U11 en Samsung Galaxy S8 (allebei 37,5%). Voor de lezers was het evenwel de LG G6 (48%) die het meest gekozen werd.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Familie en vrienden zijn bij uitstek ons favoriete onderwerp om te fotograferen. Een portretfoto mocht dus niet ontbreken in deze test. Indien een speciale portretmodus aanwezig was in de camera-app, hebben we deze geactiveerd. Sommige smartphonecamera’s zijn in staat om een ‘bokeh’-effect toe te passen, waardoor je onderwerp nog meer uitspringt tegenover de achtergrond. Ook kleurtinten en details in het gezicht van je onderwerp vormen in dit geval een uitdaging voor je camera.

Wij gaven hier de voorkeur aan de Huawei P10 Plus (57%) en Samsung Galaxy S8 (43%) omwille van het bokeh-effect. De accuratere kleuren van de P10 Plus gaven uiteindelijk de doorslag in diens voordeel. Onder onze lezers was er meer verdeeldheid, maar kwam de LG G6 uiteindelijk als topfavoriet (36%) naar boven drijven.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Ook selfies zijn populair, en dus werd ook de camera aan de voorkant getest. We kozen voor een groepsselfie om beter te illustreren hoeveel je vanop armlengte afstand in beeld krijgt. Bij foto 1 en 3, respectievelijk de HTC U11 en Huawei P10 Plus, zien we duidelijk dat er aan de rand van het beeld vervorming optreedt. Terwijl selfiecamera’s gewoonlijk een foto in spiegelbeeld maken, is de Samsung Galaxy S8 de enige die het beeld correct spiegelt. Dat zie je bijvoorbeeld aan de letters op het T-shirt van collega Michaël.

Wij kozen hier unaniem voor de Samsung Galaxy S8. Ook bij de lezers is dit duidelijk de favoriet (68%) en volgen de overige drie smartphones op een verre afstand.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Geef maar toe, ook jij kan al eens betrapt worden op het fotograferen van je gerecht. Een foto van deze muffin mocht dus niet ontbreken. Omdat je bij een food-foto toch vooral in de eerste plaats wil dat het er lekker uitziet, was dit voor ons ook het voornaamste criterium bij de beoordeling. In plaats van accuraatheid, gingen we hier voor het meest smakelijke beeld.

Dat werd voor ons uiteindelijk de Samsung Galaxy S8 (62,5%). Ook de lezers kozen voor de S8, zij het wel iets nipter (42%). De Huawei P10 Plus volgt op korte afstand (39%).


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

Ten slotte trokken we met onze smartphones ook het nachtleven in om te zien hoe ze bij slechte lichtomstandigheden presteren. Dit sfeerbeeld voor de deur van een café in Antwerpen vormde het ideale scenario. Hoe scherp zijn de mensen op de voorgrond? Hoeveel detail zit er nog in de foto? En hoe goed wordt de kleurverlichting weergegeven? Dat zijn de belangrijkste elementen waar we in deze foto in het bijzonder op hebben gelet.

Onze keuze viel uiteindelijk op de Samsung Galaxy S8 (85,7%). Die werd ook vaak gekozen door de lezers, maar zij gaven de voorkeur toch aan de HTC U11 (36%). Hoewel de foto van de HTC U11 inderdaad het lichtst is, werd hij op de redactie nooit gekozen omdat er veel artefacten te zien zijn in de lucht en de lichten erg uitgewassen zijn.


Bekijk de foto’s in hoge resolutie: FOTO 1 | FOTO 2 | FOTO 3 | FOTO 4

In het café troffen we deze gezellige scène aan, met heel veel details om opnieuw de fotokwaliteit in slechte lichtomstandigheden te beoordelen. Dit was voor onze redactieleden de moeilijkste foto van allemaal om een favoriet te kiezen. Alle camera’s presteren hier min of meer even goed en we moesten inzoomen op verschillende details in het beeld om uiteindelijk een keuze te maken.

Die keuze viel in de meeste gevallen op de Samsung Galaxy S8 (62,5%), al werden ook de andere smartphones telkens door één iemand als favoriet gekozen. Ook bij de lezers komt de Samsung Galaxy S8 (47%) als favoriet uit de bus, al weet de Huawei P10 Plus (32%) zich daar nog iets beter te wapenen tegen het Zuid-Koreaanse geweld.


Conclusie

Om tot een definitief oordeel te komen, hebben we de smartphones voor elke foto een score van 4 tot 0 gegeven, afhankelijk van hoe vaak ze als favoriet werden gekozen. Daardoor kregen we uiteindelijk een score op 40 punten voor zowel de redactie als voor de lezers. Die telden we bij elkaar op om zo een finale score op 80 punten te bekomen. Op basis daarvan komt de Samsung Galaxy S8 als allerbeste smartphonecamera uit de bus, gevolgd door de Huawei P10 Plus. De Galaxy S8 maakt de aantrekkelijkste beelden, terwijl de P10 Plus over het algemeen accuratere kleuren toont.

Het komt er dus vooral op neer waar je de voorkeur aan geeft. Dat blijkt ook uit de score van de LG G6, die het bij de lezers beter deed dan de inzending van Huawei, maar voor de redactie dan weer technisch tekort schoot. De HTC U11 sluit het rijtje af, maar het zou de telefoon oneer aandoen om hem een verliezer te noemen. HTC heeft grote sprongen gemaakt met de HTC U11 en de camerakwaliteit is er flink op vooruit gegaan ten opzichte van de HTC 10 vorig jaar. Het bedrijf heeft envenwel nog een inhaalslag te maken.

Redactie

 • HTC U11: 13/40
 • Huawei P10 Plus: 27/40
 • LG G6: 10/40
 • Samsung Galaxy S8: 33/40

Lezers:

 • HTC U11: 18/40
 • Huawei P10 Plus: 19/40
 • LG G6: 28/40
 • Samsung Galaxy S8: 35/40

Totaal: 

 • HTC U11: 31/80
 • Huawei P10 Plus: 46/80
 • LG G6: 38/80
 • Samsung Galaxy S8: 68/80

23 REACTIES

 1. “Om de foto’s achteraf te beoordelen, organiseerden we een blinde test op de redactie.”
  Een blinde test om foto’s te beoordelen? Interessante woordkeuze LOL

 2. Sorry maar de beste camera in een smartphone was toen hij uitkwam toch echt de HTC 10 en de U11 heeft de nieuwe kroon te pakken dus niet bepaald eens met “nog een inhaalslag te maken”…

 3. Met wat voor camera instellingen hebben jullie gefotografeerd: out of the box, geen pro settings, geen RAW? Ik heb nu, op zoek naar de beste smartphone camera, vele vaak diepgaande revieuws gelezen van de nieuwste smartphone camera’s en de U11 komt daar toch vaak beter uit dan de Samsung. Dus ik vraag me af waarom jullie zo’n ontzettend veel slechter resultaat verkrijgen, een klein verschil OK, maar dit is wel heel ver van de andere revieuws af. Misschien ook omdat de camera software niet de meest recente update had?

  • Interessante vragen, maar ik ga ervan uit dat als 4 op 5 Belgen hun smartphone als belangrijkste camera gebruiken deze meestal niet gaan knoeien met RAW of pro-standen en witbalans. De meesten weten niet eens wat dat is laat staan dat ze het gaan gebruiken. Het is dan ook logisch dat een test zich zou toespitsen op die grote groep van gebruikers. Ik heb net een Galaxy S8 gekocht waarbij de camera natuurlijk een belangrijk aspect was. Ik heb er een massieve SD-kaart van 128GB in geplaatst en ga zeker de RAW-optie uitproberen, ik bewerk ook al mijn andere foto’s die ik met mijn DSLR neem met Lightroom. Voor mij was video minstens even belangrijk. Soms moeilijk om daar deftige reviews van te vinden maar enkele samples die ik van de Galaxy S8 gezien heb maakten mijn keuze makkelijker. Het is de eerste keer dat een smartphone camera in de buurt komt van mijn video camera. Dat is een enorm voordeel want ik film wel graag maar ik hou wel van kwaliteit. Mijn vorige smartphone kon goed filmen maar onstabiel wegens geen stabilisatie.

   • Ik begrijp de insteek als de standaard instelling is gebruikt, zou echter wel zo netjes zijn dat te vermelden, zodat je deze revieuw in verhouding kunt zien tot andere testen. Dan nog verbaast het resultaat me aangezien ook in standaard instelling de U11 in veel dieper gaande tests er niet zo slecht afkomt als hier. Misschien toch een kwestie van een recentere camera software versie?

    Met de S8 heb je in ieder geval een uitstekend toestel, zul je geen spijt van hebben (heb wel begrepen dat in ieder geval de bij standaard instellingen hij iets teveel verscherpt, waardoor je details verliest, maar dat speelt waarschijnlijk niet bij RAW). Ik overweeg nog steeds de U11 mede vanwege de bovengemiddelde audio-features.

    Had ondertussen wel wat verheldering van de redactie verwacht…

    • Ach ik zou dit soort testen met een korrel zout nemen. De Galaxy S8 maakt foto’s standaard wat meer gesatureerd, wat vele mensen bekoort, maar niet noodzakelijk de geoefende mens. Ik ga zeker RAW proberen. Sinds ik RAW fotografeer met mijn DSLR haal ik vele malen meer uit mijn foto’s. Mensen zeggen dan dat ik toch een fanstastisch toestel heb… duh…. om maar te zeggen hoe onwetend de gemiddelde persoon is. Enfin, je weet direct welk vlees je in de kuip hebt als je iemand verticaal ziet filmen, wat denk ik 90% van de mensen doet.

    • Bovendien, heb je al eens gezien dat elke foto een licht maar wel degelijk afwijkende compositie heeft. En je weet wat compositie doet voor het “mooi” vinden van een foto.

     • Hele goeie! Dat maakt al het verschil van de wereld:). Ergo, deze test is eigenlijk een tech website onwaardig. Valt me wel tegen van deze redactie:(

    • Ik heb even de RAW optie van de Galaxy S8 getest en die valt ERRUG tegen! Immers deze setting is enkel mogelijk in pro mode en die is volledig manueel. Op zich is een smartphone camera een heel eenvoudig ding, je hebt enkel sluitertijd en ISO, want lensopening is vast. Maar dan nog lukt met moeilijk om de settings zo te krijgen dat je op de juiste exposure belandt. Bovendien gaat ISO in manuele mode niet boven de 800 blijkbaar. Dus als je even de tijd hebt om je settings juist te krijgen lukt het wel om een foto te nemen, maar je kan vergeten om altijd in deze mode te schieten. RAW lukt niet in normale mode en dat vind ik erg tegenvallen. Gelukkig zijn er andere apps die dit wel toelaten, Open camera bijvoorbeeld stelt alles automatisch in maar je kan ook alles manueel doen, behalve sluitertijd blijkbaar. Door te spelen met ISO kan je toch de sluitertijd beïnvloeden. Al bij al ontgoochelt me dit toch een beetje.

     • Ja niet ideaal…
      Tip van Harshaanl op XDA developers: set everything in pro mode to auto. Then just have to open camera and enter pro mode and take a pic. Also one work around is just add pro mode to your home screen
      Het mooiste zou natuurlijk zijn als je hem zo kunt linken aan een knop dat de S8 direct in RAW start. Misschien is daar ondertussen ook al een workaround voor (XDA of app store).

      Heb verder even best camera app voor S8 gegoogeld, geeft veel info ook tips over gebruik van de S8 camera i.h.a.!

      Misschien kun je hier iets mee

     • Hallo, blijkbaar werkt de pro mode wel met auto settings. Ik had al een paar keer geprobeerd manuele settings uit te schakelen maar dat lukte niet. Blijkbaar telkens net naast het onooglijk kleine knopje op het scherm getikt. Nu was het wel raak. De manuele settings zoals shutter speed en ISO zijn overigens zo juist en precies dat ik er met mijn vingers altijd net naast zit. Ik denk niet dat ik die veel ga gebruiken. Nu wel content dat de auto settings in pro mode werkt. Ik heb nog geen tijd gehad om eens te kijken wat ik uit de camera kan halen met Lightroom. Wel vreemd vind ik dat een DNG-file gemaakt met de Samsung camera app 8MB groot is en met de Open Camera app 23MB…? Vanwaar dit verschil, het is toch dezelfde sensor. Enfin dat ga ik allemaal eens uitzoeken.

     • Hi, was benieuwd of je de oorzaak van dat verschil tusen die DNG file groottes hebt achterhaald.

     • Neen, ik heb ook niet meer geprobeerd met Open Camera. Misschien moet ik dat nog eens doen want ik vind dat ik niet voldoende uit de RAW-beelden van de Galaxy S8 haal. Dat levert nauwelijks een meerwaarde. Een verschil met mijn DSLR, waar een RAW-foto met wat Lightroom er als tovenarij uitziet t.o.v. een foto direct in JPG gemaakt. Overigens ben ik wel tevreden met mijn Galaxy S8. Ik ben op reis geweest en de Galaxy is een perfecte aanvulling geweest op mijn DSLR. Ik heb foto’s gemaakt die ik anders niet gemaakt zou hebben omdat je niet altijd je DSLR incl. rugzak wil meeslepen. En ook voor video heb ik hem gebruikt. De beelden zijn bijna zo goed als die van mijn handycam, behalve bij minder licht. Dan is er veel ruis en onscherpte. Maar al bij al een goede aanvulling.

     • Vreemd, ik had uit reviews begrepen dat bij de S8 jpeg door de veel te sterke processing detail verloor o.a. door teveel verscherping en dat je dat met de RAW niet zou hebben, dus daarmee veel betere foto’s zou kunnen maken

  • Dag JV,
   Zoals in het eerdere artikel (https://www.techpulse.be/achtergrond/216265/de-beste-smartphonecamera-kies-je-favoriete-fotos/) vermeld, werden de standaard instellingen gebruikt omdat het grootste deel van de gebruikers niet de moeite neemt om telkens de meest optimale instellingen te kiezen. Deze test richt zich dan ook meer op die gebruikers dan de meer geoefende fotograaf. We hebben de tekst ondertussen ook in dit artikel toegevoegd, dat was een nalatigheid van onze kant. De camera-software was voor elke smartphone up-to-date op het moment van de test.

   • Fijn dat jullie reageren, had net een minder positief oordeel online gezet. Ik vind overigens nog steeds dat voor een technologie website deze test dieper had mogen gaan en dat de conclusie, die dus puur op die standaard instellingen (en bovendien niet gelijke composities, zoals terecht door Streamerke werd opgemerkt) werd getrokken, te kort door de bocht is. Bij de conclusie had best mogen worden vermeld dat met gebruik van de juiste settings heel andere resultaten zouden kunnen worden verwacht. Nu worden lezers op het verkeerde been gezet met het idee dat (in dit geval) met name de U11, die uitstekende revieuws heeft (met uiteraard ook een paar flaws, zoals lichte plekken die teveel worden benadrukt, maar desondanks gelijk wordt gesteld met o.a. de S8 en Pixel, die ook ieder hun eigen afwijkingen hebben) een mindere camera zou hebben dan de andere toestellen, wat dus absoluut niet waar is.

    Verder suggereert de titel dat jullie alle topcamera’s van dit jaar hebben meegenomen, maar er zijn nog diverse andere toestellen die in dit rijtje horen zoals de iPhone, Pixel en Xperia XZ Premium. Dit artikel wekt de indruk alsof deze toestellen geen voldoende goede camera hebben om mee te mogen doen met deze test.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here