Achtergrond

Waarom glas cruciaal is om 20 TB-schijven te maken

Harde schijven naderen de grens van 20 TB. Fabrikanten moeten echter op een ander materiaal overstappen om daadwerkelijk over deze kaap te gaan.
In de jaren 80 en 90 ging de capaciteit van harde schijven met grote sprongen vooruit. Sinds 2010 verloopt deze vooruitgang echter een stuk trager. Fabrikanten hebben moeite om nog meer draaiende schijven in hun hardware te proppen en richten zich daarom tot alternatieven. Zo lanceerde Western Digital eerder dit jaar 10 TB-schijven gevuld met helium. Dat gas zorgt voor minder weerstand, waardoor WD veel schijven dicht bij elkaar kan proppen. Zelfs met helium is het echter moeilijk om de kaap van de 20 TB te overschrijden. Bedrijven richten zich daarom tot glas.

Voordelen

Glas heeft verschillende voordelen ten opzichte van aluminium. Het materiaal dat we voor onze ramen gebruiken is een stuk stugger dan aluminium, waardoor je dunnere en lichtere platen kan maken. Bovendien is glas gladder en platter dan metaal. Hierdoor kan je de glazen platen dichter bij elkaar plaatsen, met een grote densiteit tot gevolg. Bovendien zet glas minder uit bij hitte dan aluminium en kost het minder energie om de platen rond te draaien.
Bron: Michael Malak
Momenteel worden al 2,5-inchdrives van glas in laptops gebruikt en een Japans bedrijf, Hoya, biedt glazen schijven aan voor 3,5-inchdrives. Hoya maakt prototypes van platen die tussen een 0,5 millimeter en 0,381 millimeter groot zijn. Ter vergelijking: huidige schijven zijn 0,635 millimeter dik. Ondanks het feit dat je tussen iedere plaat ruimte moet laten, behaal je een veel grotere densiteit dan bij aluminium.Een laatste voordeel aan glazen harde schijven, komt doordat het materiaal weinig uitzet onder warmte. Hierdoor is het materiaal uitermate geschikt voor Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR). Bij deze techniek plaats je een laser op het gedeelte van de schijf waar je wilt schrijven. Seagate wil de techniek alvast introduceren in 2018 en hoopt tegen 2020 harde schijven van 20 TB te hebben.

Concurrentie

Waarom leveren fabrikanten zo’n grote strijd om meer bytes in hun harde schijven te proppen? SSD’s nemen de markt stelselmatig over, doordat deze technologie een stuk sneller werkt. Het enige echte voordeel dat HDD-fabrikanten kunnen uitspelen, is de grotere capaciteit van harde schijven. SSD’s zijn in verhouding duurder dan harde schijven, waardoor HDD’s op het vlak van kostenefficiëntie interessanter zijn. Hoe meer capaciteit fabrikanten hun schijven geven, hoe harder ze deze kaart kunnen uitspelen.Met name in datacenters zorgen de veel bytes voor weinig geld voor een interessant gegeven. Veel van de data die in deze centers wordt bewaard, wordt slechts zelden geraadpleegd. In dat geval primeert kostenefficiëntie en capaciteit over snelheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business