Achtergrond

Telenet: “TV-kabel is waardig alternatief voor glasvezel”

Terwijl Proximus bezig is met de uitrol van fiber to the home, ziet concurrent Telenet meer heil in de doorontwikkeling van technologie voor het bestaande kabelnetwerk.

“Er zit heel wat potentieel in Docsis 3.1”, aldus Telenet CTO Micha Berger. “De kabeltechnologie kan de capaciteit van glasvezel evenaren zo niet overtreffen.” Berger windt er geen doekjes om: terwijl Proximus druk bezig is met de uitrol van glasvezel tot aan de voordeur van zijn klanten, verkiest hij om het potentieel van de tv-kabel verder uit te buiten. De nieuwste Docsis (Data Over Cable Service Interface Specification)-standaard kan overweg met snelheden van 10 gigabit per seconde, zowel upstream als downstream. Dat is een significante vooruitgang die vergelijkbaar is met de initiële ambities van Proximus op het glasvezelnetwerk.

“Fiber to the home is een technologie”, benadrukt de CTO, maar Docsis 3.1 en toekomstige ontwikkelingen van de standaard zijn equivalent aan glasvezel.” Hij maakt zich sterk dat de roadmap van de technologie ook in de toekomst concurrentieel zal blijven met glasvezel. Het is niet zo dat Berger een fundamenteel probleem heeft met de optische kabel. “Op locaties waar splinternieuwe infrastructuur nodig is, kan glasvezel wel een goede optie zijn”, geeft hij toe.

Docsis versus VDSL

Dat Telenet niet staat te springen om overal glasvezel te leggen, is niet verwonderlijk. Er zit veel meer marge op de kabeltechnologie van de provider dan op de VDSL2-technologie van Proximus, dat daarom bijna noodgedwongen de stap naar fiber moet zetten. Voor de Mechelse provider is het dan ook geen onlogische keuze om de bestaande infrastructuur te benutten zolang die concurrentieel kan blijven.

[related_article id=”216219″]

We dienen trouwens op te merken dat de twee grote Belgische providers wel degelijk op glasvezel vertrouwen voor de backbone van hun netwerk. Fiber to the home verlengt het bestaande glasvezelnetwerk met enkele honderden meters om huizen individueel te bedienen. Telenet overbrugt die laatste meters met zijn tv-kabel, maar ook die doet slecht dienst als uiterste tentakel van een glasvezelnetwerk. Om de capaciteit van de tv-kabel op termijn te blijven uitbreiden, zal Telenet wel maatregelen moeten nemen. De kabel behuist immers ook andere diensten zoals analoge televisie. “Capaciteitsmanagement is een wetenschap en een kunst”, lacht Berger. “Er zijn tal van manieren om de capaciteit van het netwerk uit te breiden zonder bijvoorbeeld het analoge aanbod terug te schroeven. We zullen altijd eerst naar de wensen van de klant kijken.”

Draadloos versus kabel

De doorontwikkeling van Docsis kadert in een breder connectiviteitsplan van Telenet dat ook 4,5G en een evolutie naar 5G bevat. Zo kan het in de toekomst een optie zijn om klanten een klassieke breedbandverbinding aan te bieden met een modem die zijn connectiviteit van het draadloze 5G-netwerk haalt. De laatste meters worden in dit geval draadloos afgelegd in de plaats van via glasvezel of TV-kabel. “5G met zijn grote bandbreedte kan in de toekomst een opportuniteit bieden om in Wallonië te concurreren met bestaande breedbandproviders”, denkt Berger. Al is hij wel van mening dat een dergelijke oplossing vandaag nog niet interessant is.

Of Telenet daadwerkelijk ambitie heeft om over de taalgrens een grote speler te worden via zijn draadloze netwerk, is een vraag die pas met de uitrol van 5G vanaf 2020 relevant wordt. Bovendien is de kwaliteit van de backbone essentieel voor de uitrol van een kwalitatief netwerk, en daarvoor is glasvezel wel essentieel. “Er is meer dan één aanbieder van glasvezel in dit land”, weet Berger. “Op plaatsen waar we niet aanwezig zijn, is het altijd een optie om capaciteit te leasen”.

Het ziet er hoe dan ook naar uit dat Telenet niet staat te springen om de laatste meters van zijn netwerkverbinding door glasvezel te vervangen, of het nu voor een klassieke breedbandverbinding is dan wel de uitrol van een modern mobiel draadloos netwerk. In welke mate de Docsis-technologie mee zal evolueren met het connectiviteitsaanbod via glasvezel, is afwachten. Voor de komende jaren lijkt het op z’n minst realistisch dat het bestaande kabelnetwerk, mits de nodige upgrades (denk aan de Grote Netwerf), zal volstaan.

businesscoaxfiber-to-the-homeglasvezeltelecomtelenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals