Achtergrond

6 goede techvoornemens voor het nieuwe jaar

Met 2018 voor de deur maken onze redactieleden hun goede techvoornemens voor het nieuwe jaar.

Het nieuwjaarsweekend staat voor de deur en dus nemen we nog even de tijd om onze goede techvoornemens te maken voor het nieuwe jaar. Welke voornemens wil onze redactie in 2018 realiseren?

Cédric

Cédric: mesh-wifi

Ik moet toegeven dat dit goede voornemen mislukt is vorig jaar. Toen de eerste modellen verschenen, heb ik ze allemaal direct getest. Resultaat: de technologie is uitstekend, maar nog niet stabiel genoeg. Een jaar ontwikkeltijd zou veel beterschap moeten geven, waardoor het tijd wordt om in 2018 over te schakelen.

Waarom mesh-wifi? Omdat je dan één groot wifi-netwerk maakt met nodes die continu met elkaar babbelen om het beste wifi-signaal te voorzien waar je ook bent. Het resultaat is behoorlijk bevrijdend, de prijs zeker niet. Een set met drie satellieten kost al snel 500 euro of meer, maar in mijn ogen kan wifi in huis nooit goed genoeg zijn.

De investering is de voornaamste horde, installeren is daarentegen een fluitje van een cent. Niemand hoeft tegenwoordig nog schrik te hebben van routerinstallaties omdat fabrikanten het je zo eenvoudig mogelijk maken. Waar wacht je nog op?

Dorien

Dorien: updaten!

Van mijn werkcomputer tot oude laptop: op alle Windows-pc’s die ik gebruik, verschijnt één voor één dat de Fall Creators-update klaarstaat om geïnstalleerd te worden. Toch gebruik ik de nieuwste versie van Windows 10 nog steeds op geen enkel toestel.

Waarom niet? Telkens wanneer de melding verschijnt, zeg ik tegen mezelf dat ik morgen meer tijd heb om de update te doorlopen. Nochtans weet ik als technologieredacteur dat de Fall Creators-update enkele leuke, nieuwe functies bevat en dat op tijd updaten een belangrijke bescherming vormt tegen hackers.

Volgend jaar wil ik er daarom werk van maken om updates niet langer uit te stellen. Uiteindelijk moet ik toch de tijd maken om de update uit te voeren, dus dan kan ik het net zo goed onmiddellijk doen. Door dat uitstelgedrag stapelen de nieuwe updates zich alleen maar op, wat de klus tijdrovender maakt. Bovendien blijven Windows-lekken op mijn pc’s hierdoor langer openstaan.

Dries

Dries: analoge herinneringen

Tientallen fotoalbums, oude videocassettes, een schoendoos vol met dia’s… Nu ik het lijstje even maak, besef ik pas hoeveel analoge media ik nog heb. Het is maar de vraag hoe goed die de tand des tijds zullen doorstaan.

Ik maak al regelmatig back-ups van mijn digitale bestanden, maar ondertussen loop ik nog altijd het risico heel wat kostbare herinneringen te verliezen. Hoog tijd dus om in 2018 een en ander te digitaliseren! Het zal een werk van lange adem worden, maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat technologische middelen voor handen om de klus eenvoudiger te maken.

Met een digitale kopie van mijn analoge foto’s en video’s kan ik ze niet alleen veilig in de cloud of op mijn NAS parkeren, maar heb ik er ook altijd en overal toegang toe om eenvoudig te delen met vrienden en familie. Want eerlijk, die albums en cassettes liggen nu toch maar stof te vergaren.

Karen

Karen: grote kuis

Het wordt tijd dat ik schoon schip maak. Voor het nieuwe jaar begint, plan ik een digitale zuivering in: ongelezen nieuwsbrieven, nooit gebruikte programma’s en oude documenten moeten eraan geloven. Grootste uitdaging wordt het organiseren van mijn smartphone, waar een te groot aantal apps stof zit te vergaren, hoewel push-notificaties wanhopig om aandacht blijven smeken. Weg ermee.

Doel is om 2018 te beginnen met een min of meer schone lei. ‘Digital decluttering’, heet dat dan. Een rommelige smartphone of laptop zou er namelijk voor zorgen dat je sneller afgeleid bent, net zoals een rommelig bureau dat doet. Door orde te scheppen in de chaos, kan je je focussen op de écht belangrijke dingen die om je aandacht vragen, zo belooft de lifehack. Lees: in plaats van duizend-en-één notificaties weg te swipen, kan je meteen naar de essentie, of dat nu een belangrijke mail is, dan wel een Twitter-sessie.

De echte uitdaging komt overigens pas na de grote kuis: hoe lang houd ik mijn digitale oase ook echt proper?

Michaël

Michaël: slim huis

Volgend jaar pak ik de energieverspilling in de badkamer aan. Niemand wil ’s ochtends de douche onder in een kamer die zeven graden is, maar het is evenmin interessant om ze warm te stoken wanneer je in de woonkamer zit. Slimme thermostaatkranen moeten soelaas bieden. Voor volgend jaar heb ik al een setje klaarstaan, ik moet het enkel nog installeren.

Als de kranen me bevallen, plan ik bovendien volledig over te stappen naar een echt slim huis. Vooral lampen die op gezette tijdstippen aan en uit gaan spreken me aan.

De moeilijkheid is de keuze van de hardware. Nu ik voor een specifiek merk ben gegaan, moet ik er bij blijven. Je kan natuurlijk lampen van merk X combineren met slimme thermostaatkranen van merk Y en misschien nog deursensors van merk Z, maar voor je het weet is je router verzadigd met basisstations en heb je een handvol apps op je smartphone staan die virtueel hetzelfde doen. Dat heeft me lang tegengehouden, maar nu is de knoop eindelijk doorgehakt. 2018 wordt in het jaar dat ik slimme technologie eindelijk zelf omarm.

Nina

Nina: digitale portefeuille

Naast de gebruikelijk beloftes om gezonder te eten en meer te bewegen, wil ik van 2018 het jaar maken dat ik eindelijk de stap zet om mijn portefeuille te digitaliseren. Momenteel puilt deze uit van de klantenkaarten, kortingsbonnen en andere papiertjes. Die zullen mij ooit wel eens een winkelvoordeel kunnen opleveren, maar eisen het grootste deel van de tijd vooral veel ruimte op in mijn portemonnee.

Als ik er dan eentje kan bovenhalen, dan ben ik bovendien nog eens vijf minuten kwijt aan het zoeken naar het juiste kaartje in de stapel. Daarom: dit jaar hoop ik het allemaal de vuilnisbak in te kieperen en voortaan digitaal mijn kortingen te claimen. Er zijn genoeg alternatieven op je smartphone: Fidme, Joyn, Stocard en myShopi hebben elk hun voordelen. Al denk ik dat ik het nog radicaler zal aanpakken: Android Pay combineert zowel betaal- als klantenkaarten. Met die ene app kan ik dus zowel betalen als punten sparen, en hoef ik mijn portemonnee zelfs niet boven te halen aan de kassa.

Thomas

Thomas: nieuwe wachtwoorden

Ook al heb je het meest vindingrijke, waterdichte paswoord, het is vandaag onvermijdelijk om gehackt te worden. In de voorbije jaren werden vele websites, onlinediensten en applicaties het slachtoffer van datadiefstal. Denk maar aan Yahoo, Uber en Instagram. Op de website www.haveibeenpwned.com kan je nakijken of je gegevens nog veilig zijn.

Ik neem liever het zekere voor het onzekere en ga daarom vanaf 2018 elk jaar mijn wachtwoorden aanpassen. Volgens de regels van de kunst wil ik voor elke website een ander paswoord instellen, dat bestaat uit zowel grote en kleine letters, cijfers en symbolen. Zo wordt het lastiger voor een computer om mijn digitale sleutel te kraken.

Om al die codes te onthouden, vertrouw ik ze toe aan een wachtwoordenmanager. LastPass herbergt voortaan al mijn wachtwoorden in een digitale kluis, die ik met één hoofdwachtwoord kan openen. Ten slotte wil ik overal tweestapsverificatie toepassen waar mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business