Achtergrond

5 unieke dingen die je kan doen met Excel behalve spreadsheets maken

Excel-spreadsheets hebben een stoffig karakter, maar dat is niet altijd terecht. Deze creatieve geesten gebruiken de software op een wel erg originele manier.

Je denkt dat Excel alleen maar goed is voor het maken van stoffige spreadsheets? Niet helemaal. In de juiste handen kunnen bijzonder originele dingen worden gedaan met de software. Excel is uitstekend voor het structureren en visualiseren van data, maar wie dieper graaft, ontdekt pas echt hoe krachtig het programma is.

Dankzij het brede gamma aan grafische mogelijkheden en de flexibiliteit die VBA (Visual Basic for Applications, de programmeertaal voor Excel) en macro’s bieden, zijn er heel wat manieren om de software in te zetten buiten zijn oorspronkelijke doel. De enige limiet is je verbeelding, zo bewijzen de voorbeelden in dit overzicht.

1. Japanse landschappen schilderen

De 77-jarige Japanse kunstenaar Tatsuo Horiuchi creërt al meer dan 15 jaar gedetailleerde bergformaties, bossen en kersenbloesems met de hulp van Excel. Hij verkiest de software boven dure grafische pakketten of zelfs het gratis Microsoft Paint omdat Excel “meer functies biedt en eenvoudiger is in gebruik”. De illustrator gebruikt de vectortekentools in het spreadsheetprogramma om zijn kunstwerken tot leven te brengen.

Great Big Story maakte recent een video over de ‘Michelangelo van Microsoft Excel’. Je kan het werk van Horiuchi bekijken op zijn website of één van zijn kunstwerken downloaden en verkennen in Excel.

2. HDR-foto’s maken

Hobbyfotograaf en software-ontwikkelaazr Kevin Chen bedacht een wel zeer originele manier om HDR-foto’s te maken. HDR staat voor ‘high dynamic range’, ofwel hoog dynamisch bereik. Met de techniek worden zowel zeer donkere als zeer heldere delen van een foto goed weergegeven, vaak door versies van de foto met verschillende belichting te combineren.

Er bestaat heel wat gespecialiseerde HDR-software, maar Chen besloot in plaats daarvan Excel te gebruiken. Tijdens een presentatie op !!Con 2017 (lees bang bang con) deed hij zijn proces uit de doeken. Chen kwam tot de vaststelling dat HDR-algoritmes zijn te reduceren tot een systeem van lineaire vergelijkingen. Daar is Excel prima voor uitgerust. Hij zette zijn foto’s om in grijze pixels, waarbij elke cel in Excel overeenkomt met één pixel. Door de cellen vierkant te maken en uit te zoomen krijg je zo de hele foto te zien. Door vervolgens enkele berekeningen op de cellen toe te passen, kon hij het dynamisch bereik van zijn foto’s aanpassen en details tevoorschijn toveren die voorheen verborgen bleven.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe Chen er met zijn methode is in geslaagd om de details in de glasramen beter zichtbaar te maken. Links is de originele foto, rechts de bewerking met Excel.

3. Je eigen Sudoku’s creëren

Puzzelfanaten die geen genoeg krijgen van Sudoku’s kunnen dankzij Bruce McPherson hun eigen Sudoku’s creëren in Excel. Op zijn website legt hij uit hoe dat precies in zijn werk gaat, maar je kan ook een kant-en-klare versie van zijn Sudoku-generator downloaden. Het tooltje kan bovendien niet alleen nieuwe Sudoku’s genereren. Het kan je ook helpen om bestaande puzzels waar je op vastzit op te lossen.

McPherson maakte gebruik van Visual Basic for Applications (VBA), de programmeertaal van Excel, om zijn Sudoku-generator te bouwen.

4. Vechten tegen draken

Cary Walkin is een accountant van beroep en kent Excel door en door. In de winter van 2013 besloot hij zijn kennis te benutten om een volledige role-playing game (RPG) te bouwen op basis van een spreadsheet en een hoop macro’s. Het resultaat is Arena.Xlsm, een turn-based RPG waarin je je personage kan levelen, items verzamelen en tegen allerlei vijanden vechten met wapens en magie. Visueel stelt het allemaal niet veel voor, maar de onderliggende gameplay is best geavanceerd voor een spreadsheet.

“Er is een oud gezegde dat onder elke RPG een gigantische spreadsheet schuilgaat, nu IS die gigantische spreadsheet de RPG!”, vertelt Walkin in een Ask Me Anything (AMA)-sessie op Reddit. Je kan Arena.Xlsm downloaden op de website van Walkin. Download het zeker niet van een andere bron. Het bestand bevat heel wat macro’s en er is geen garantie dat daar bij een andere aanbieder eerst niet mee werd geknoeid.

5. Stop-motion

Afsluiten doen we met deze stop-motion animatie van Joe Penna, beter bekend als MyseryGuitarMan op YouTube. In een andere video geeft hij inzicht in hoe de animatie tot stand kwam.

Penna begon met enkele live opnames van zichzelf en zette die vervolgens om in een mozaiëk. Dat gerasterde patroon goot hij vervolgens in een Excel-spreadsheet waarbij elke pixel overeenkomt met een cel. Op die manier werd elk frame van de video – 730 in totaal – in Excel gegoten, met onderstaande video als resultaat:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business