Qualcomm mobiele Snapdragon SoC’s: Hoe steekt de lineup in elkaar?

Qualcomm heeft een enorme lijst van SoC’s voor in mobiele producten. Wat zijn de hoofdlijnen van elke familie? Wat zijn nu echt de verschillen tussen hoog en laag; waar liggen de prestatieverschillen?

Haast iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone in gebruik – of als je het over meer ‘tech savvy’ gebruikers hebt, zijn dat er soms wel meerdere. Grote kans dat er een Qualcomm of MediaTek SoC in je telefoon zit. Nu zijn er zoveel varianten dat het vaak moeilijk is om door de bomen het bos te zien, hoe staat alles gepositioneerd? Wat zijn de grootste verschillen? En vooral, wat is bij de aankoop van een smartphone belangrijk om op te letten mocht er een Qualcomm Snapdragon SoC in zitten.

Nu dat achterwege is gaan we direct van start met alle vijf de specifieke SoC-gradaties. Daarbij is het niet mogelijk om specifiek op elke SoC in te gaan, maar zullen er zoveel als mogelijk details worden benoemd over de familie en waar deze het meeste voor staat. Voor alle SoC’s in de Qualcomm Snapdragon-familie geldt dat een hoger getal betekend dat de processor hoger gepositioneerd is.

Qualcomm Snapdragon 2xx

De Qualcomm Snapdragon 2xx is het laagste wat een smartphonefabrikant mogelijk kan bestellen bij de Amerikaanse smartphonefabrikant. Opvallend aan deze serie is dat er slechts twee processoren in verkrijgbaar zijn voor de mobiele markt, de laatste is enkel geschikt voor de automotive sector. Met de SoC’s in de 200-series is de resolutie van het beeldscherm gemaximaliseerd op een resolutie van 720P, wat komt door de enorm verouderde GPU. Wat verder nog behoorlijk verouderd is, zijn de gebruikte CPU-kernen. Het gaat om ARM Cortex-A7 kernen. Deze zijn nog gebakken op het 28nm procedé, en zijn officieel in 2011 op de markt gekomen.

Ook op het gebied van support voor camera’s loopt de 200-serie behoorlijk uit de tijd, want deze is gemaximaliseerd op 8Mp. Let wel, fabrikanten kopen deze chips niet om in smartphones tussen de 100-200 euro te stoppen, maar vaak juist onder de 100 euro. Daar voelen de LTE-snelheden zich ook meer bij thuis, deze liggen met maximaal 150 Mbps download namelijk behoorlijk aan de lage kant. Dit kan ook gezegd worden voor de uploadsnelheden van maximaal 50 Mbps.

Qualcomm Snapdragon 4xx

Qualcomm heeft met de 400-series bewezen dat het een serieuze speler kan zijn in de smartphonemarkt. Waar de 200-series niet als hete broodjes over de toonbank gaan, mag het duidelijk zijn dat dit bij de 400-serie toch wel behoorlijk anders loopt. In totaal zijn er zes verschillende SoC’s verkrijgbaar, welke allemaal qua prestaties behoorlijk tegen elkaar aanlopen. De modems willen wel verschillen, daarbij zijn de Snapdragon 427, 435 en 450 het snelst. Deze zitten allemaal op 300 Mbps download, en tot 150 Mbps upload. CPU-kernen zijn bij elke processor hetzelfde: de ARM Cortex A53-kernen. Deze zijn weliswaar energiezuinig, maar kunnen desondanks behoorlijke prestaties leveren. Bij voorkeur is het verstandig om een telefoon aan te schaffen met de Qualcomm Snapdragon 430 of hoger.

Dit is niet enkel vanwege de processorkernen. Ook de beeldresolutie zal bij deze telefoons hoger liggen, deze kunnen namelijk een Full-HD+ resolutie aan, wat dat bij andere nog ligt op HD+. Qua cameramogelijkheden biedt de Snapdragon 450 support voor 2 camera’s met een 13 Mp resolutie. Een enkele 21 Mp is ook mogelijk.

Qualcomm Snapdragon 6xx

Qualcomm’s Snapdragon 600 lijn is inmiddels een behoorlijk oude, maar tevens vertrouwde familie van SoC’s. Het is gemakkelijk om kort te zijn over de familie, alles onder de Snapdragon 630 is niet aan te raden. Deze processors zijn inmiddels behoorlijk aan de oude kant, en zullen waarschijnlijk al ondersteuning missen, uitgezonderd van de geliefde Snapdragon 625. Als wij alles onder de Snapdragon 630 ‘laten vallen’ dan blijven er nog vier SoC’s over. Toevallig waren het er op dinsdag 7 augustus nog 3, maar Qualcomm heeft op woensdag een nieuwe SoC aan deze lijn toegevoegd. Waar het bij de Snapdragon 630 nog verdacht veel lijkt op de Snapdragon 630, wordt dat snel genoeg opgelost. Vanaf de Snapdragon 632 wordt er namelijk al gebruik gemaakt van Kyro 250 kernen, waarschijnlijk volledig gebaseerd op Cortex-A53 kernen.

Vanaf de Snapdragon 660 zijn dat Kyro 260 kernen, gebaseerd op Cortex-A53 en A73-kernen. Bij de Snapdragon 670 wordt er een overstap gemaakt naar het 10nm procedé van Qualcomm. Ook zijn daarbij de Kyro 360 kernen een nieuwe verschijning. Deze zijn gebaseerd op zes Cortex-A55 cores, in combinatie met twee uiterst krachtige Cortex-A75 kernen. Dat zorgt ervoor dat 2K beeldschermen uit hedendaagse smartphones gemakkelijk gebruikt kunnen worden. Ook op het gebied van camera’s is er hier een stuk meer ruimte, met tot een enkele 25 Mp sensor, of twee 16 Mp sensoren.

Qualcomm Snapdragon 7xx

Waar eerdergenoemde SoC’s al eerder in een smartphone verschenen zijn, m.u.v. van de Snapdragon 670, is dat bij deze SoC dus niet het geval. Het is daarbij een moeilijk gepositioneerde SoC. Qua rekenkracht komt deze namelijk angstvallig in de buurt van de high-end SoC’s. Ook heeft hij een broertje in zijn nek hijgen met vergelijkbare specificaties, de Snapdragon 670. Want ook deze SoC is gebakken op het 10nm procedé en heeft acht Kyro 360 kernen. De grote verschillen beginnen echter al bij het beeldscherm. Bij de Snapdragon 710 is dit namelijk gemaximaliseerd op 4K in combinatie met ondersteuning voor HDR10 schermen. Ook op het gebied van de camera’s zijn er flinke verschillen, deze ISP kan namelijk een enkele 32 Mp sensor aansturen, of twee 20 Mp sensoren.

Daarnaast komt de Qualcomm Snapdragon 710 ook een stuk verder met zijn modem. Waar de Snapdragon 660 en 670 gelimiteerd zijn op 600 Mbps down en 150 Mbps up., ligt dit bij de Snapdragon 710 op 800 Mbps down en 150 Mbps up. Dit komt door het verschil in modem, want waar de 660 en 670 nog gebruik maken van de X12 modem, maakt de 710 gebruik van de nieuwere X15 modem.

Qualcomm Snapdragon 8xx

Het meeste geluid in de gehele lineup van Qualcomm komt echter af van de Snapdragon 8xx-series. Deze worden al sinds jaar en dag gebruikt in smartphones. Gezien dat er tegenwoordig nog maar een per jaar van op de markt komt, zijn er ook nog maar twee die een rol spelen anno 2018. Het kan dan ook niet anders dan dat ik spreek over de Qualcomm Snapdragon 835 en 845. Beide chips maken gebruik van het geavanceerde 10nm procedé. Enorm grote revoluties blijven de afgelopen jaren uit, ze zijn namelijk al enorm geavanceerd. Megapixel support voor beide camera’s ligt op hetzelfde niveau, enkel kan de Snapdragon 845 nu met een camera 4K video schieten met 60 beelden per seconde, bij de Snapdragon 835 lag dit nog op 30 beelden per seconde.

Misschien ietwat onnodig voor binnen Nederland en België, maar ook de snelheden van de modems liggen nog een stuk hoger. Bij de Snapdragon 845 met de X20 modem ligt de download op maximaal 1.2 Gbps, waar deze bij de Snapdragon 835 ligt op 1.0 Gbps met de X16 modem. In beide gevallen zal je geen problemen ondervinden, in de eerdergenoemde landen is het moeilijk om netwerken te vinden die deze snelheden ooit gaan ondersteunen.

Afronding

Zoals aan het begin al genoemd zijn niet van elke SoC alle specificaties opgelijst. Mocht je toch alles terug willen lezen, dan is dat te doen via de website van Qualcomm. Het is dan ook aan te raden om deze website te bezoeken voordat je een telefoon aan gaat kopen. Hiermee zie je direct alle mogelijkheden en positionering. Niet alle processoren zijn namelijk ook maar met elkaar te vergelijken. Ook is niet benoemd welke processoren sneller zijn dan de andere. Dit heeft naar mijns inziens ook weinig toegevoegde waarde, het gaat er immers om dat je een product moet uitproberen voordat je kan zeggen of hij aan je gestelde eisen voldoet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business