Alle datalekken 2019

Je data is online niet langer veilig. We sommen de belangrijkste datalekken van 2019 op en leggen je uit wat je kan doen om jezelf te beschermen.


Datalekken verschenen in 2018 al continu in het nieuws en ook in 2019 is dat helaas niet anders. Van Facebook tot MyFitnessPal, van fotografiewebsites tot datingapps, zowat iedereen die het internet gebruikt is er al slachtoffer van geworden. Met wat geluk bleef dat allemaal zonder gevolgen, maar we raden je hoe dan ook aan om een password manager te downloaden en te gebruiken. Doe je dat niet, zorg er dan tenminste voor dat je wachtwoorden complex genoeg zijn en overweeg een apart wachtwoord voor elke site, zo wordt het bij een datalek moeilijker voor cybercriminelen om je paswoord op andere sites te gebruiken.

Wil je weten of je getroffen bent door een datalek, neem dan zeker eens een kijkje op HaveIBeenPwned, een website waarop je aan de hand van je e-mailadres kan zien of je ooit het slachtoffer bent geworden van een lek. Ook het Hasso-Plattner-instituut biedt zo’n tool aan, met een licht verschillende collectie data.

Alle datalekken van 2019 opgelijst


Gerelateerde artikelen

Grootste datalek ooit: miljoenen mailadressen en wachtwoorden openbaar beschikbaar

Een datalek komt tegenwoordig wel vaker voor, maar eentje van deze grootte is ongezien. Het gaat om 773 miljoen mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden.

Nieuw datalek: 2,2 miljard accounts online te downloaden

Na het datalek van twee weken terug hebben we nu te maken met een nog grotere verzameling gegevens. Zo lagen 2,2 miljard accounts voor het grijpen.

Grootschalig datalek bij Dubsmash, MyHeritage en meer

De techwereld staat weer in rep en roer omwille van een grootschalig datalek. Maandag raakte bekend dat zo'n 620 miljoen accounts gehackt werden.

Fotodienst 500px openbaart datalek van gebruikersdata uit juli 2018

Fotodienst 500px staat sinds woensdag aan de schandpaal. Hackers kregen in juli 2018 toegang tot de servers, terwijl 500px’ ontwikkelaars pas op 8 februari jongstleden het datalek hebben gelokaliseerd.

Datalek treft 617 miljoen accounts, waaronder fotowebsites

In het datalek dat ook fotowebsite 500px trof zijn nog veel meer websites het slachtoffer geworden van een hack. Het gaat om 617 miljoen accounts.

Aan de slag met LastPass: vergeet nooit meer een wachtwoord

LastPass is één van de meest populaire wachtwoordmanagers van het moment. Wij gaan er stap voor stap mee aan de slag.