Xiaomi Mi 9 - 1

Xiaomi bracht op 20 februari de Mi 9-serie uit in Beijing, China. Tijdens het MWC was de telefoon ook op de stand van Xiaomi terug te vinden, daar ben ik uitgebreid met de telefoon aan de slag gegaan.

Advertentie

Het Mobile World Congress gaat rustig verder, terwijl ik maandagavond al huiswaarts ben gekeerd. Niet met lege handen, een congresdag geeft je immers voldoende ervaringen. Een van de ervaringen die ik heb gehad was met de Xiaomi Mi 9, een toestel dat op 20 februari nog in China werd geïntroduceerd. Op zondag was het echter tijd om de Xiaomi Mi 9 voor de Europese markt te lanceren, met een schappelijke prijs van 449 euro. Natuurlijk gaat het bij de toestellen die op de beurs liggen niet om de finale software, maar toch geeft het al een goed beeld van de prestaties van het toestel. Ook waren voor het eerst alle kleuren van de Mi 9 te aanschouwen: Ocean Blue, Lavender Violet en Piano Black. Een transparante versie zal er waarschijnlijk niet komen in Europa, net zoals vorig jaar blijft deze variant voorbehouden aan China.

Xiaomi Mi 9 - 2

Te beginnen bij het design van de Mi 9; zoals altijd nog een sandwich van glas en aluminium. Het geheel voelt enorm stevig aan, maar is toch niet al te zwaar met een gewicht van 173 gram. Dat wordt ook wel geholpen door de ligging in je hand. Zoals dat hoort bij een smartphone in 2019, zijn alle hoeken netjes afgerond. Ook zijn de randen zeer netjes afgewerkt, bij de demo-unit die ik in mijn handen had was alles zeer glad afgewerkt. Gaan we naar de voorkant, dan zijn de schermranden nog wel relatief dik. Het is niks vergeleken met de schermranden van jaren terug, maar het blijft duidelijk te zien. Vooral de kin is nog wat dikker dan we zijn gewend bij smartphones. De notch is ook nog aanwezig, maar is met de Mi 9 wel een stuk kleiner. Dit komt door zijn gedaanteverandering naar een waterdruppelvormige-notch.

MIUI op Android 9.0 Pie

Het toestel op de beurs draaide op MIUI Global 10.2, wat gebaseerd is op Android 9.0 Pie. Met deze versie van Googles besturingssysteem lijkt Xiaomi wat meer terug te zijn gegaan naar de basis van Android. Het is in geen velden of wegen een toestel met ‘stock Android’, maar toch zijn er veel kleine verbeteringen doorgevoerd. Om te beginnen is het instellingen-menu een stuk overzichtelijker en ook het notificatiepaneel is wat meer in de stijl van Android 9.0 Pie uitgevoerd. Toch merk je al snel dat er een grote invloed is vanuit iOS. Om te beginnen bij het thuisscherm, daar staan namelijk al je apps. Maar ook het notificatiepaneel heeft trekjes overgenomen van iOS. Verder levert Xiaomi nog altijd veel onnodige applicaties mee, die ik liever niet zou zien op mijn smartphone. Of MIUI iets voor jou is, moet je dan ook zelf besluiten.

Xiaomi Mi 9 - 1
Dit is toevallig de software-pagina van de Mi 9 SE, maar beide toestellen draaien op Android 9.0 Pie met MIUI 10.2.

Wat is er verder nog opgevallen in mijn tijd met de Mi 9? Onder andere dat het toestel echt enorm snel aanvoelt. Helaas was er niet de tijd om uitgebreid benchmarks uit te voeren, of apps te downloaden. Toch kan tien minuten door alle geïnstalleerde apps scrollen voldoende zeggen over de snelheid. Dat de Mi 9 een snel toestel is kan ook niet anders, de Qualcomm Snapdragon 855 SoC in het toestel zorgt daar dan ook wel voor. Over de camera’s kan ik zelf nog vrij weinig zeggen, beursverlichting is verre van optimaal om een camera te testen. Het grootste nadeel dat ik ondervond in de camera, is dat het soms wat sloom was bij het maken van foto’s. Gezien het pre-sale-software is, kan dat nog wijzigen. Dat geldt ook, in mindere mate, voor de kwaliteit van de foto’s. De beelden die ik kon zien, waren overigens meer dan prima voor een smartphone van nog geen 500 euro.

Geen betere optie voor 449 euro

Ondanks de overvolle smartphonemarkt blijven de prijzen maar stijgen. Xiaomi doet daar niet aan mee en brengt de Mi 9 voor 449 euro op de markt. Daarvoor krijg je dan het model met 6 GB RAM en 64 GB-opslaggeheugen. Als dat niet voldoende is, kan je altijd vijftig euro extra uitgeven. Voor 499 euro krijg je namelijk 8 GB RAM en 128 GB-opslaggeheugen. Wat mij betreft geen moeilijke keuze, maar het is net hoe je budget ligt. Dat Xiaomi een high-end smartphone voor 449 euro op de markt zet is ongelooflijk. Zelfs OnePlus, een van de ‘budgetmerken’ onder de high-end smartphones, beweegt zich al snel naar de 600 euro. Bij Xiaomi moet je weliswaar fan zijn van de software, maar aan de hardware mag het niet liggen. De nieuwste processor, samen met voldoende RAM en opslaggeheugen, zorgde tijdens mijn test op de beursvloer voor een prima ervaring. Het kan nog in 2019, en dat is alleen maar goed om te weten.

Xiaomi Mi 9 - 3
Zelfs in ‘Piano Black’ is de achterkant enorm reflecterend…
Advertentie