Achtergrond

Samsung Galaxy S10 Hands-on: holy sh*t, Samsung kan mooie schermen maken

Op 20 februari liet Samsung al de Galaxy S10-serie zien. Tijdens het Mobile World Congress was deze ook weer volop aanwezig. Ik kon het dan ook niet laten om uitgebreid hands-on te gaan met de Galaxy S10.

Het is niet zo dat Samsung de Galaxy S10-serie tijdens het Mobile World Congress op de markt heeft gebracht. Precies op dezelfde dag als de presentatie van de Xiaomi Mi 9-serie, liet Samsung ook zijn Galaxy S10-serie zien. Helaas kon ik tot op heden niet hands-on gaan met de smartphones. In Barcelona kwam daar direct een einde aan: de high-end toestellen van Samsung moet je gewoon zien. Vandaar dat ik op de Samsung stand aan de slag ben gegaan met de ‘normale’ Galaxy S10, die in de verkoop zal gaan voor 899 euro. Voor andere modellen geldt een vergelijkbare hands-on, gezien er vrij weinig verschil tussen de modellen zit, tenminste, voor wat ik kan merken tijdens een hands-on sessie.

Het scherm is om je vingers bij af te likken.

Laat ik maar beginnen bij het scherm, en Samsung did it again. Elk jaar weet het bedrijf meer uit de kast te halen voor zijn AMOLED-panelen. Ondanks dat ze elk jaar al aan de top staan van de productie van OLED-panelen, blijven ze doorontwikkelen. Dit jaar resulteert dat in een AMOLED-scherm van 6,1 inch met een piekhelderheid van 1.200 nits. Let wel, dat is enkel het geval als je de telefoon in zijn HDR10+ modus schakelt. Met de slider voor de helderheid van het scherm valt deze helderheid namelijk niet te halen. 1.200 nits is ook vrij onnodig, zelfs in situaties waarbij er veel zonlicht is. Kleuren zijn zeker niet oververzadigd, ondanks de DCI-P3 kleurruimte die het scherm ondersteunt. Nu moet ik zeggen dat de achtergronden het scherm goed complimenteren, maar ook in andere apps merk je dat het een scherm is van topklasse.

One UI brengt grote verbeteringen

Samsung liet tijdens zijn Developer Conference al weten dat het een nieuwe softwareschil zou lanceren. Deze softwareschil, onder de naam One UI, verschijnt inmiddels op alle Samsung smartphones die een update naar Android 9.0 Pie krijgen. Ook de Samsung Galaxy S10-serie maakt gebruik van deze software. Op de beurs in Barcelona ben ik gerustgesteld over de software van Samsung. Experience UI, de vorige versie van Samsungs softwareschil, viel immers niet zo goed in de smaak. Met One UI brengt het bedrijf grote designveranderingen. Zo herken je het instellingenmenu niet meer terug als je het vergelijkt met Experience UI. Daar komt nog bij dat One UI ook grote wijzigingen heeft gebracht aan Samsungs eigen apps. Het ziet er allemaal wat gestroomlijnder uit: het past allemaal bij elkaar.

Over de prestaties van de Galaxy S10 die ik in mijn handen had, ben ik ook zeker niet ontevreden. One UI samen met de Exynos 9820 SoC en 8 GB RAM-geheugen voelt gewoon enorm soepel aan. Overigens heb ik het model met 6 GB RAM-geheugen ook even getest, maar ik kon ter plekke geen verschil merken. Dat mag ook wel, het toestel zal namelijk het gevecht aan gaan met de Snapdragon 855-concurrenten. Ik moet wel opmerken dat het gaat om pre-sale software, dus het is mogelijk dat kleine haperingen die ik heb gezien worden weggenomen. Omdat het ging om retailsoftware, behoorde het draaien van testen ook niet tot de mogelijkheden. Dat zal later gebeuren, als we het toestel in handen krijgen voor uitgebreidere testen. Voor nu voldoet de Galaxy S10 zeker in dat departement, en lijkt de software mee te vallen…

Design is ‘on point’

Het is te verwachten dat we voorlopig nog niet van de glazen sandwich af zijn. Als dat het geval is, doe het dan tenminste wel goed. Samsung heeft deze uitspraak zeer goed begrepen, het design is dan ook wel een van de beste in de industrie. Op de stand had ik te maken met de ‘witte’ Galaxy S10. Daarbij maak ik ook maar gelijk de vermelding dat wit geen wit is. In plaats daarvan heeft wit juist een zeer sterke blauwe gloed. Verder is de telefoon er natuurlijk ook in Prism Black, Prism Green en Prism Blue. Deze kleuren heb ik niet van dichterbij kunnen bekijken, helaas. Wat het design afmaakt, is dat alles mooi is afgerond. Er zijn geen vierkante stukken; de glazen voor- en achterkant lopen mooi over in het aluminium frame. Ook de cameramodules passen goed in het plaatje.

De Samsung Infinity O-notch is duidelijk weggewerkt door de achtergrond van de Galaxy S10.

Voor de definitieve conclusies zullen we nog moeten wachten tot de reviewmodellen toekomen op de redactie. Dan ook meer over de camera’s: ik heb ze wel getest op het MWC, maar om een beter beeld te kunnen geven zal ik daar nog niks over zeggen. Dat geldt ook voor de batterijduur, die ik sowieso niet kon testen tijdens het MWC omdat de demo-apparaten telkens aan de oplader liggen. Op dat moment zullen we het scherm nog wat beter onder de loep nemen, en geven wij ons finale eindoordeel over de Infinity O-notch. In mijn testen op de beurs zag dit er goed uit, in elk geval veel beter dan een notch die je nu op veel smartphones ziet. Is een gat in het scherm de toekomst? Je leest het binnenkort op TechPulse.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business