Elk jaar wordt op 10 maart de iconische loodgieter van Nintendo Super Mario gevierd.

Advertentie

Je zal het misschien niet meteen gerealiseerd hebben toen je opstond deze ochtend, maar vandaag is het geen gewone dag. 10 maart is namelijk Super Mario Day, vernoemd naar de het legendarische videospelpersonage gecreëerd door Nintendo.

Er is eigenlijk helemaal geen speciale reden waarom juist 10 maart gekozen is om Mario in de bloemen te zetten. De dag 10 maart heeft helemaal geen speciale betekenis in het leven van de loodgieter. Het is eerder ontstaan uit de grap, dat 10 maart in de Amerikaanse schrijfwijze MAR 10 lijkt op de naam van Super Mario. Vanaf dan is het zijn eigen leven beginnen te leiden, en werd Mario Day al snel een ding.

Donkey Kong

Super Mario maakt zijn eerste opwachting in de arcadegame Donkey Kong. In die game moest een naamloze man zijn vriendin gaan redden van zijn losgebroken aap. Die probeert zijn baasje af te houden door tonnen te gooien. Eigenlijk moest de game ‘Monkey Kong’ heten, maar dat werd in Amerika fout vertaald. De beroemde aap zou dus door een klein misverstand voor eeuwig een ezel genoemd worden.

Op dat moment was er van Super Mario nog helemaal geen sprake, want in zijn eerste game kreeg hij nog geen naam. Was al wel aanwezig: de iconische rode pet en overall. Later zou blijken dat deze keuze gemaakt werd omwille van de beperkte mogelijkheden die er destijds op grafisch vlak waren. Maar Mario zou nooit meer iets anders aantrekken. Hij krijgt de naam ‘Jumpman’ omwille van zijn opvallendste eigenschap: hij kan goed springen.

De allereerste verschijning van Super Mario in de game Donkey Kong.

Huisbaas

Het zou niet lang meer duren vooraleer Mario zijn eigen leven zou leiden. In 1985 kwam de allereerste Super Mario Bros. uit. Deze game introduceerde ons aan enkele personages die we nadien nog vaak zouden terugzien: Luigi, Princess Peach en Bowser. Maar het belangrijkste: Super Mario werd voor het eerst ook Super Mario genoemd. Er doet een grappig verhaal de ronde dat de naam gebaseerd is op Mario Segale, de vroegere huisbaas van Nintendo Amerika die eind 2018 overleed.

Super Mario Bros. was een megasucces. Vanaf dan volgde de Super Mario-games elkaar in een sneltempo op. Mario zou uiteindelijk ook veel meer gaan doen dan over Goomba’s en Koopa Troopa’s springen, maar ook racen en zelfs meedoen aan de Olympische Spelen. Alle games waarin hij een rol vertolkt werden in totaal meer dan 262 miljoen keer verkocht. Dat maakt Mario het meest succesvolle videogamepersonage ooit.

Met de release van Super Mario Bros. werd videogamegeschiedenis geschreven!

Deals

Voor vele gamers heeft Nintendo’s loodgieter voor ontelbare herinneringen gezorgd. Maar ook voor wie nooit een videogameconsole heeft aangeraakt in zijn of haar leven, doet de naam wellicht wel een belletje rinkelen.

Veel retailers pakken voor deze heugelijke dag dan ook traditioneel uit, met deals voor Nintendoconsoles en Mariogames en -merchandising. Schuim zeker het internet eens af, op zoek naar een interessante deal!

Mario zal ook dit jaar weer deelnemen aan de Olympische Spelen (afbeelding uit de game Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020).
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here