Achtergrond

10 jaar Instagram in 10 momenten

Instagram mag vandaag haar tiende verjaardag vieren. Wij lijsten tien gebeurtenissen en posts op die kenmerkend waren voor de levensloop van de socialmedia-app.

De geboorte

Instagram werd op 6 oktober 2010 gelanceerd door twee amateurontwikkelaars genaamd Mike Krieger en Kevin Systrom. Zij bestudeerden enkele foto-applicaties en sociale netwerken en zagen een nieuw gat in de markt: er bestond namelijk geen platform waarop je foto’s eenvoudig en snel kon delen. Instagram werd dan ook in de eerste plaats opgericht als een platform waar je je leukste vakantiefoto’s kon delen en kon inchecken op locatie. Je foto’s kon je nog wat opvrolijken met filters, en elkaars foto’s liken.

Aanvankelijk zou het platform de naam Burbn krijgen, één van de oprichters was een whiskyliefhebber, maar last minute kozen ze toch voor de naam Instagram. De naam is een samentrekking van ‘instant camera’ en telegram’. De allereerste post was een foto van de hond van Kevin Systrom, en telt vandaag bijna 200.000 likes. Instagram was geboren.

https://www.instagram.com/p/C/?utm_source=ig_embed
De eerste post ooit op Instagram. Afbeelding: Kevin Systrom

De overname door Facebook

Het succes volgde al heel snel voor Instagram. Tegen 2012 telde de applicatie al 25 miljoen gebruikers dankzij de lancering van de mobiele app. Dat succes bleef uiteraard niet opgemerkt. Facebook legde in 2012 maar liefst 1 miljard dollar neer om Instagram binnen te rijven. Een enorm bedrag, want nooit eerder werd er meer betaald voor een socialmediapplicatie. De invloed van Facebook is vandaag de dag zeer goed zichtbaar. Zo werden heel wat functies van het een platform naar het ander overgebracht. Zo kreeg Instagram bijvoorbeeld een chatfunctie. De apps geraken ook steeds meer met elkaar geïntegreerd.

De overname van Facebook is overigens niet helemaal onbesproken, en is zelfs vandaag nog onderwerp van juridisch onderzoek. Stemmen luiden namelijk dat Facebook Instagram zou hebben willen nemen enkel en alleen omdat het de concurrentie van het platform vreesde. Facebook ontkent dat zelf natuurlijk, en heeft altijd gezegd dat het Instagram als een perfecte aanvulling op Facebook zag. Daarnaast bood Instagram ook een heel interessant platform voor adverteerders.

Influencers

En dat brengt ons bij de influencers. Je kan er veel volgen of ze juist heel irritant vinden, maar tussen Instagram en influencers lijkt een perfecte symbiose te bestaan. Influencers zijn er in geslaagd om carrière te maken via sociale media. Zij worden gesponsord door één of meerdere merken, en sporen hun fanbase aan om die merken te kopen. In 2016 werd de term zelfs officieel opgenomen in de Oxford Dictionairy. De meest succesvolle influencers verdienen tot 1 miljoen dollar per gesponsorde post.

Een populair ei

Welke post heeft nu het meest aantal likes op Instagram? Je zal verbaasd zijn dat het antwoord een ei is. In 2015 postte een zekere Chris Godfrey, en digital marketeer, een foto van een ei. Met die foto hoopte hij iets simpel en universeels als een ei het recordaantal likes op Instagram kon breken. In 2019 dook het ei nog eens op om een post van influencer Kylie Jenner te onttronen. Het lukte nog ook, want het ei sleepte meer dan 50 miljoen likes binnen, en heeft inmiddels ook een zeer populair account.

https://www.instagram.com/p/BsOGulcndj-/?utm_source=ig_embed
Dit ei heeft inmiddels bijna 55 miljoen likes. Afbeelding: Chris Godfrey

Zwarte vierkanten

Dat sociale media ook geschikt kunnen zijn om politieke acties te verspreiden, dat is al vaak gebleken. Zo ook Instagram. Op 2 juni werd ieders nieuwsfeed overstemd met zwarte vierkanten, die de anders zo kleurrijke Instagramposts even naar de achtergrond verdrongen. De vierkanten waren onderdeel van de actie #BlackOutTuesday en was gecoördineerd door de actiegroep Black Lives Matter. Hiermee wilden ze het overlijden van George Floyd herdenken, die op 25 mei gedood werd tijdens een arrestatie. De actie verspreidde zich ook naar andere sociale media.

Make-over

In het jaar 2016 kreeg Instagram een forse makeover. Het kleurrijke paars-roze-oranje logo van Instagram is vandaag de zeer herkenbaar, maar het eerste logo was een eenvoudige polaroidcamera. Het logo werd aangepast om de creativiteit van de community meer uit de dragen, zo luidde de verklaring toen. Ook de interface van de applicatie werd niet veel later fors aangepakt. Maar gebruikers waren geschokt toen posts in de nieuwsfeed plots niet meer op chronologische volgorde verschenen. De algoritmen gingen posts van accounts selecteren die op basis van je zoekgeschiedenis het meest relevant voor je waren. Geen onlogische gedachte, maar toch was niet iedereen klaar voor die verandering.

Stories

We blijven in het jaar 2016. Doorheen de jaren heeft Instagram heel wat nieuwe features toegevoegd. En af en toe waren die wel eens afgekeken van de concurrentie. Instagram Stories dat in 2016 gelanceerd wordt, is daar een voorbeeld van. Op dat moment is de foto-app Snapchat zich aan het opwerken als een directe concurrent van Instagram. De app is populair omwille van korte fotoverhalen die kunnen gedeeld worden. Dus wat doet Instagram? Stories lanceren, dat eigenlijk min of meer hetzelfde aanbiedt. En met succes, want Instagram heeft dankzij Stories de opmars van Snapchat kunnen tegenhouden.

Instagram Stories is al enkele jaren een populaire feature. Afbeelding: Instagram

Waar zijn de likes?

Dit was een tweede impactvolle aanpassing aan de interface van Instagram. Eind vorig jaar besliste Instagram om het aantal likes op posts niet meer zichtbaar te maken. Dat deed het om een digitaal welzijn te promoten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat overmatig social mediagebruik negatieve effecten kan hebben op je mentale toestand. Zo gaan mensen waardering zoeken in het aantal likes en comments dat ze op hun posts krijgen. Het aantal likes is wel nog niet helemaal verdwenen, en kan je nog raadplegen via het menu Insights.

Wereldrecords

Af en toe sneuvelen er eens records op Instagram die zelfs het World Guiness Book of Records halen. In september 2019 besluit actrice Jennifer Aniston een Instagram-account te maken. Haar eerste post is een foto met de volledige Friends-cast. De post wordt wel snel opgepikt, en nog geen vijf uur later heeft Aniston al 1 miljoen volgers. Dat gebeurde nooit eerder op eender welk socialmedia-platform, en Instagram raakt er zelfs even door overbelast. Maar records zijn er om te breken. David Attenborough, de meest iconische stem ter wereld, heeft sinds september ook een Instagram-account en had slechts vier uur nodig om aan 1 miljoen volgers te geraken.

https://www.instagram.com/p/B3o8vWDhlOh/?utm_source=ig_embed
Jennifer Aniston zette met deze post een nieuw wereldrecord neer, dat inmiddels alweer is verbroken. Afbeelding: Jennifer Aniston

Instagram Reels

Hebben we al gezegd dat Instagram af en toe wel eens andere socialmedia-apps durft nabootsen? Dat kan ook gezegd worden over Instagram Reels dat in augustus gelanceerd werd. Via Instagram Reels kan je korte video’s van ongeveer vijftien seconden met de wereld denken. Denk je nu aan TikTok, dan kunnen we dat volledig begrijpen, want Reels is eigenlijk een exacte kopie van TikTok. TikTok groeide het voorbije jaar uit tot de grote concurrent voor Instagram. Heel toevallig lanceren zij Reels op het moment dat TikTok zich in woelig politiek vaarwater bevindt in de Verenigde Staten.

1 miljard gebruikers

Hoe is het vandaag de dag met Instagram gesteld. Volgens de meest recente cijfers van Statista (augustus 2020) heeft de app net meer dan 1 miljard actieve gebruikers. Dat maakt van Instagram de zesde meest populaire socialmedia-app op dit moment. Daarmee blijft het wel op ruime afstand staan van de grote broer Facebook, dat 2,6 miljard actieve gebruikers zou tellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business