Tijdens de coronapandemie gaat technologische vooruitgang sneller dan ooit tevoren. Organisaties die nu niet kunnen aanhaken met hun digitale transformatie, dreigen ten onder te gaan.


Het businesslandschap is wereldwijd één van haar meest ingrijpende veranderingen aan het ondergaan. De coronapandemie heeft het status-quo aan wankelen gebracht, en bedrijven hebben geen tijd gekregen om zich aan een nieuwe realiteit aan te passen. Één constante is daarin wel gebleken: organisaties die tijdens deze periode nieuwe technologieën (nog meer) hebben leren omarmen, hebben die transitie sneller weten maken. De sleutel van het succes blijkt dus de digitale transformatie.

Het concept ‘digitale transformatie’ is natuurlijk al helemaal niet meer zo nieuw. In zijn puurste vorm wordt het omschreven als het implementeren van nieuwe digitale technologieën om bestaande businessprocessen te vervangen of te optimaliseren. Maar digitale transformatie is een ruim begrip dat heel wat verschillende technologische componenten. Je hebt artificiële intelligentie, big data, cloud, blockchain, … Elke organisatie zal op haar eigen manier de transformatie moeten doorlopen.

Wat de coronapandemie precies heeft teweeggebracht, is een mentaliteitswijziging dat de digitale transformatie niet langer meer iets is voor de toekomst. Er moet in het hier en nu gehandeld worden. Is jouw organisatie nog volop bezig met het digitale transformatieproces, dan lijsten we hier vijf redenen op waarom het dringend tijd is een versnelling hoger te schakelen:


Voldoe aan nieuwe klantverwachtingen

We leven vandaag in een cultuur waarin alles snel moet gaan. Daar heeft technologische vooruitgang uiteraard ook toe bijgedragen. Dankzij mobiele technologie kunnen we in geen tijd de informatie opzoeken die we nodig hebben, en wanneer we iets kopen dan is dat meestal slechts kwestie van enkele muisklikken. Als verkoper moet je op deze trend in spelen om een goede klantervaring te bieden. Je IT-structuur en netwerkcapaciteit moeten daarom ook die flexibiliteit en snelheid kunnen leveren aan zowel je werknemers als je klanten.

Laat werknemers optimaal renderen

Veel organisaties hebben hun klassieke manier van werken drastisch op de schop moeten gooien. Een trend richting meer remote working een hybride werkomgeving lijkt definitief te zijn ingezet. Die shift gaat natuurlijk ook gepaard met heel wat uitdagingen voor werkgevers. Zij moeten nu ook een optimale werkomgeving creëren voor werkgevers die niet op kantoor aanwezig zijn. De oplossing ligt in het efficiënt implementeren van technologische innovatie die de fysieke afstand kan overbruggen. Het automatiseren van bepaalde divisies zoals HR en financiën kan ook de interne werking van de organisatie beter stroomlijnen.

Verlies beveiliging niet uit het oog

Security is één van de belangrijkste hedendaagse trends, en met rede. Cijfers van cybersecurityonderzoeksbureaus tonen aan dat cybercriminaliteit jaar na jaar toeneemt. Toch hebben veel organisaties de beveiligingen van hun IT-systemen en bedrijfsnetwerken nog lang niet op orde. Zeker nu werknemers vanuit de thuisomgeving zullen werken, is beveiliging cruciaal. Dankzij nieuwe technologieën zijn de voorbije jaren enorme stappen gezet op vlak van beveiliging. Cloud is hier een zeer belangrijke doorbraak in geweest, zowel voor de opslag van databases als het beheer van applicaties en systemen.

Verstevig partnerships

Het opbouwen en onderhouden van klantenrelaties gaat vaak gepaard met heel wat papierwerk. Vroeger een tijdrovend proces, maar nieuwe technologieën hebben documentbeheer weer heel wat eenvoudiger gemaakt. Dankzij eSignature processen kunnen documenten door alle partijen ondertekend worden zonder dat er tijd aan moet worden besteed. Maar ook binnen een groter plaatje kan technologie bestaande partnerrelaties verstevigen, en deuren openen voor nieuwe relaties. Met een succesvolle digitale transformatie wordt je organisatie veel toegankelijker en verhoog je je zichtbaarheid.

Snel schakelen

Wanneer je geconfronteerd wordt met uitzonderlijke omstandigheden, dan moet je daar snel op kunnen reageren. Maar je moet ook de middelen hebben om snel te kunnen schakelen. Daarvoor moet je data optimaal leren benutten. Relevante data moet immers de basis zijn van elke strategische beslissing die je organisatie neemt. Bedrijven hebben vandaag de dag toegang tot een enorme hoeveelheid data dankzij de vele IoT-toepassingen. Die data verwerken laat je het best over aan artificiële intelligentie. Zo heb je als beslissingsnemer altijd de meest accurate data ter beschikking om strategische knopen door te haken.

Digital Transformation Day

Er zijn nog talloze voorbeelden van digitale transformatie te bedenken die jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar hoe pak je digitale transformatie nu precies aan? Zit jouw organisatie hierover nog met veel vragen, dan beantwoorden wij die voor je tijdens Digital Transformation Day 2020. Meer dan 25 vakexperts delen hun kennis en ervaring over digitale transformatie en de nieuwste technologische ontwikkelingen, zodat je deze op een efficiënte manier leert implementeren. Is jouw onderneming al digitaal up-to-date, dan ontdek je misschien toch nog nieuwe baanbrekende inzichten.

Digital Transformation Day 2020 duurt dit jaar drie dagen, en zal volledig virtueel georganiseerd worden. Meer informatie vind je op de website. Inschrijven is volledig gratis!