Achtergrond

Hoe kies je de juiste cloudprovider?

cloudprovider
Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van de cloud? Een geslaagde migratie begint bij het kiezen van de juiste cloudprovider.

De migratie naar de cloud is een cruciaal proces dat de toekomstlijnen voor jouw organisatie zal uitstippelen. Het spreekt voor zich dat je dit proces dan ook gestructureerd en geduldig moet aanpakken. Maar hoe begin je eraan? De keuze voor een cloudprovider is een van de meest cruciale stappen in het proces. Een goede provider zal je actief begeleiden doorheen je migratieproces zodat de overstap naar de cloud je zo min mogelijk kopzorgen geeft.

De voorbije jaren is het aantal cloudproviders geëxplodeerd door de snelle groei die de cloudindustrie doormaakt. Dus voor welke provider moet je nu kiezen? Het klinkt verleidelijk om in zee te gaan met de grote, bekende namen genre Amazon Web Services, Microsoft Azure of Google Cloud Platform. Deze grootmachten beschikken over een enorm aanbod aan oplossingen voor cloud computing, data storage, back-up en AI-oplossingen. Als kleine kmo met beperktere IT-kennis en -middelen kan je je echter al snel overweldigd voelen door wat de internationale marktleiders te bieden hebben.

In elk geval kan het renderen om ook lokaal te kijken naar providers die meer de focus leggen op de Belgische markt. Ook daar heb je verschillende gradaties: er zijn spelers met een totaalpakket aan oplossingen zoals Combell, maar ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in een bepaalde nicheoplossing.

Bezint eer ge begint

Dit oeroude gezegde is ook in de context van cloudmigra- tie nog steeds een wijze raad. Veel organisaties maken de fout om te investeren in innovatie zonder een achterliggend plan. Digitalisering zal pas renderen op lange termijn als je investeringen passen binnen een ruimer strategisch kader. Bepaal dus eerst je cloudstrategie. Dit strategisch plan moet de volgende factoren in rekening brengen:

 • Inventaris van je huidige IT-infrastructuur: Welke systemen zijn nu in gebruik en hoe is het met de IT-kennis gesteld binnen je organisatie? Vooraleer je je IT-omgeving naar de cloud kan brengen, moet je eerst grondig onderzoeken welke systemen en applicaties nog geschikt zijn voor de cloud.
 • Opslag van data: Heb jij zeer gevoelige data op je servers staan, zowel over de werking van je bedrijf als persoonlij- ke informatie van werknemers en/of klanten? Vertrouw je bedrijfsgegevens niet aan de eerste de beste provider toe. Amerikaanse cloudproviders kiezen er immers niet altijd voor om jouw gegevens in Europa te bewaren en zelfs als ze dat wel doen kan de Amerikaanse overheid toegang vragen tot hun databases.  Informeer je zelf goed over Europese privacywetgevingen rond waar en hoe je je data moet bewaren.
 • Doelstellingen: De cloud heeft verschillende voordelen, maar welke zijn voor jou relevant? Streef je een kosten- verlaging na, wil je je digitale beveiliging verhogen of de schaalbaarheid van je website verhogen? Stel duidelijke doelstellingen op.
 • Structuur: Er zijn verschillende manieren om een cloudomgeving te gaan inrichten. De juiste cloudstruc- tuur zal grotendeels bepaald worden door jouw doelstellingen, maar ook door je middelen. Heb je de nodige kennis in huis om het beheer van je cloud zelf in handen te nemen? Dan kom je al ver met een unmanaged cloud. Voor organisaties met beperkte kennis is een managed cloud, waarbij de provider de touwtjes in handen neemt, wellicht de beste optie.
 • Budget: Overstappen naar de cloud is een noodzakelijke, maar wel flinke investering voor de organisatie. Hou bij het samenstellen van je ideale cloudpakket dan ook een richtbudget in gedachten om er geen grote financiële kater aan over te houden.

De juiste cloudprovider: hoe kies je?

Nu je weet naar je naartoe wilt, kan je in functie van je strategische plan de zoektocht naar de juiste cloudprovi- der opstarten. Als je je tijdens het selectieproces houdt aan je strategische visie, dan zal je ongetwijfeld bij de juiste provider uitkomen. Maar misschien ontdek je die al terwijl je je strategisch plan nog volop aan het uittekenen bent. Een goede provider zal je immers ook adviseren bij het doorhakken van de meest ingewikkelde knopen. Het hoeft dus zeker geen perfect chronologisch verhaal te zijn. Stel voor elke provider strenge selectiecriteria op om te bepalen of zij in aanmerking kunnen komen. Deze vragen kan je daarbij in het achterhoofd houden:

 • Waar staan de datacenters van de cloudprovider (Europa, USA, China, …)? Is de provider conform met de GDPR-wetgeving?
 • Hoe performant zijn de servers van de provider? Wie biedt de meeste garantie dat mijn servers online blijven?
 • Hoe goed is mijn data beveiligd?
 • Maakt de provider regelmatig back-ups en is er een disaster recovery plan?
 • Kan ik 24/7 bij mijn cloudprovider terecht bij problemen?
 • Wat is het aanbod, de extra dienstverlening en de prijzen die de provider aanbiedt?

We nemen zelf eens de proef op de som en maken op basis van bovengenoemde criteria een vergelijking tussen een Belgische speler Combell (marktleider binnen de Benelux) en ‘de grote drie’ op de internationale markt AWS, Azure en Google Cloud. We bespreken daarbij de belangrijkste voor- en nadelen van de vier cloudproviders.

  Providers  Combell  AWS  Azure  Google Cloud
Voordelen– Marktleider in Benelux
– Datacenters in Benelux
– 24/7 support en persoonlijke begeleiding
– Meer lokale focus dan internationale spelers
– Globale marktleider
– Ruimste aanbod aan oplossingen in de markt
– Sterke enterprise focus
– Tweede speler in de markt
– Integratie in MS 365-ecosysteem – Gespecialiseerd in hybride cloud
– Enterprise focus
– Cloud native; ontstaan uit open source
– Flexibele contracten
– Focus op grote en kleinere bedrijven
– Integratie met Google Workspace
NadelenMinder toegespitst op variabel verbruik– Moeilijke implementatie; Integrator nodig
– Minder toegespitst op variabel verbruik
Moeilijke implementatie; Expertise moet aanwezig zijn binnen organisatie– Later op de IaaS-markt gekomen
– Minder uitgebreide datacenterinfrastructuur

Vertrouwen is cruciaal

Uit de vergelijkende tabel leid je al af dat AWS, Azure en Google Cloud ondanks hun internationale naam en faam niet voor elke organisatie de meest geschikte provider zullen zijn. Ze zijn perfect in staat om de globale multinationals of technisch onderlegde start-ups van deze wereld op hun wenken te bedienen, maar voor een doorsnee Belgische kmo klinkt in zee gaan met een lokaal verankerde speler zoals Combell als de aan te raden optie. Een lokale provider biedt voor kleinere organisaties met minder IT-kennis en –middelen een dienstverlening op maat die je bij de grote spelers minder snel zult vinden. Ze zijn meer bereid om met je mee te denken tijdens het ontwerpen van je strategie. Zo kunnen ze een cloudinfrastructuur creëren die op maat gemaakt is in functie van je bedrijfsdoelstellingen en budget. Maar ook na de migratie moet een goede provider dag en nacht voor je klaarstaan om je zoveel mogelijk te ontlasten bij het beheer van de cloud en in te grijpen bij problemen. De beste raad die we je dus geven is om enkel en alleen een contract af te sluiten met een provider die je voor de volle honderd procent vertrouwt.

Vertrouw de sleutels van je IT-omgeving alleen toe aan een provider waar je vertrouwen in hebt.

Aan de slag

Heb je de juiste provider uitgekozen? Dan is het tijd om naar de tekentafel te gaan en een ontwerp voor jouw cloudomgeving uit te tekenen. Het ontwerp bevat drie essentiële componenten:

 1. Het technische ontwerp dat alle technische details (structuur, beveiliging, beheer, …) op papier zet.
 2. Een organisatieontwerp dat organisatorische verschuivingen die met de cloudmigratie gepaard gaan in rekening brengt.
 3. Een noodplan voor als de migratie toch niet zou lopen zoals gepland.

Eens dit ook achter de rug is, dan zal je cloudprovider de migratie van je data en applicaties opstarten. De gebruikers van je digitale platformen, zowel klanten als werknemers, moeten zo weinig mogelijk impact voelen van de werken achter de schermen. Dit is de verantwoordelijkheid van de cloudprovider. Het is wel jouw verantwoordelijkheid om voldoende opleiding te voorzien voor je personeel om efficiënt met deze nieuwe IT-omgeving te leren werken. Zo zal iedereen binnen en buiten je organisatie de voordelen van de cloud ten volste kunnen benutten.

Om jezelf goed voor te bereiden op de cloud, raden we het gratis e-book Op weg naar de cloud aan. Je kan het via onderstaand formulier downloaden.

                       

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business