Advocaat hekelt oneerlijke praktijken BSA: “Geen toeval dat kmo’s worden geviseerd”

In een blogpost kaart Robert J. Scott oneerlijke praktijken in software audits aan. Organisaties zoals BSA zouden namelijk vooral kleine bedrijven viseren en overdadige vergoedingen eisen.

 

“Claims van softwarepiraterij kunnen je bedrijf ruïneren en de verantwoordelijken belonen,” kopt Scott boven zijn blogpost. In zijn tekst verwijst hij naar de inspecties door bijvoorbeeld BSA waarbij bedrijven gecontroleerd worden op compliancy. Als advocaat verdedigde Scott gedupeerde bedrijven in meer dan 200 zaken rond software audits. Volgens hem zouden de praktijken een te zware tol eisen van firma’s.

 

Scott vindt het geen toeval dat het gros van de gecontroleerde bedrijven uit kmo’s bestaat die over minder middelen beschikken. Bovendien hebben de audits volgens hem met een onnodig agressief en intimiderend karakter, terwijl bedrijven vaak geen idee hebben dat de software die ze gebruiken ongelicentieerd is. “Ik geloof dat deze organisaties met opzet kleinere bedrijven viseren die vaak niet begrijpen hoe het auditprotocol in elkaar zit, en angst gebruiken als wapen.”

 

Daarnaast zijn er enkele gebruiken die zouden aanzetten tot onredelijke beschuldigingen. Zoals zogenaamde “whistleblower payments” waarbij mensen betaald worden voor de namen van bedrijven die mogelijk niet in orde zijn met software-licenties. Meestal zijn die “whistleblowers” ex-werknemers die het bedrijf net verlaten hebben. Daarenboven zijn het vaak IT-medewerkers die zelf verantwoordelijk waren voor software compliance, waardoor enkel zij op de hoogte waren van ongeldige software. Door hun voormalige bedrijf aan te geven, krijgen ze bovendien naast een beloning ook volledige anonimiteit.

[related_article id=”166613″]

Scott benadrukt ten slotte dat hij piraterij niet wilt goed praten, maar dat hij aan de alarmbel trekt omdat de bedrijven die hij verdedigt geen software-piraten zijn: “Ze bezitten geen materiaal om illegale software te produceren en waren elk het slachtoffer van ondermaatse software-audits en opportunistische ex-werknemers.” De onderliggende boodschap? Het kan iedereen gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business