Proximus gaat de helft van het land van een glasvezelaansluiting voorzien. Daarmee komt het bedrijf in eerste instantie aan de noden van bedrijven tegemoet.


 
De toekomst van de internetconnectiviteit is glasvezel. Telecomprovider Proximus zit momenteel in de eerste fase van een meerjarenproject voor de uitrol van een glasvezelnetwerk dat tot aan de voordeur loopt. Een investering van drie miljard over een periode van tien jaar moet volstaan om de helft van het land van glasvezel te voorzien. De bekabeling, die in contrast met de VDSL2-koperkabel of de coaxkabel gebruik maakt van licht om data te versturen, heeft aanzienlijk meer potentieel dan de oude technologieën.
 
“De snelheden die je met glasvezel kan behalen, zijn immens”, beaamt Geert Standaert, CTO van Proximus. Smart Business spreekt met Standaert in het Antwerpse district Deurne, waar we een kort bezoek brengen aan de eerste kabelwerven. “In theorie is het mogelijk om transfersnelheden van 10 gigabit per seconde of meer te verwezenlijken”, weet hij, “maar zulke snelheden zijn vandaag nog nergens voor nodig.” Proximus wil zich in eerste instantie dan ook voorbereiden om de toekomst met de uitrol van het netwerk, al is dat  niet de enige reden dat de operator vandaag al aan de uitrol begint.
 

Districtsvoorzitter van Deurne Tjerk Sekeris en Geert Standaert, CTO van Proximus (rechts) werken nauw samen om het eerste glasvezelnetwerk van België tot bij de lokale particulieren en bedrijven te brengen.

 
“Particulieren hebben vandaag nog niet zo veel aan de enorme snelheden die de technologie kan bieden, maar vanuit bedrijven komt er wel vraag naar betere connectiviteit”, aldus Standaert. Videoconferencing en security-overwegingen spelen een grote rol. Krachtige camera’s met 4K-resolutie hebben een stevige verbinding nodig om hun visuele data naar een datacenter te versluizen.
 

Meer upload

“Bovendien vallen de uploadbeperkingen eigen aan de oude technologieën weg”, weet de CTO. VDSL2 en ook kabel hebben een gelimiteerde uploadsnelheid die doorgaans slechts een fractie van de downloadsnelheid is. In je huis consumeer je vooral content en is dat niet zo’n groot probleem, maar bedrijven die hun on premise-omgeving nauw willen integreren met de cloud zullen het wel voelen wanneer de uploadsnelheid naar de cloud een boost krijgt.
 
Dat Proximus niet in eerste instantie op industrieterreinen springt voor de uitrol van de glasvezelkabel, is niet toevallig. Standeart: “De meeste bedrijven zitten niet op afzonderlijke terreinen, maar hebben vestigingen in verstedelijkt en residentieel gebied.” Daarom kiest Proximus er voor om meteen hele regio’s van een aansluiting te voorzien.
 

Aanbod

Particuliere klanten die een glasvezel aan hun gevel zien verschijnen, krijgen automatisch toegang tot het nieuwe netwerk waarop hun oude abonnement met de oude snelheden probleemloos wordt overgezet. In de toekomst zal Proximus diensten uitrollen waarmee je meer uit de connectiviteit kan halen, maar daar ligt de prioriteit niet. Voor bedrijven is het anders. “Zij kunnen indien gewenst meteen overschakelen op andere formules met bijvoorbeeld een hogere upstream-snelheid”, illustreert Standaert.
 
Ook de publieke sector aast op glasvezel. Het nieuwe netwerk wordt essentieel voor de slimme steden van morgen, waar tal van sensoren en camera’s meer bandbreedte dan ooit vergen. Tot slot moet Proximus de snelle kabel ook uitrollen om zijn 5G-netwerk te ondersteunen. Dat zal uit aanzienlijk meer antennes bestaan met een hogere capaciteit en een hogere radiogolflengte. Die antennes hebben niets minder dan glasvezel nodig om op een goede manier te integreren in een groter netwerk.