Amazon Prime: wat je moet weten over het Amazon-abonnement

Amazon Prime is sinds kort beschikbaar in heel België, maar wat ben je ermee? We brengen de voor- en nadelen van Amazons lidmaatschap in kaart.

Amazon Prime is sinds eind vorig jaar officieel beschikbaar in heel België en Nederland. Het abonnement biedt je enkele voordelen, waaronder gratis verzending en toegang tot de streamingdienst Amazon Prime Video. Twijfel je of Amazon Prime iets voor jou is? We zetten de voordelen – en de bedenkingen – op een rij.

Wat is Amazon Prime?

Amazon Prime is een lidmaatschap waarbij abonnees betalen voor enkele extraatjes. Voor een vaste, maandelijkse som krijg je toegang tot een handvol Amazon-diensten en kan je onbeperkt genieten van een extra snelle levering, zonder meerkosten.

Als je het Frans machtig bent, dan kon je in België al langer een Prime-abonnement afsluiten via het Franse platform, Amazon.fr. Sinds november 2017 kan je je abonnement echter ook activeren in het Nederlands via Amazon.de. Handig, want dat betekent dat je ook alle mails omtrent je bestellingen en je Prime-account in het Nederlands aankrijgt. Voorlopig is het Duitse platform de enige Amazon-tak die vertaald werd in het Nederlands. De kans is overigens klein dat er ook een Belgisch platform komt.

Wat zijn de voordelen van Amazon Prime?

Met Amazon Prime probeert de e-commercereus een win-winscenario te creëren: jij krijgt een hoop voordelen, en Amazon krijgt er een trouwe klant bij. Welke voordelen krijg je met Amazon Prime? We sommen ze voor je op.

1. Gratis bezorging binnen één dag in België

Heb je een Prime-abonnement, dan krijg je je bestellingen gratis binnen één dag thuis aan. Je betaalt dus geen verzendkosten meer. Kleine kanttekening: die extra snelle en gratis levering geldt enkel voor de zogenaamde Prime-producten. Die artikelen herken je aan het Prime-logo.

Artikelen met het Prime-logo worden gratis bezorgd.

Laat dat je keuze niet beperken: volgens Amazon staan er meer dan twee miljoen Prime-producten online. Bij sommige producten zal je overigens merken dat next-day delivery niet beschikbaar is. In dat geval wordt het item gratis binnen twee dagen of zo snel mogelijk bezorgd.

2. Onbeperkt series en films kijken op Prime Video

Prime Video is Amazons antwoord op Netflix. De online streamingdienst vind je op PrimeVideo.com en biedt series en films, waaronder enkele ‘Amazon Originals’ die je exclusief op het platform kan bekijken. Qua aanbod kan Prime Video nog niet tippen aan pakweg Netflix, maar het aantal video’s is het afgelopen jaar sterk gegroeid.

3. Reclamevrij livestreams volgen op Twitch

Met een Prime-abonnement krijg je daarnaast een ‘Twitch Prime’-account. Twitch is een streamingplatform waar je voornamelijk gamers live aan het werk kunt zien. Met Twitch Prime kan je streams bekijken zonder advertenties, kan je je gratis abonneren op kanalen, en heb je toegang tot bepaalde exclusieve in-game content en korting op bepaalde fysieke games die verkocht worden op Amazon.

‘. Vroege toegang tot Lightning Deals

Amazon organiseert voortdurend deals, waarbij items tijdelijk tegen een lagere prijs worden aangeboden. Wanneer de tijd om is, of de beschikbare stock is uitgeput, dan is de deal voorbij. Als Prime-lid krijg je dertig minuten eerder toegang tot de deal dan niet-leden, waardoor je geen deals mis kan lopen. Op het jaarlijkse koopjesfestival Prime Day zijn alle Lightning Deals bovendien exclusief gereserveerd voor Prime-leden.

5. Foto’s bewaren in de cloud met Prime Photos

Tot slot geeft Amazon je nog wat ruimte in zijn cloud. Je krijg onbeperkt ruimte om je foto’s online te bewaren via Amazons clouddienst Prime Photos. Daarnaast krijg je standaard 5 GB opslagruimte in de cloud om zelf in te vullen met andere bestanden, zoals video’s of documenten.

 

Let erop dat de voordelen in België net iets anders zijn dan bijvoorbeeld op de Amerikaanse of Duitse markt. Amazons online muziekplatform, Prime Music, is bijvoorbeeld wel inbegrepen voor Prime-leden in de VS en Duitsland, maar is nog niet beschikbaar in ons land.

Hoeveel kost Amazon Prime?

Voor die voordelen tel je natuurlijk ook wat euro’s neer. Een Prime-abonnement kost je standaard per maand 5,99 euro per maand, oftewel iets meer dan 70 euro per jaar. Met de introductie van Amazon Prime in België en Nederland pakte Amazon echter wel met een promo uit: tot maart 2018 betaal je maar 3,99 euro per maand of 49 euro per jaar.

Vooraleer je maandelijkse betaling start, kan je dertig dagen lang gratis gebruikmaken van de Prime-voordelen. Is het lidmaatschap niets voor jou, dan kan je het abonnement beëindigen voor je eerste betaling.

Wie kiest beter niet voor Amazon Prime?

Het kan zijn dat je bovenstaande voordelen bekijkt, de prijs overweegt en meteen overtuigd bent. Maar er zijn ook enkele bedenkingen. In onderstaande gevallen kan het slimmer zijn om af te zien van een Prime-lidmaatschap.

Je hecht veel waarde aan de Nederlandse vertaling

Amazon Prime is ideaal als je van plan bent om veel op Amazon te bestellen, dat spreekt voor zich. Als je niet bekend bent met Amazon, kan het handig zijn om even door het aanbod te browsen. Je zal merken dat de navigatie op Amazon.de volledig vertaald is, maar andere teksten, zoals de productomschrijvingen, nog steeds enkel in het Duits te lezen zijn. Dat zal op korte termijn niet veranderen, aangezien ze vaak worden geschreven door externe handelaars, en dus niet door Amazon zelf.  Schrikt een woordje Duits je af? Dan ben je misschien beter geholpen bij Nederlandse marktplaatsen zoals bol.com. Ook zij hebben overigens een abonnement waarmee je een jaar lang van gratis verzending kan genieten.

Je bestelt minder dan twee keer per maand online

Bedenk daarnaast dat je vooral voordeel haalt uit je Prime-abonnement als je bestelt in kleine hoeveelheden: één of twee producten per keer. Bij grotere bestellingen heb je kans dat je sowieso niet betaalt voor de verzending. De leveringskosten vallen immers weg als de waarde van je bestelling meer bedraagt dan 29 euro, Prime of geen Prime. Als je aan de standaardverzendkosten van 3,49 euro rekent, dan zou je per maand minstens twee bestellingen onder 29 euro moeten plaatsen om de maandelijkse abonnementskosten van 5,99 euro terug te winnen. Ben je slechts een sporadisch online shopper, dan is Amazon Prime dus overkill.

 

Kortom, je krijgt het meeste ‘waar voor je geld’ wanneer je vaak kleine bestellingen plaatst of de Amazon-diensten, zoals Twitch of Prime Video, frequent gebruikt. Ook koopjesjagers die willen deelnemen aan Prime Day, kunnen met een Prime-lidmaatschap hun slag thuis halen. Ben je niet zo’n verwoed online shopper, dan ben je beter af zonder Amazon Prime.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business