Network as a Service: de netwerkoplossing voor elk bedrijf

Het Network as a Service-model is aan een opmars bezig. Jerry Garcia (Aruba Networks) legt uit waarom NaaS de beste netwerkoplossing is.

Een goede internetverbinding is vandaag de dag onmisbaar. Je werknemers moeten van overal toegang hebben tot applicaties en data. Om dat mogelijk te maken, moet je kunnen terugvallen op een betrouwbare netwerkinfrastructuur. Maar het onderhouden van je eigen netwerkinfrastructuur is een klus die veel tijd, kennis en middelen vergt. Het ‘Network as a Service’-model is in het leven geroepen om organisaties te ontlasten van hun netwerkkopzorgen.

Bij Network as a Service ‘huren’ bedrijven een stukje netwerk van een cloudprovider die ervoor zorgt dat het netwerk altijd performant blijft én goed beschermd is tegen cyberaanvallen. Ook geen overbodige luxe, tonen de frequente nieuwsberichten over grootschalige cyberaanvallen op bedrijven aan. Network as a Service, kortweg NaaS, past in hetzelfde rijtje als ‘Infrastructure as a Service’ (IaaS), ‘Platform as a Service’ (PaaS) en ‘Software as a Service’ (SaaS). Termen die je wellicht bekend in de oren zullen klinken. Jerry Garcia, Country Manager bij Aruba Belux, legt uit waarom ook jouw bedrijf voor het NaaS-model moet kiezen.

Schoenmaker blijf bij je leest

De voordelen van NaaS ten aanzien van andere netwerkoplossingen zijn duidelijk voor Garcia. “Veel kmo’s hebben gewoon niet de middelen om hun netwerk volledig zelf te beheren. Hier komt Network as a Service hen tegemoet. We bieden het volledige netwerk en alle bijhorende diensten als één totaalpakket. Zo worden zij volledig ontlast van het beheren van de infrastructuur en de beveiliging van het netwerk. Dat is voor bedrijven een stuk kostenefficiënter dan alles zelf proberen doen. Ik maak vaak de vergelijking met het leasen van wagens, waar het onderhoud van de wagen ook mee in het pakket zit.”

Zo fungeert Network as a Service vanop de achtergrond als een drijfveer voor innovatie, gaat Garcia verder. “Je netwerk is de drager van nieuwe innovaties. Doordat bedrijven zich niet meer moeten bezighouden met het beheren van de netwerkinfrastructuur, kunnen zij hun middelen volledig focussen op het verbeteren van hun businesstoepassingen. Dat creëert nieuwe implementatiemogelijkheden voor nieuwe netwerkstandaarden zoals 5G en Wifi 6. Zo willen we met ons NaaS-portfolio bedrijven helpen hun digitale transformatie sneller door te voeren.”

jerry garcia aruba networks
Jerry Garcia, Country Manager Aruba Benelux. Image Credit: Aruba Networks.

Adoptiekloof

Een recente studie van Aruba Networks legde bloot dat er op vlak van adoptie wel nog veel progressiemarge ligt voor Network as a Service in België. Maar de interesse in NaaS-oplossingen neemt wel toe, wat Garcia als een positieve evolutie ziet. De tragere adoptie is voor Garcia dan ook meer het gevolg van een mentaliteitskwestie. “Bij de implementatie van NaaS zijn er nagenoeg geen technische barrières. Maar de Belgische markt is over het algemeen wat trager als het aankomt op het omarmen van nieuwe technologieën. Dat zien we duidelijk als we de vergelijking maken met Scandinavië, waar een innovatievere mentaliteit heerst. Maar de vraag stijgt ook hier sneller dan we hadden verwacht.”

De grote doorbraak voor Network as a Service in België zal er volgens Garcia wel pas in 2023 komen: “Ik geloof dat nieuwsberichten over cyberaanvallen bedrijven ook wel heeft wakker geschud voor het belang van netwerkbeveiliging, waardoor men sneller uitkijkt naar betere alternatieven. Vooral binnen retail en industrie ligt er veel winst voor ons; de enterprisemarkt zal later volgen. NaaS is een fundamentele pijler in onze strategie.”

6 redenen om voor Network as a Service te kiezen

Nog niet overtuigd van de voordelen van NaaS voor jouw bedrijf? We sommen de belangrijkste voordelen van NaaS hieronder nog eens op:

  1. Flexibiliteit: omdat je netwerk vanuit de cloud wordt gestuurd, kan de provider het onderhoud van de netwerksoftware veel flexibeler afstemmen op basis van jouw noden.
  2. Schaalbaarheid: een ander pluspunt van clouddiensten is dat ze mee kunnen groeien met je bedrijf. Je bent niet gebonden aan de capaciteiten van hardware. Heb je meer netwerkcapaciteit nodig, dan kan de provider je netwerk in een handomdraai uitbreiden.
  3. Altijd toegankelijk: in een hybride werkomgeving moeten werknemers altijd en overal toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Met NaaS hebben ze hier in principe alleen nog maar een internetverbinding en inloggegevens voor nodig.
  4. Geen onderhoud: je hoeft je netwerk en servers niet meer onderhouden; dit is de verantwoordelijkheid van je provider.
  5. Beveiliging: een goede netwerkbeveiliging is belangrijker dan ooit. Criminelen richten zich vooral op medewerkers die thuis werken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Naast onderhoud moet de provider ook de beveiliging voor zijn rekening nemen.
  6. Kostenefficiënt: omdat je geen losse netwerkhardware meer dient aan te kopen, valt de prijs van een NaaS-abonnement vaak goedkoper uit (al is dit ook wel afhankelijk van de prijzen van de provider). Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business