Business, Nieuws

Belgian Tech Survey 2023: marktaandelen en tevredenheid van services

De Belgian Tech Survey geeft een compleet overzicht van het gebruik van technologie in Belgische bedrijven. In dit artikel lijsten we de resultaten op van alle ICT en technologie die binnen de categorie services vallen.

Onder services verstaan we alle diensten die te maken hebben met het leveren, beheren, onderhouden en verbeteren van de IT binnen een organisatie. Services kunnen zowel intern als extern worden geleverd. Van telecomdiensten tot cloudopslag en van hosting tot databasemanagementsystemen, je vindt het hieronder.

[ez-toc]

Vaste telecomdiensten – Proximus doet weer haasje-over

Ook dit jaar bevroegen we bedrijven naar het gebruik van hun vaste telecomdiensten. In 2022 nam Telenet met een marktaandeel van 28,7 procent de koppositie over van grote concurrent Proximus. Dit jaar doet die laatste weer haasje-over: een lichte stijging naar 29 procent marktaandeel is voldoende om Telenet (28 procent) van de troon te stoten. Orange (Mobistar) blijft de grootste onder de kleintjes en ziet zijn marktaandeel zelfs flink toenemen, van 7,03 naar 9 procent.

De bedrijven die onze enquête ingevuld hebben zijn het meest tevreden over Proximus, met een gemiddelde score van 7,77 op 10. Vorig jaar scoorde Telenet op dat vlak nog het beste, met 7,9 op 10. De top 3 volgt die voor de marktaandelen, met Orange (Mobistar) op de derde pek (7,73 op 10). Ondernemingen zijn het minst tevreden over de allerkleinste spelers, zijnde BT (6,13), Interoute (6,53) en Easynet (6,57).

Mobiele telecomdiensten – Orange snoept marktaandeel af

Wat mobiele telecomdiensten betreft is er best wel een kloof tussen Proximus en Telenet. Die eerste is stevig marktleider, met 35 procent. Telenet volgt op 24 procent. Dankzij het mobiele aanbod staat Orange sterker in de top 3 dan bij vaste telecomdiensten (17 procent marktaandeel). Vorig jaar was de dominantie van Proximus wat minder groot (23,95 procent marktaandeel), maar deed ook Telenet het met 22,96 procent wat minder dan in 2023. Wellicht verloren ze het meeste klanten aan Orange (Mobistar), dat vorig jaar maar 13,31 procent marktaandeel had.

Bij het tevredenheidsonderzoek valt op dat de top 3 niet meer dezelfde is. Bedrijven zijn nog steeds het meest tevreden over Proximus (7,88 op 10), maar Orange (Mobistar) staat stevig tweede, met een score van 7,73. Telenet is pas derde, met een gemiddelde score van 7,66 op 10. In 2022 scoorde het nochtans een 7,8 op 10 (goed voor plek 2). Proximus had vorig jaar quasi dezelfde score als nu (7,9) en de derde plek werd in 2022 ingevuld door de categorie ‘Anders’.

Cloudplatformen – Microsoft de grootste, Amazon oogst lof

Bedrijven blijven steeds meer inzetten op cloudopslag om hun data te beveiligen, maar het vergroot ook de efficiëntie op de werkvloer en bevordert de samenwerking tussen collega’s en verschillende diensten. We stellen vast dat Microsoft Azure in 2023 nog wat steviger aan de leiding staat dan een jaar eerder, met 23 procent marktaandeel, tegenover 20,52 procent. Google Cloud Platform daalt amper, van 15,43 naar 15 procent. De grootsten onder de kleiner spelers zijn VMWare en Amazon Web Services, met beide 7 procent marktaandeel. Een jaar terug lag dat nog op respectievelijk 9,02 en 7,56 procent.

Amazon Web Service is de morele winnaar, met een tevredenheidsscore van 7,72 op 10. Het moet enkel Microsoft Azure nipt laten voorgaan, met een score van 7,82. Google Cloud Platform sluit de top 3 af. De bevraagde bedrijven vonden een 7,7 op zijn plaats. Zoals in de grafiek te zien is, zijn het ook hier de kleinere spelers die het laagst scoren op vlak van tevredenheid.

Cloudopslag – Dropbox sluipt top 3 binnen

De voorgaande sectie over het gebruik van cloudplatformen zegt weinig over het gebruik van opslag in de cloud. Dat blijkt ook uit de onderstaande grafieken. Hoewel grote jongens als Microsoft (27 procent marktaandeel) en Google Drive (18 procent) nog steeds vooropstaan, zien we een andere speler op plek 3: Dropbox. Amazon Cloud Drive heeft slechts een marktaandeel van 3,6 procent. Hun plaats wordt voornamelijk ingenomen door Dropbox (13 procent) en Apple iCloud Drive (9 procent marktaandeel). Dat was ook in 2022 al het geval.

De rangorde van de tevredenheidsscores volgt grotendeels die van het marktaandeel, met het verschil dat de bevraagde ondernemingen net iets meer tevreden zijn over Apple iCloud Drive (7,67 op 10) dan Dropbox (7,54 op 10). Microsoft OneDrive en Google Drive gooien hogen ogen, met knappe scores van 8 op 10. Ook hier bengelen de kleintjes helemaal onderaan.

Databasemanagementsystemen – Microsoft dominant, SAP valt terug

De dominantie van Microsoft is in geenenkele categorie groter dan deze. Het marktaandeel voor databasemanagementsystemen bij bedrijven bedraagt maar liefst 29 procent. Daarmee zit de Amerikaanse softwarereus op quasi hetzelfde niveau als in 2022 (28,20 procent). Google is met 12 procent marktaandeel even groot als de reeks kleine aanbieders in de categorie ‘Anders’. Voor Google is dat een lichte stijging (11,35 procent in 2022). Daarna volgen Oracle (10 procent) en SAP (8 procent). Die laatste zakt met ruim 3 procent wel relatief sterk tegenover een jaar geleden (11,18 procent).

Ondanks het grote marktoverwicht van Microsoft, ligt diens tevredenheidsscore van 7,8 op 10 dicht bij die van Google (met 8 op 10 de beste van de klas). Amazon Web Services neemt (ondanks zijn kleine marktaandeel) plaats 3 in (7,67 op 10). Verder zijn er qua tevredenheid geen echte uitschieters te noteren.

Datacenter- en hostingdiensten – Combell als grote winnaar

Wat datacenters en hosting betreft, valt meteen op hoe verscheurd de markt is. Bijna een derde van de respondenten (29 procent) gaf aan een andere dienst te gebruiken voor zijn data of hosting, dan degenen die we in onze bevraging als antwoordmogelijkheid hadden opgegeven. Om welke dat dan gaat, is uiteraard moeilijk te zeggen. De grote winnaar is Combell, die in 2022 nog maar 6,45 procent van de markt in handen had, tegenover 13 procent nu. Daarnaast zien we dat Proximus zijn groot stuk van de koek behoudt (14 procent). Verder zien we maar liefst acht spelers die tussen de 4 en 5 procent markaandeel bezitten. Het peloton zit iets dichter op elkaar dan een jaar geleden.

Ook wat de tevredenheidsscores betreft, mag Combell zich in de handen wrijven: 7,58 op 10 is de hoogste score van alle aanbieders. De verzameling uit de categorie ‘Anders’ volgt op de tweede plaats (7,28 op 10) en Proximus behoudt de derde plek, met amper 3 procentpunt meer dan TransIP (7,24).

Overzicht van de Belgian Tech Survey

Klik hieronder op de links om direct naar de resultaten van dit onderzoek te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business