Interview

4 technologietrends voor 2022: de visie van Lexmark

Welke technologieën zullen de plak zwaaien in 2022? Farid Kabdani van Lexmark blikt vooruit op de belangrijkste ontwikkelingen in de printindustrie.

2021 loopt stilaan op zijn laatste benen. Het is een jaareinde dat op veel vlakken voor grote uitdagingen zorgde. De COVID19-pandemie hield onze maatschappij in een verstikkende houdgreep en veel organisaties zijn zich nog volop aan het aanpassen aan een nieuwe hybriderealiteit. Die transformatie zal zich ook in 2022 nog verder doorzetten. Het is dus het ideale moment om te kijken welke technologische ontwikkelingen de wereld van morgen vorm zullen geven. Dat doen we samen met Farid Kabdani, Marketing Manager voor Lexmark Benelux. 

Ook voor Lexmark is het een tijd van aanpassen. 2021 was een ingrijpend jaar voor de printsector. De shift naar eerst remote working en nadien hybride werken zorgde voor een nieuwe invulling van de rol van de printer op kantoor. Daarbovenop werd de printsector, zoals veel sectoren, geconfronteerd met een aanhoudende chipcrisis en bijhorende productieachterstanden. Lexmark bereidt zich voor op een jaar dat uitdagend zal zijn, maar ook veel interessante opportuniteiten biedt. Dit zijn de technologieën die Lexmark zullen helpen om succesvol te zijn in 2022. 

farid kabadni lexmark
Farid Kabdani. Image Credit: Lexmark

4 trends voor 2022 volgens Lexmark

1. Duurzaamheid als aanjager van de cloud 

Als er één thema is dat het maatschappelijke debat zal overheersen in 2022, dan is het wellicht duurzaamheid. Bedrijven zullen zich er bewust van moeten worden dat de samenleving hen zal afrekenen op de bijdrage die ze leveren aan het klimaat. Duurzaamheid zal in deze context dus als een katalysator gelden voor de adoptie van nieuwe technologieën.  

In deze context is er binnen de printsector één trend die in het oog springt: cloud printing. Cloud printing-platformen zoals Lexmark Cloud Print Management zijn voorzien van een geavanceerde cloudarchitectuur, waardoor lokale afdrukservers, meerdere printerstuurprogramma’s en wachtrijbeheer overbodig worden. In de plaats van documenten via een afdrukserver naar een specifieke printer te sturen, waar de pagina’s voor iedereen toegankelijk zijn totdat ze worden opgehaald, worden ze overgebracht naar de cloud. Daar worden ze versleuteld vastgehouden in een persoonlijke wachtrij, totdat de gebruiker zich aanmeldt of zich met zijn badge bij de printer verifieert. Cloud printing verhoogt niet alleen de beveiliging van je gegevens, het vermindert ook de verspilling van afdrukken die zich opstapelen rond de printer. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de prints uiteindelijk niet wordt opgehaald bij de printer. Met cloud printing kan je het papierverbruik van je printer dus bijna met één derde verminderen. 

Kabdani hecht ook zeer veel belang aan duurzaamheid: “Duurzaamheid brengt voordelen voor de hele economische keten.” Hij vertelt hoe Lexmark duurzaamheid ook ruimer opvat dan innovatie alleen. “Via het Collected by Lexmark-programma bieden we klanten de mogelijkheid om hun gebruikte cartridges te laten ophalen, zodat ze gerecycleerd kunnen worden. Zo willen we niet enkel zelf ons steentje bijdragen aan een beter klimaat, maar ook onze klanten en partners bewuster maken van het belang van duurzaamheid.” 

2. Bredere toepassingen van IoT 

De verdere ontwikkeling van de cloud zal ook nieuwe toepassingen met zich meebrengen. Een samenhangende technologie die een sterke opmars zal kennen is het Internet of Things. De voorspellingen luiden dat tegen 2030 het aantal IoT-apparaten zal oplopen tot 125 miljard.  

In een IoT-ecosysteem is ook voor printtechnologie een belangrijke rol weggelegd, legt Kabdani uit. “De printer heeft altijd een centrale rol gespeeld in de IT-infrastructuur van bedrijven. Uit een printer kan je veel interessante gegevens halen over het gebruik en verbruik van printtechnologie op je kantoor. De analyse van die data leidt tot cruciale inzichten bij het nemen van beslissingen over het uitbreiden van je infrastructuur. Daarnaast wordt zo proactief onderhoud mogelijk, in de plaats van de ad hoc, reactieve ondersteuning die we tegenwoordig nog veel zien. Dit komt de levenscyclus van apparaten ten goede, verbetert de efficiëntie en vermindert de kosten.” 

“De printer speelt een centrale rol in de IT-infrastructuur van bedrijven.”

Farid Kabdani, Lexmark

3. Beveiliging is een must 

De bredere adoptie van cloud- en IoT-technologie zal een nieuwe uitdaging met zich meebrengen: security. Technologische apparaten niet van een grondige standaardbeveiliging voorzien is het digitale equivalent van je huis niet op slot doen voor inbrekers. Handige cybercriminelen vinden in elk toegangspunt van je IT-infrastructuur wel een ingang als je de poort op een kiertje laat staan. Bedrijven mogen beveiliging niet langer meer als een bijzaak zien; het moet de prioriteit nummer één zijn in 2022. 

De beveiligingsrisico’s van printers worden nog door veel gebruikers onderschat. Net als elk apparaat staat je printer in een IoT-ecosysteem in verbinding met andere apparaten, waardoor hackers evenzeer via je printer toegang kunnen krijgen tot je meest kritieke systemen en data. Het is dus noodzakelijk dat je ook voldoende investeert in het beveiligen van je printinfrastructuur. Daarbij moet je ook verder kijken dan het digitale, leren we van Kabdani. “Printers van Lexmark zijn secure by design. Dit houdt in dat het hele datatraject beschermd is, van input tot output. Uit gesprekken met partners blijkt dat gebruikers veel waarde hechten aan authenticatie, gevolgd door apparaatbeheer en veilige software. Maar je mag de fysieke beveiliging van je printers ook niet verwaarlozen. Wanneer je een geprint document niet ophaalt, ligt dat voor het oprapen voor iedereen die langs de printer passeert. Zo kan gevoelige informatie evengoed in de verkeerde handen vallen. Hierbij komen we terug op het voordeel van een cloudinfrastructuur en zien we dat dit nauw verbonden is met security.”  

lia security
Image Credit: Lexmark

4. De mens centraal  

Bij al die technologische ontwikkelingen mag niet vergeten worden dat de interactie tussen mens en technologie zal bepalen of een innovatie succesvol is. Dat is meteen ook de belangrijkste boodschap die Kabdani voor ons heeft: “Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. Ik ben ervan overtuigd dat het menselijke aspect nog steeds de belangrijkste bouwsteen is om een vertrouwensrelatie tussen leverancier en klant op te bouwen. Er speelt zich zoveel af in de maatschappij waar je als individuele speler in de keten geen invloed op hebt. Daarover moet je eerlijk in dialoog durven gaan met je klanten en samen met hen naar de beste oplossing zoeken. Zo maak je het verschil.”  

Farid Kabdani kijkt dan ook met positieve verwachtingen naar 2022. “Als we het menselijke centraal houden en elkaar blijven ondersteunen, dan zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. Om met een mooi gezegde af te sluiten: Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” 

lexmark printer
Image Credit: Lexmark

Dit interview komt uit Vision on 2022. Het gratis e-book kan je hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business