beste televisies

Sport beleef je intenser als je in de beste omstandigheden kijkt. Dit zijn volgens TechPulse de beste televisies voor jouw woonkamer.

Vrijdag 23 juli worden de Olympische Spelen feestelijk geopend in Tokyo. Een moment waar de sportliefhebbers onder ons al een jaar naar uitkijken, want de Olympische Spelen blijven toch het hoogtepunt van de sport. Onze topatleten zullen twee weken lang het beste van zichzelf geven. Met onder andere Nina Derwael, Nafi Thiam, Wout Van Aert, Mathias Casse en de Red Lions hebben we ook heel wat atleten die voor niets minder dan goud gaan. Dat willen we als trotse Belgen uiteraard niet missen! De beleving zal dit jaar misschien wat anders zijn dan bij vorige edities van de Spelen, mede door de lege tribunes in Tokio. Gaan kijken op café of op een groot scherm gaat nog steeds gepaard met zoveel regeltjes dat thuis kijken met een paar vrienden nog het leukst zal zijn. Op voorwaarde dat je thuis de beste televisies hebt natuurlijk.

Was je van plan een nieuwe televisie te kopen maar heb je de juiste televisie nog niet gevonden? Dan is het zeker nog niet te laat. We helpen je graag bij het uitkiezen van de beste televisie om van jouw woonkamer een stadion te maken. Ook na de Olympische Spelen zal je nog heel veel plezier aan je nieuwe televisie beleven tijdens het kijken van je favoriete Netflix-series.

Hoe kies je de beste televisie?

Een nieuwe televisie is een aankoop waar je goed over moet nadenken. Je wilt immers jaren plezier beleven aan dat scherm. Er zijn dan ook verschillende factoren waar je op moet letten.

4K ready

De term ‘4K’ staat voor de resolutie 3840 x 2160 pixels. Programma’s worden doorgaans uitgezonden in maximaal 1920 x 1080 pixels, beter bekend als Full HD. 4K is op papier dus simpel gezegd vier keer zo scherp. Zoals gezegd is er in België officieel nog geen mogelijkheid om tv te kijken in 4K. Dat is jammer, maar lang kan de introductie ervan niet meer op zich laten wachten. Omringende landen zijn inmiddels volop bezig met het implementeren van 4K en op een gegeven moment kunnen wij niet meer achterblijven. Vergeet bovendien niet dat consoles en streaming-apps wel al 4K-resolutie ondersteunen. Een 4K-televisie kun je dus nu ook al voor bepaalde zaken gebruiken en in de toekomst wordt dit alleen maar meer.

Hoe groter, hoe beter?

Dit aandachtspunt ligt natuurlijk erg voor de hand. De afgelopen jaren zijn televisies steeds groter geworden. Dat heeft deels te maken met de geavanceerde technologie die plaats nodig heeft en deels ook met dat er simpelweg meer vraag is naar grote tv’s. Zeker in de sportzomer komt een grote schermdiagonaal van pas. Zo mis je niets van de actie. Ook wanneer je in grote groepen kijkt, wil je natuurlijk wel dat iedereen iets kan zien. Zeker als je mensen op gepaste afstand wilt laten kijken.

Let op de kijkhoeken

Nu we het toch over grote groepen hebben: de kans is zeer aanwezig dat niet iedereen in de woonkamer recht voor de televisie kan zitten (of je moet een ware bioscoopzaal in bezit hebben). Je wilt natuurlijk ook dat mensen die vanaf de zijkanten kijken, goed kunnen zien wat er op het beeldscherm plaatsvindt. Een tv met een brede kijkhoek is dan ook van groot belang voor als je geen enkele wedstrijd alleen gaat kijken.

Ga voor een hoge beeldverversing

Elke televisie kent een vast maximum wat betreft beeldverversing, bij televisies uitgedrukt in hertz. Hoe hoger het aantal hertz waarover een televisie beschikt, hoe vloeiender elke actie op de televisie wordt getoond. Bij de meeste televisies is 50 Hz de standaard, maar er komen steeds meer (betaalbare) televisies op de markt met een beeldverversing van 100 Hz of meer. Bij sporten zoals voetbal of hockey, waarbij de bal razendsnel beweegt, raden we aan om minstens voor 100 Hz te gaan. Anders zien beelden er wat vervaagd uit.

Schermtechnologie: LED, QLED, of toch OLED?

In het goedkopere segment is het vooral LED wat de klok slaat. Dit is de opvolger van LCD en is energiezuiniger en compacter dan zijn voorganger, wat resulteert in nog dunnere tv’s. In het hogere segment stuit je op QLED en OLED. QLED is Samsungs tegenhanger van OLED.

Ambilight

Als bonus kan je nog kiezen voor Ambilight. Dit is een speciale tv-verlichting, bedacht en enkel gebruikt door Philips. In de randen van sommige Philips-tv’s zitten LED-lampen, welke zich (indien gewenst) aanpassen aan de content op het beeldscherm. Veel consumenten zweren er inmiddels bij, want het voegt een extra dimensie toe aan tv kijken. Ook mooi: Ambilight is al beschikbaar bij modellen van minder dan 500 euro.

Audio

Als laatste halen we graag nog het aandachtspuntje ‘audiokwaliteit’ aan. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig tv’s met een goed setje ingebouwde speakers. Dat komt grotendeels door de drang om televisies zo dun mogelijk te maken. Vind je goede audio van levensbelang? Dan raden we je aan om bij een nieuwe tv ook een soundbar of speakerset aan te schaffen. Zeker als er publiek zit bij de wedstrijden aanstaande zomer, voegt krachtig geluid een extra dimensie toe. 

Prijs

Uiteraard moet je ook rekening houden met welke specificaties je budget toelaten. Wil je een 65”-tv met 4K-beeldkwaliteit en een verversingsgraad van 100Hz, dan zit je al snel aan enkele duizenden euro’s. Gelukkig vind je uitstekende televisies voor minder dan 1000 euro of zelfs minder dan 500 euro. In deze koopgids zullen we de beste televisies uit elke prijscategorie voorstellen.

De beste televisies volgens TechPulse

Wat is de beste televisie van 2021? We maken een onderscheid tussen vier prijscategorieëen:

  • Beste televisies onder de 500 euro
  • Beste televisies tussen de 500 en 1000 euro
  • Beste televisies tussen de 1000 en 2000 euro
  • Beste televisies voor 2000 euro of duurder

1. Minder dan 500 euro: LG 43UN71006LB

LG heeft de instapprijs voor 4K met modellen zoals 43UN71006LB bijzonder laag gelegd. Het scherm heeft een diagonaalbreedte van 43” (109 cm; tip: de naam van een toestel hint vaak naar de grootte van de tv) en dankzij de 4K Ultra HD-resolutie geniet je van haarscherp en gedetailleerd beeld. De televisie wordt bestuurd door het webOS-besturingssysteem van LG dat je zelfs met je stem kan bedienen. Via LG webOS heb je ook toegang tot je favoriete streamingplatformen. LG 43UN71006LB toont dat een goede televisie niet duur hoeft te zijn en is zonder twijfel één van de beste televisies die je voor minder dan 500 euro kan vinden.

lg televisie

2. 500-1000 euro: Samsung UHD 58TU7170

Vind je 43” toch wat te klein, ga dan voor een televisie van 58” (147 cm). Dan kan je uitkomen bij de UHD 58TU7170 van Samsung. De productnaam geeft al veel weg over de eigenschappen van dit toestel. Dankzij 4K UHD-beeldkwaliteit zal je de grassprieten kunnen tellen tijdens de wedstrijden. Maar met deze televisie zie je veel meer dan voetbal. Het overzichtelijke Smart Hub-menu brengt het live televisieaanbod samen met de applicaties die je voor de televisie kan downloaden. Er is ondersteuning voor Apple TV. Samsung zweert voor haar duurste modellen bij QLED-schermen, maar voor goedkopere modellen zoas de UHD 58TU7170 houdt Samsung het bij LCD.

samsung televisie

3. 1000-2000 euro: Sony Bravia KD55A8BAEP

Binnen dit prijssegment zal je de meeste keuze vinden. Als je het aan ons vraagt, dan is de Bravia KD55A8BAEP van Sony één van de beste 55″-televisies (139 cm) die je tout court kan vinden. Dat komt omdat televisies van Sony de geluidskwaliteit niet verwaarlozen. Het Surface Acoustic Audio-systeem zorgt voor een geluid dat past bij een 4K UHD OLED-televisie. Sony Bravia KD55A8BAEP is één van de beste allround televisies die elke sport- en cinemaliefhebber eindeloos kijkplezier zal bezorgen.

sony televisie

Extra: Philips 55OLED805

We geven hier graag de Philips 555OLED805 nog een eervolle vermelding. Televisies van Philips hebben een unieke technologie aan bood dat hen onderscheidt van andere merken: Ambilight. De combinatie van Ambilight met het 4K UHD OLED-beeldscherm is een waar genot voor de ogen.

philips televisie

4. Meer dan 2000 euro: LG C1 OLED

Is de prijs voor jouw absoluut geen obstakel? Ga dan voor het beste van het beste. De beste televisies bevinden zich nu eenmaal in het hoogste prijssegment. We hebben lang getwijfeld over welke televisie we nu als de allerbeste moesten kronen. Samsung heeft enkele fantastische QLED-televisies die de titel konden krijgen, maar wij kiezen toch voor een OLED-televisie. Meer bepaald de LG C1-reeks die LG tijdens CES onthulde. Je hebt binnen deze televisieline-up verschillende formaten die je kan kiezen, gaande van een zeer betaalbaar 48”-model (1319 euro) tot een scherm dat maar liefst 82” groot is (208cm!). Deze televisie zal je de ultieme sportervaring bezorgen, maar dan moet je wel bereid zijn meer dan euro neer te leggen. Ook de kleinere modellen hebben de hoogste specificaties zoals een verversingsgraad van 120 Hz. LG C1 OLED verdient de titel van beste televisie in 2021.

lg C1 televisie

Onze koopgidsen worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een televisie in deze lijst? Laat het ons weten in de reacties. Laatst bijgewerkt om 20/07/21.