Tracking

De Europese Commissie heeft een toolbox opgesteld waarin duidelijk vermeld staat dat tracking apps geen geolokalisatie mogen gebruiken.

Advertentie

Sinds de coronapandemie zijn al heel wat overheden aan de slag gegaan met zogenaamde ‘contact tracing apps’. Die moeten het mogelijk maken om te analyseren met wie burgers in contact komen en zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden. Wanneer er bijvoorbeeld een patiënt zich aanmeldt in het ziekenhuis en nadien blijkt dat hij/zij besmet is kan er via de contact tracing app opgezocht worden met wie de persoon in contact is geweest. Op die manier kan men de besmettingsketen stopzetten.

Corona tracking

Maar in heel wat landen wordt dat gedaan aan de hand van geolokalisatie. Dat betekent dat de locatie van de mensen constant wordt bijgehouden. De Europese Commissie heeft nu in samenwerking met verschillende lidstaten in een toolbox uitgewerkt waarbij het gebruik van dit soort tracking-apps kan gebeuren in overeenstemming met de Europese privacyregels. Dat betekent dat de opvolging van locatiegegevens niet noodzakelijk is en niet wordt aanbevolen in de toolbox.

Bluetooth

Volgens de Europese Commissie kunnen apps wel gebruikmaken van bluetooth waarbij toestellen in de omgeving worden geïdentificeerd. Op die manier moeten de verplaatsingen en locaties van burgers niet bijgehouden worden. Bovendien benadrukken de lidstaten dat de tracking applicaties op vrijwillige basis geïnstalleerd worden en dat er met geanonimiseerde data wordt gewerkt.

Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben over applicaties die je als burger overal en constant op je smartphone volgen. De toolbox van de Europese Commissie omschrijft dat heel duidelijk.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Google rolt trackingtools voor coronavirus uit via Play

Google gaat gebruikt maken van zijn eigen Play ecosysteem om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk Android-gebruikers de trackingtools voor het coronavirus ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here