James Dyson
Afbeelding: The Times.

In een interview met The Times heeft James Dyson eindelijk zijn elektrische wagen onthuld.

Advertentie

Wie aan Dyson denkt, denkt meteen aan stofzuigers. Premium stofzuigers die zich onderscheiden in kracht en design. Maar James Dyson, het brein achter de stofzuigers heeft zijn creativiteit ook in verlichting, luchtbehandeling én een elektrische wagen gestoken. Onder de codenaam “N526” werkte hij jaren met zijn team aan de ontwikkeling van een elektrische wagen die nooit het daglicht zou zien.

Dyson N526

De elektrische wagen van James Dyson heeft nooit een officiële naam gekregen maar zou een knappe 7-zitter worden met bijna 1000 kilometer actieradius. Dat is bijna het dubbele van wat een Tesla Model S of X vandaag kunnen. En dat terwijl de wagens van Elon Musk al jaren bij de top behoren.

Die enorme autonomie heeft Dyson vooral te danken aan de batterijen waarin het heel veel geld en ontwikkeling heeft gestoken. Volgens Dyson maakt het ook niet uit of je de verwarming, airco of radio helemaal hebt openstaan, de actieradius zal ongewijzigd blijven.

Zwaar en snel

Dat kan je wel zeggen. De N526 weegt bijna 2,6 ton maar de elektromotor is er toch in geslaagd om de wagen in amper 4.8 seconden naar 100 km/u te sleuren. De wagen kan maximum 201 km/u rijden, maar dat vond Dyson niet het belangrijkste. Al die kracht en autonomie heeft de wagen ook te danken aan twee 200kW-elektrische motoren.

Helaas moest James Dyson (die intussen omgerekend zo’n 17 miljard euro waard is) zijn N256-project stopzetten. En met een reden: de wagen had hem al zo’n 500 miljoen euro gekost in ontwikkeling. En dat zonder er nog maar één euro aan terug te hebben verdiend. In tegenstelling tot veel andere autobouwers heeft James niet de mogelijkheid om intussen geld te verdienen aan diesel- of benzinewagens.

Jammer maar helaas, we hadden ‘m graag getest!

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Dyson Pure Cool Tower review: schoonheid en verkoeling

De lucht die je inademt is lang niet altijd zo schoon als je zelf denkt. Ze bevat allergenen, (schadelijke) stoffen en zelfs virussen. Zeker in het voorjaar bevat de lucht bovendien veel pollen, die mensen met hooikoorts onplezierige tijden geven. Dyson belooft verlichting voor deze problemen met haar Pure Cool Tower.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here