Computermuis William English
Afbeelding door: SRI International; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SRI_Computer_Mouse.jpg

De uitvinder van de allereerste computermuis is vorige week overleden. Kijk mee hoe William English in 1968 de muis van vandaag voorstelde aan de wereld.

William English, één van de pioniers in de moderne computergeschiedenis is vorige week (26 juli) overleden. English stond mee aan de wieg van de computermuis zoals we die vandaag kennen met zijn gebruikersinterface. Samen met zijn compagnon Douglas Englebart ontwikkelden ze aan het onderzoekscentrum van de Universiteit van Stanford de allereerste computermuis in 1968.

Computermuis sinds…

Om te tonen hoe gebruikers met een muis op de computer konden werken, gaf William English in 1968 een demo. Het filmpje kreeg achteraf de naam “Mother of All Demos” omdat het daarmee ook de basis werd voor duizenden demo’s van pc’s, programma’s, tekstbewerking enzovoort. Kortom, Englebart en English waren niet alleen de pioniers van de computermuis. Maar ook nog eens van de moderne demo zoals veel bedrijven dat vandaag nog steeds doen.

Sindsdien werd de pc-muis door allerlei bedrijven op punt gezet. Zo wordt Xerox vandaag gezien als de eerste bouwer van een commerciële computermuis. En op zich is het verhaal wel opvallend, want we gebruiken de pc-muis vandaag nog steeds zoals meer dan 50 jaar geleden. Ook al zijn touchscreens wijdverspreid, de pc-muis zal niet zomaar verdwijnen, dat staat vast.

Bekijk hieronder de “Mother of All Demos”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here