Nieuws

Huawei start rechtszaak in de VS: “Wij zijn geen bedreiging”

Huawei is in de VS een rechtszaak gestart tegen de beslissing om het bedrijf als een bedreiging voor de nationale veiligheid te beschouwen.

The Wall Street Journal schrijft dat Huawei de eerdere beslissing van de Federal Communications Commission (FCC) op maandag officieel heeft aangevochten. De Chinezen doen er alles aan om de beslissing die toenmalig president Trump nam enigszins een beetje te kunnen terugdraaien. De VS stellen dat de Amerikaanse burgers het risico lopen om het slachtoffer te worden van spionage. Zijn opvolger Joe Biden lijkt ook niet overtuigd van de intenties van Huawei. 

In de aanklacht die maandag ingediend werd zegt de Chinese multinational dat de FCC zijn boekje te buiten gegaan is. De beslissing die het nam zou “willekeurig en grillig” zijn. Bovendien zou die een “misbruik van discretie inhouden, zonder dat er substantiële bewijzen aangeleverd zijn”, luidt de motivering. Huawei krijgt niet alleen de status als bedreiging voor de nationale veiligheid. Amerikaanse telecomoperatoren mogen ook geen nationale budgetten aanvragen om daar vervolgens netwerkinfrastructuur van Huawei mee te kopen.  

“Overweldigende bewijzen” 

Vorig jaar motiveerde de FCC zijn beslissing nog door te melden dat er “een overweldigende bewijzen” waren. “Die bewijzen werden zorgvuldig verzameld door het FCC zelf en verschillende nationale veiligheidsbureaus. We zullen onze beslissing dan ook blijven verdedigen”, liet het FCC aan The Wall Street Journal weten. 

Vlak nadat Huawei de rechtszaak opstartte liet oprichter en CEO Ren Zhengfei weten dat hij graag met president Joe Biden wil bellen over de zaak. “We hopen nog altijd om op grote schaal Amerikaanse onderdelen en machines te mogen kopen. Zo kunnen de VS mee profiteren van de Chinese groei”, weet hij. 

Grote economische gevolgen 

De Biden-administratie staat er niet om te springen. “We willen absoluut vermijden dat de Chinezen een achterpoortje kunnen openhouden naar onze netwerken. Ze mogen in geen geval de nationale of economische veiligheid in het gedrang brengen”, zei het Departement voor Handel vorige maand. 

Het mag duidelijk zijn dat Huawei de politieke beslissingen stevig voelt. In november verkocht het zijn budgetmerk Honor. Vorige maand ontstond het gerucht dat de Chinezen erover denken om te stoppen met high-end-smartphones en enkele dagen geleden raakte het bekend dat de telecomreus maar geen Amerikaanse kopers vindt voor zijn 5G-technologie. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business