Nieuws

Chinese astronauten succesvol gelanceerd

NASA Space Launch System
Flight Of Big Carrier Rocket Above The Clouds. 3D Illustration.
De reis van de drie taikonauten naar het nieuwe Chinese ruimtestation waar ze drie maanden zullen verblijven werd succesvol ingezet.

Daarmee is het de eerste lancering van Chinese astronauten in 5 jaren. Het Amerikaanse CNBC bevestigde de geslaagde lancering van de Shenzhou-12-raket. Zodra de ruimtevaarders bij hun ruimtestation aankomen, zullen ze daar drie maanden wonen en werken om de modules online te krijgen.

De lancering vond deze ochtend om 09:22 Chinese tijd plaats. De raket vertrok van het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China, dicht bij de grens met Mongolië. De directeur van het laceringscentrum, Zhang Zhifen, noemde de lancering omstreeks 09:43 Chinese tijd een “compleet succes”.

Nieuw ruimtestation

De eerste delen van het ruimtestation Tianhe werden eerder dit jaar al in een baan om de aarde gebracht. De drie taikonauten Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo zullen verantwoordelijk zijn voor het opstarten van alle operaties. Deze lancering was dan ook de eerste van een reeks van elf. Er zullen dus gaandeweg nog materialen de ruimte in worden gestuurd om het Chinese ruimtestation verder af te werken.

Het ziet ernaar uit dat China zich graag mee in de ruimtewedloop stort. Eerder dit jaar lanceerde het al een voertuig naar Mars dat succesvol aankwam. In 2020 en 2019 landde het ook op de achterkant van de maan. De lanceringen van de Chinese raketten zijn tevens niet zonder risico. In mei lanceerde het een stuwraket die vervolgens ongecontroleerd moest neerstorten. Even vreesde men dat de brokstukken mogelijk in bewoond gebied terecht zouden komen. Gelukkig was dat niet het geval.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business