Nieuws

Android 12L is op maat gemaakt voor tablets en foldables

Android 12L moet toestellen met een groter scherm zoals tablets en foldables op maat bedienen. Ontwikkelaars kunnen er al mee aan de slag.

Android 12 is nog maar een goede week gelanceerd, of de eerste grote update staat al klaar: Android 12L. Google heeft gisteren een preview klaargezet voor ontwikkelaars van de update. Android 12L is niet zomaar een update: het is een nieuw ontworpen interface om apparaten met een groter scherm meer te ondersteunen. Het richt zich dus op tablets, vouwbare smartphones en Chromebooks.

Op maat van tablets en foldables

Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden in Android 12L? Ten eerste zal de look van Android 12 zich beter aanpassen aan de grootte van je scherm. Instellingen en notificaties kunnen netjes in kolommen naast elkaar geplaatst worden om de schermruimte optimaal te benutten. Met een nieuwe taakbalk, waar Google de mosterd voor bij Windows 11 lijkt te hebben gehaald, wil Android 12L de multitaskervaring ook verder stroomlijnen. Vanuit de taakbalk swipe je makkelijk apps naar een splits-screen waardoor je met meerdere apps tegelijk kan werken. Tenslotte wil Google appontwikkelaars aansporen om hun apps te optimaliseren voor grotere schermen. Tijdens het testen van de Samsung Galaxy Z Fold merkte ik inderdaad dat naast de Google-apps nog te weinig applicaties geoptimaliseerd zijn om met een foldable display te werken.

android 12L multitasking
Multitasken gaat een stuk vlotter. GIF: Google

Het is de eerste keer sinds Android 3.0 Honeycomb dat Google haar besturingssysteem nog eens een aangepaste versie voor tablets geeft. Het aanbod aan Android-tablets wordt met de dag groter, al wil Google volgens ons ook vooral inspelen op de groeiende hype rond vouwbare smartphones. Als de software gebouwd is om dit type toestellen beter te bedienen, zal de ontwikkeling van nieuwe modellen wellicht mee een boost krijgen.

Lancering in 2022

Vanaf vandaag kunnen appontwikkelaars aan de slag met de api’s van Android 12L om hun huiswerk te maken. Voor de bredere lancering mikt Google op het voorjaar van 2022. Rond die tijd zullen nog heel wat smartphones de upgrade naar de reguliere Android 12 krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business