xiaomi mi 11 lite smartphone
Image Credit: Nguyen Duc Quang, iStock

Een slechte start voor Xiaomi in 2022: het Chinese merk verkocht bijna 20% minder smartphones tijdens het afgelopen kwartaal.

Advertentie

De teller stopte voor Xiaomi op net geen 40 miljoen verkochte smartphones na het eerste kwartaal van 2022. Daarmee behield het Chinese merk wel zijn positie als derde grootste fabrikant, maar de ambities reiken inmiddels een stuk hoger voor Xiaomi. Xiaomi heeft zich opgewerkt als de grote uitdager voor Samsung en Apple en wil hen op termijn zelfs kunnen voorbijsteken. Maar na het afgelopen kwartaal moeten ze droom weer even opbergen.

Ze kwamen nochtans al met een vrij compleet portfolio op de markt in 2022. De Xiaomi 12 en 12 Pro waren de nieuwe vlaggenschipmodellen die met de 12x nog een extra model kreeg dat zich in de middenklasse parkeerde. Met de Redmi Note 11 Series had Xiaomi vervolgens vijf budgetmodellen in de aanbieding.

Lees hier wat wij van de Xiaomi 12 vonden

xiaomi 12
Xiaomi 12 Pro is het nieuwste vlaggenschip. Image Credit: Xiaomi

Moeilijke omstandigheden

Xiaomi beroept zich op verzachtende omstandigheden en het bedrijf werd niet bepaald geholpen door de strenge lockdowns in zijn belangrijkste afzetmarkt China. In Europa en de Verenigde Staten moesten ze dan weer afrekenen met economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de stijgende inflaties. Door al die factoren verkocht Xiaomi 17,8% minder smartphones dan tijdens het eerste kwartaal van 2021, toen het coronavirus nog onze enige grote bezorgdheid was.

Dat heeft zich ook laten zich ook voelen in de financiële resultaten die het bedrijf vanochtend bekend maakte. De totale omzet uit de verkopen daalde mede dankzij de smartphonedip met een kleine 5% jaar op jaar.

Smartphonemarkt onder druk

Daar staat Xiaomi zeker niet alleen in. De technologiesector heeft door bovengenoemde cocktail van factoren er geen eenvoudig kwartaal op zitten en dat laat zich vooral sterk voelen op de smartphonemarkt. In vergelijking met 2021 zakte het aantal verkochte smartphones met 9% (bron: IDC). Die markt was zich vorig jaar zachtjes aan het herstellen van een moeilijk 2020, maar het lijkt er naar dat het dit jaar weer wonden likken zal worden.

Ook marktleider Samsung zag zijn verkoop lichtjes dalen; OPPO (inclusief OnePlus) donderde 27% achteruit. Apple is de enige die nog kan lachen, want zij verkochten dankzij het succes van de iPhone 13 en de introductie van een nieuwe goedkopere iPhone SE voorlopig wel 2% meer smartphones in 2022. Xiaomi vreest dat de komende kwartalen niet veel beterschap zullen brengen. Naast smartphones brengt Xiaomi onder andere smarthome gadgets en elektrische steps op de markt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here