Nieuws

LG verlost smartphones van ‘neppe’ optische zoom

LG Electronics
Nee, LG keert niet terug op de smartphonemarkt. Wel ontwikkelde het een cameramodule die echte optische zoom in smartphones mogelijk maakt. De module wordt tijdens CES 2023 onthuld.

Volgens LG Innotek, de innovatiedivisie van het Zuid-Koreaanse techbedrijf, draait de module om de bewegende onderdelen die de optische zoom mogelijk maken. Ze onderscheiden zich op die manier van de huidige telefotocamera’s op telefoons die steeds een vaste brandpuntafstand hebben. Sony, die zelf ook camerasensoren produceert, is de enige fabrikant die eerder zo’n soortgelijke techniek op smartphones toepaste.

Bewegende onderdelen

LG benadrukt dat zijn techniek niet enkel uniek is vanwege de bewegende onderdelen. Het bedrijf is naar eigen zeggen ook in staat geweest de efficiëntie van zo’n telefotomodule te verhogen. Hiermee zou de batterijduur van smartphones weer enigszins verbeterd kunnen worden. In hoeverre dat ook in de praktijk merkbaar is, blijft uiteraard nog de vraag. Wat zeker wel merkbaar moet zijn, is dat de Optical Telephoto Zoom Camera Module van LG Innotek zorgt voor een kleinere cameramodule én scherpere foto’s.

Dat eerste is mogelijk door meerdere telefotocamera’s in één module te verwerken. Dat hebben we eerder wel anders gezien. Samsung voegde bijvoorbeeld twee telefotosensors toe op de Galaxy S22 Ultra: één met 3x en met 10x optische zoom. Voor scherpere foto’s werd optische beeldstabilisatie toegevoegd aan de sensor. Die beeldstabilisatie moet met name helpen bij foto’s genomen op een hogere brandpuntsafstand.

Eerste smartphones tijdens CES

Volgens LG ondersteunt de nieuwe module verder een zoombereik van 4x tot 9x optische zoom. De innovatieafdeling werkte voor de implementatie van de techniek ook samen met Qualcomm om de techniek ondersteunt te krijgen op de Snapdragon 8 Gen 2. Dat wijst er alvast op dat de techniek in het begin mogelijk enkel verschijnt op smartphones die deze high-end chipset gebruiken.

LG zegt dat de cameramodule komend jaar ook direct in gebruik genomen wordt. Welke fabrikanten hebben toegezegd de techniek in te willen zetten is niet gekend. Wel zegt LG dat we tijdens CES, dat begin januari 2023 plaatsvindt, zullen kennismaken met de eerste smartphones die de techniek inzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business