Nieuws

Microsoft en Google plannen aankondigingen over AI

AI
Brain circuit board blue technology illustration. Artificial intelligence human brain circuit.
Google investeerde zo’n 400 miljoen dollar in AI-startup Anthropic, lanceerde chatbot Bard en kondigt nu, samen met Microsoft, een AI-evenement aan.

Inmiddels werd het al talloze keren herhaald: Google zit nogal verveeld met de ontwikkelingen bij ChatGPT. De chatbot zou namelijk de manier waarop we het internet gebruiken kunnen revolutioneren. Slecht nieuws voor Google, want zonder gelijkaardige AI-tool lijkt het alsof de zoekmachinegigant weinig in de pap te brokken heeft. Hoog tijd om zelf in AI te investeren, dachten ze dus bij Google.

Proces van lange adem

Google investeert natuurlijk al langer in AI en is druk in de weer met een eigen taalmodel, genaamd LaMDA. Google stort nu ook 400 miljoen dollar in Anthropic, een AI-start-up met OpenAI-banden. Anthropic werd namelijk opgericht door twee voormalige leidinggevenden bij OpenAI. Bij Anthropic wordt aan een chatbot gewerkt die qua werking erg op ChatGPT lijkt. De Anthropic-tool heet Claude, en is net zoals ChatGPT een generatief model. Dat houdt in dat de AI in staat is om op een korte tijd vrij lange flarden tekst te genereren.

Bard

Inmiddels bracht Google ook een testversie van een andere chatbot, genaamd Bard, online. De functies daarvan lopen grotendeels gelijk met die van ChatGPT. Ook met Bard is het mogelijk om in dialoog te treden – zo kan je niet enkel vragen stellen, maar ook vervolgvragen stellen en een echt gesprek houden.

Daarbij valt op hoe de chatbot ook met recente informatie overweg kan. De data waarop ChatGPT getraind is, gaat maar terug tot aan het begin van 2021. Op actualiteitsvragen weet het OpenAI-model dus geen antwoord te vinden. Voor Bard zou dat veel beter het geval zijn.

AI in stroomversnelling

Over generatieve modellen kan je de laatste tijd overal wel wat lezen. Dat is niet verwonderlijk: de mogelijkheden van de technologie zijn enorm. Microsofts zoekmachine Bing haalde al meerdere keren het nieuws omdat ChatGPT erin geïntegreerd gaat worden. Voor Microsoft gaan de banden met OpenAI, waar het onlangs nog 10 miljard in investeerde, nog verder: de Amerikaanse technologiereus heeft dinsdagavond een evenement gepland waarin het verschillende ChatGPT-integraties uit de doeken wil doen.

Ook Google plant een soortgelijk evenement, dat zal doorgaan op 8 februari. Daarin wil de zoekmachinegigant laten zien wat voor rol generatieve modellen zoals ChatGPT, Claude en Bard kan hebben voor het internet, voor Google, en de diensten die het aanbiedt. De kans bestaat dat het bedrijf dan informatie deelt over AI-integratie in de Google-zoekbalk. Voor het zover is zullen we waarschijnlijk toepassingen gaan zien in andere Google diensten. Daarover belooft het bedrijf dus snel duidelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business