‘EC: Microsoft krijgt vrij baan voor overname Activision Blizzard’

Activision
De Europese Commissie zou van plan zijn de overname van Activision Blizzard door Microsoft goed te keuren. Het overheidsorgaan wil uiterlijk 25 april een beslissing in de zaak nemen.

De eerste horde voor de overname van Activision Blizzard door Microsoft lijkt te zijn genomen. Drie bronnen van persbureau Reuters melden dat de Europese Commissie groen licht wil geven voor de overname. Die wending volgt op de aankondiging van twee belangrijke licentiedeals die het bedrijf sloot met Nintendo en Nvidia.

Een officiële beslissing rondom de antitrustzaak werd nog niet genomen. Toch is het goed mogelijk dat het Europese overheidsorgaan instemt. Wel zou de EC daarvoor verlangen dat de softwaregigant ‘gedragsmaatregelen’ neemt om zorgen bij andere concurrenten dan Sony weg te nemen, meldt één van Reuters’ bronnen. Welke maatregelen daaronder geschaard kunnen worden, wordt niet door de bron toegelicht.

Vast lijkt te staan dat Microsofts licentieovereenkomsten positief hebben uitgepakt. Microsoft sloot de voorbije weken zulke overeenkomsten met Nintendo en Nvidia. Met die overeenkomst krijgen de concurrenten toegang tot Microsofts gamebibliotheek – waaronder na de overname van Activision Blizzard ook Call of Duty. De overeenkomsten hebben een looptijd van tien jaar en geven Nintendo en Nvidia de garantie dat zij op steeds op de lanceringsdatum beschikken over de nieuwste games. Sony is, dat meldde Microsoft eerder, niet op eenzelfde aanbod ingegaan.

Europese horde genomen

De Europese Commissie is slechts één van de hordes die Microsoft moet nemen om Activision over te kunnen nemen. Ook de Britse anticompetitiewaakhond is pal voor de overname gaan liggen. Het Britse overheidsorgaan wil dat Microsoft de Call of Duty-franchise van de hand doet bij de overname van de game-ontwikkelaar. Microsoft-president Brad Smith liet vorige maand nog weten Call of Duty niet te willen verkopen als de overname wordt goedgekeurd.

Ook in de VS loopt Microsoft tegen een dichte deur aan. Marktwaakhond FTC doet onderzoek naar de overname en heeft intussen de rechter gevraagd om de overname te blokkeren. Zelfs als de EC dus goedkeuring geeft, is de overname daarmee allesbehalve rond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business