Nieuws

Ligt het lot van Telenet in handen van Liberty Global?

Telenet
Beurswaakhond FSMA schortte donderdag de handel in Telenet-aandelen op na een koersopstoot. Telenet hult zich intussen in stilte, en reageert niet op speculaties.

Uit het niets veerde het Telenet-aandeel donderdagmorgen met 10 procent op. Die groeiende lijn was echter van korte duur. Beurswaakhond FSMA besloot de handel in het aandeel op te schorten, in afwachting van nadere communicatie van het bedrijf. Communicatie die uitbleef, met uitzondering van een nietszeggende verklaring donderdagavond. “We onderhouden een constructieve dialoog met de FSMA en zullen communiceren zodra we kunnen. Maar we kunnen geen indicatie van de timing of meer details geven”, liet de telecomprovider weten.

Overname in aantocht

Beleggers hebben intussen het raden naar de gevolgen van de koersopstoot. Waarnemers denken aan een mogelijk overnamebod van een geïnteresseerde partij. Liberty Global zou alvast goed passen bij Telenet: het Amerikaanse bedrijf bezit al 59,2 procent van de aandelen. Telenet bezit zelf nog 3,12 procent, terwijl het publiek de rest (37,7 procent) van de aandelen in eigendom heeft.

Liberty Global deed bovendien al eens een overnamebod op Telenet. Tien jaar geleden probeerde miljardair John Malone het bedrijf op de kop te tikken voor 35 euro per aandeel. Het aanbod flopte: aandeelhouders vonden het bod te karig. Aan de huidige stand van de Telenet-koers zou het juist een zeer aantrekkelijk bod zijn. Bij de opschorting van de handel in het aandeel stond de koers op 15,20 euro.

Netwerkinvesteringen vereist

Een flink lagere koers dan tien jaar geleden, dus. Met name de afgelopen twee jaar is de beurswaarde van Telenet flink gekelderd. Aanstaande investeringsnoden om het netwerk te upgraden spelen daar een rol in, evenals de positie van de provider in de vastgelopen Belgische telecommarkt. Groeikansen liggen Telenet alvast niet voor het oprapen.

Telenet hoopte met Fluvius een fiber-inhaalrace op te zetten. Momenteel staat het bedrijf echter voor een dichte deur bij de Europese mededingingsautoriteit; die moet de samenwerking eerst goedkeuren. Een overname door Liberty Global zou er alvast voor kunnen zorgen dat Telenet over de benodigde middelen beschikt om die plannen door te voeren. Voorlopig is het echter wel de vraag of Europa zo’n overname van Telenet door telecomreus Liberty goedkeurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business