Nieuws

5G-modem van Apple zal pas voor 2025 zijn

Apple iPhone 14
Nieuws dat Apple aan een eigen modem werkt doet al een tijdje de ronde. Voorlopig blijft het bedrijf echter modems van Qualcomm gebruiken.

Al sinds 2019 circuleert het nieuws dat Apple aan een eigen 5G-modem werkt. Die modem is nodig om verbinding te maken met het telefoonnetwerk en te kunnen bellen of surfen. Tot nu toe kon Apple echter geen enkele iPhone uitbrengen waarin zo’n in-house ontwikkelde modem zit. Apple blijft noodgedwongen gebruik maken van Qualcomm-modems, ook al weegt dat op de kosten.

Dat de iPhone 13 en 14 zo geen modem meekregen, is inmiddels geen verassing meer. Van de aankomende iPhone 15 weten we intussen ook dat hij Qualcomm geld zal blijven opbrengen: de modem is er immers nog steeds niet. Het is een liedje dat zich waarschijnlijk volgend jaar, met de iPhone 16, nog maar eens zal herhalen.

In 2017 ontstond er onenigheid tussen Apple en Qualcomm. De iPhonefabrikant meende dat de modemfabrikant te veel geld vroeg voor het – nochtans onmisbare – onderdeel. In 2019 kwamen beide partijen overeen dat Apple opnieuw betaalt voor een licentie op Qualcomm-modems; een deal die toen voor 6 jaar vastgelegd werd.

Neem daarbij dat Apple, bij de ontwikkeling van de eigen 5G-chip, op ontwikkelingsproblemen blijft botsen. Het respecteren van patenten, onder andere van Qualcomm, blijkt daarbij ook voor meer problemen te zorgen dan eerst gedacht. Alles tezamen genomen is het geen verrassing dat de iPhone 16 in 2024 een Qualcomm-modem zal bevatten.

Het eerste iPhone-model dat wél een Apple-modem zou krijgen, is da iPhone SE die voor 2025 gepland staat. Eenmaal hij beschikbaar is, zal de iPhone 17 waarschijnlijk mee profiteren van de nieuwe chip. Ook iPads en Apple Watches zouden de nieuwe modem ingebouwd kunnen krijgen. Die apparaten zouden bovendien kunnen dienen als testdomein: aangezien er minder van die apparaten verkocht worden dan iPhones, kunnen eventuele fouten makkelijker rechtgezet worden.

Uitgelicht artikel iOS 17 Deze iPhones krijgen geen iOS 17
5gappleiosiphonemobielqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals