Nieuws

Google Berichten krijgt eind-tot-eindversleuteling voor groepchats

eind-tot-eindversleuteling
De standaard berichtenapp op Android-telefoons, Google Berichten, krijgt er binnenkort eind-tot-eindversleuteling van groepsgesprekken bij.

Op elke Android-toestel dat je koopt staat de Google Berichten-app voorgeïnstalleerd. Aanvankelijk diende de app nog om SMS-berichten te kunnen versturen en ontvangen. Waar providers Rich Communication Services of RCS ondersteunen was de app snel om die standaard mee te ondersteunen. Toch gebruiken veel mensen alternatieve berichtenapps zoals WhatsApp of Telegram.

De meest voorname reden daarvoor is de eind-tot-eindversleuteling die de berichtenapps aanbieden. Google zegt al langer dat die versleuteling ook voor RCS-berichten in de eigen Berichten-app er moet komen. Voor één-op-één-gesprekken is dat al een tijdje het geval. Android Police en enkele gebruikers merkten de afgelopen dagen echter op dat ook groepsgesprekken eind-tot-eind-versleuteld werden volgens een melding die in het gesprek verscheen.

Afgeschermd van wie mee wil lezen

Eind-tot-eindversleuteling of ‘end-to-end encryption’ zorgt ervoor dat niemand met je berichten kan meekijken. Dat is mogelijk doordat jij en je gesprekspartner(s) een veiligheidssleutel op het apparaat hebben staan. Enkel wie de juiste sleutel in handen heeft kan de inhoud van berichten raadplegen. Met eind-tot-eind-versleuteling zijn je berichten, met andere woorden, afgeschermd voor hackers, internetproviders en overheden die willen meelezen.

Uitgelicht artikel signal sms RCS Google Volgens Google ligt de RCS-bal in het kamp van Apple

De versleuteling is wel nog niet voor iedereen beschikbaar. Meerdere gebruikers op Twitter rapporteren dat in hun groepsgesprekken een melding over de encryptie verschijnt. Toch lijkt die nog niet voor iedereen te zijn: ook bij wie de laatste versie van de Berichten-app geïnstalleerd heeft komt zo’n melding niet altijd tevoorschijn. De functie wordt momenteel uitgerold.

Tot die tijd kan, wie groepsgesprekken wil hebben en eind-tot-eindversleuteling belangrijk vindt, terecht bij WhatsApp of Facebook Messenger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business