Nieuws

Winst bij Samsung daalt met 95%, fabrikant verwacht beterschap in H2

Samsung verliest chipcontract Qualcomm
Samsung maakt zijn financiële resultaten voor Q1 2023 bekend. Daarin kijkt de Koreaanse fabrikant vooral naar de tweede jaarhelft.

Samsung Electronics maakt zijn financiële resultaten voor Q1 2023 bekend. Daaruit blijkt dat vooral de halfgeleidertak van de Koreaanse technologiegigant klappen incasseert. Eerder voorspelde Samsung al geen te beste resultaten.

De oorzaak daarvoor ligt te zoeken in de gedaalde verkoop van consumentenelektronica. Dankzij de economische crisis daalde de vraag naar halfgeleiders zo stevig dat menig producent zich genoodzaakt zag de productie terug te schroeven. Toch ziet Samsung de situatie later dit jaar verbeteren: tegen de tweede jaarhelft zouden chipinventarissen zo goed als leeggewerkt zijn, waardoor de vraag tegen dan terug op gang moet beginnen komen.

Op vlak van geheugenchips voorspelt het bedrijf echter geen goed weer, of toch niet onmiddelijk: daar zou de productie voorlopig op een laag pitje blijven. De oorzaak daarvoor ligt bij de grote datacenters, die nu niet zo sterk investeren in nieuwe servers. Die situatie zou zich in de tweede jaarhelft wel herstellen, wanneer de vraag naar DDR5-RAM stijgt. Bovendien is er een verschuiving aan de gang binnen het domein van de NAND-chips: die worden steeds groter. Ook daarvan hoopt Samsung in de tweede jaarhelft te profiteren.

Daling van 95%

Over het algemeen rapporteert Samsung een operationele winst van 640 biljoen KRW voor de periode tussen januari en eind maart. Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van maar liefst 95% – Samsung haalt in Q1 2023 dan ook de laagste winst sinds 14 jaar.

Die daling valt echter niet in alle bedrijfstakken even hard te voelen. Geweten is dat de halfgeleidertak, Samsung DS, een verlies incasseerde van 4,58 triljoen KRW, tegenover de winst van 8,45 triljoen KRW van vorig jaar. Samsung MX, de mobiele tak, deed het dan weer best goed. Hoewel de vraag naar nieuwe smartphones flink gedaald is, weet het door goede verkoop van premium-toestellen als de Galaxy S23 Ultra toch een operationele winst van 3,94 triljoen KRW.

Samsung MX zal dan ook focussen op het in de markt zetten van die premium toestellen, zoals de Samsung Galaxy Fold. Bovendien wordt verwacht dat de smartphonemarkt zich weer herstelt – en dat er dus nog meer Galaxy-toestellen verkocht zullen worden.

Uitgelicht artikel pc Verkoop van pc’s daalde nog nooit zo hard

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business