Apple Silicon-concurrent op komst voor Windows 12

Microsoft
Microsoft gaat Apple achterna en zou zijn gestart met de ontwikkeling van eigen Arm-chips. Die processoren neemt Microsoft mogelijk met Windows 12 in gebruik.

Apple wordt gezien als voorloper op het vlak van Arm-integratie in zijn desktop-besturingssysteem. Het is Microsoft immers tot op heden niet gelukt zijn OS degelijk te optimaliseren voor Arm-chipsets en het aanbod van Arm-processoren voor Windows is ook extreem beperkt. Qualcomm heeft tot op heden vrijwel alleenrecht op Arm voor Windows-markt, met enkel MediaTek die eigen Windows-chipsets gebaseerd op de Arm-architectuur in het vooruitzicht stelt. Ook Microsoft lijkt zich te willen mengen in dat chipsetgevecht, stelt Windows Latest.

Apple Silicon-concurrent

Volgens de website heeft Microsoft meerdere vacatures openstaan voor zijn Silicon Team. Binnen die afdeling werkt het bedrijf in het geheim aan eigen chips. Windows Latest vond vacatures voor programmeurs en ontwikkelaars onder meer system-on-a-chip-, cpu- en gpu-achitecturen. In het vacatureaanbod wordt niet specifiek besproken aan welke ‘projecten’ de toekomstige engineers gaan werken. Het is dan ook vooral een speculatie dat de nieuwe aanwas wordt ingezet voor het ontwikkelen van Arm-chipsets.

Uitgelicht artikel arm Arm trekt naar Amerikaanse beurs, geen overname door Nvidia

Ook speculeert de website erop los dat Microsoft de chipsets mogelijks wil inzetten voor Windows 12. Het is mogelijk dat ze bijvoorbeeld terechtkomen in zijn Surface-modellen. Nochtans heeft het bedrijf enkel Surface-laptops met zulke Arm-chips van Qualcomm. Door de ontwikkeling van zulke chips in-house plaats te laten vinden, kan het zijn OS mogelijk grondiger optimaliseren voor Arm’s-microarchitectuur.

Windows Core

Die architectuur speelt volgens Windows Latest ook een grote rol in de ontwikkeling van Windows 12, omdat het nieuwe besturingssysteem rond het Windows Core-project wordt gebouwd. Met dat project wil het bedrijf zijn OS optimaliseren voor allerhande vormfactoren. Zodoende moet Windows 12 ook geoptimaliseerd zijn voor bijvoorbeeld gaminghandhelds als de ASUS ROG Ally. Die plannen zijn vooralsnog niet door de softwaregigant bevestigd, maar hangen volgens de website dus samen met de ontwikkeling van de Arm-chips.

Daar blijft het niet bij. De opkomst van Arm voor Windows zou er ook toe leiden dat de efficiëntie van de architectuur beter benut wordt. Hierdoor moet Windows 12 veel efficiënter zijn dan zijn voorgangers. Het besturingssysteem zou tegelijkertijd een pak slimmer worden door extra AI-berekeningen die Microsoft aan de Arm-chipset kan overlaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business