Accuduur Google Pixel Watch 2 fors verlengd

Pixel Watch 2
© Unsplash/Triyansh Gill
De Pixel Watch 2 zou een veel zuinigere Snapdragon W5-chipset krijgen. De eerste generatie Pixel Watch bevatte nog Samsung's aloude Exynos 9110-chipset.

Smartwatchfabrikanten voeren al langer een gevecht tegen batterijverbruik. Zowel Qualcomm als Samsung leken echter niet bereid te investeren in efficiëntere chips voor wearables. Verleden jaar kwam daar verandering in met de Exynos W-serie en zuinigere Snapdragon W-chipsets. Het is nog wel wachten op fabrikanten die de nieuwe, zuinigere chipsets willen inzetten. Tot op heden is het enkel Mobvoi en OPPO gelukt de zuinigere chips in te zetten. Volgens 9to5Google wil Google ook een graantje meepikken van die efficiëntiewinst, meldt het op basis van onbenoemde bronnen.

Concreet wil Google overstappen van Samsung’s Exynos 9110-chipset in de Pixel Watch naar een Snapdragon W5-variant in de Pixel Watch 2. Onduidelijk is welke variant Google precies verkiest – Qualcomm biedt namelijk twee modellen aan, de reguliere W5 en W5+. Dat laatste model biedt bovenop de ARM Cortex-A53-kernen een in-house coprocessor.

Uitgelicht artikel Google Pixel 7a Google Pixel 7a officieel: goedkoper dan verwacht

Onafhankelijk van het gekozen model zou de overstap flinke efficiëntiewinsten opleveren. De Snapdragon W5-serie wordt namelijk gebakken op TSMC’s 4nm-procedé. Ter vergelijking, de Exynos 9110 werd nog gebakken op Samsung’s eigen 10nm-productieproces. Dat proces is niet alleen minder zuinig, maar leidt ook tot slechtere prestaties. Daarbij bevatte die chip slechts twee Cortex-A53-kernen, tegenover vier kernen in Qualcomm’s wearable-chipset.

Terug naar Qualcomm

De terugkeer naar Qualcomm zou menigeen kunnen verbazen. Google heeft zich sinds de Pixel 6-serie immers aan Samsung verbonden voor de ontwikkeling en levering van Tensor-chips. Hoewel de Pixel Watch in principe een standaardchipset gebruikt, zou het wel een kleine breuk opleveren in de samenwerking.

Bovendien levert het vragen op waarom Google niet voor een zuinigere Exynos W-serie processor zou kiezen. De eerste uitkomst daarvan, de W920, vonden we verleden jaar in de Galaxy Watch 5-serie. Verwacht dat de Exynos W980 die dit jaar verschijnt nog een pak zuiniger wordt. Of hij zich ook kan meten met de efficiëntie en prestaties van Qualcomm’s W5-serie, is nog niet bekend.

Komst Pixel Watch 2

Eerder verscheen al informatie rond de lancering van de Pixel Watch 2. Volgens ingewijden moet het horloge in de herfst verschijnen, tezamen met de Pixel 8-serie. Over de prijs en beschikbaarheid van de smartwatch zijn voorlopig geen details bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business