Nieuws

X en Musk aangeklaagd door AFP voor nieuwsvergoedingen

Elon Musk
© Elon Musk
Het X van Elon Musk werd aangeklaagd door het Agence France-Presse (AFP) omdat het niet zou willen onderhandelen over vergoedingen voor nieuws.

AFP vraagt om net als andere grote nieuwsplatformen en persagentschappen dat ze gecompenseerd worden voor de content die op het voormalige Twitter verschijnt. In 2019 heeft Frankrijk zijn wetgeving voor auteursrechten aangepast. Het eigendomsrecht op nieuws werd uitgebreid naar platform die tekst en beeld van de bron verder verspreiden. Tot twee jaar na publicatie hebben auteurs recht op een deel van de koek. En dat geldt dus ook voor AFP, dat X nu voor de rechter gedaagd heeft.

Concreet zegt de Franse wetgeving nog dat platformen als X/Twitter moeten onderhandelen met de auteurs over compensaties en de content niet zomaar mogen blijven delen. In zijn persmededeling heeft AFP het over een “duidelijke weigering van X om in gesprek te treden over de compensaties waar het recht op heeft. De rechten werden net in het leven geroepen om te voorkomen dat grote digitale platformen met de inkomsten gaan lopen die gegenereerd werden door het delen van auteursrechtelijk beschermde content”.

X en Musk in legale problemen

AFP staat nu eenmaal op zijn strepen. X is niet het eerste bedrijf dat het Franse persagentschap voor de rechter daagt. In 2020 was er de hele discussie rond Google News. Uiteindelijk gaf de Franse mededingingsautoriteit AFP gelijk en moest de zoekreus rond de tafel gaan zitten met nieuwsuitgevers. Hoewel Google begin 2021 een overeenkomst afsloot, moest het later dat jaar toch een monsterboete van 500 miljoen euro op tafel leggen, omdat de overeenkomst niet fair genoeg bleek.

Er werd geoordeeld dat Google 90 procent van de markt voor zoekmachines in handen heeft en dat de zoekgigant dus in een positie zat om zijn macht te misbruiken als er geen faire deal gemaakt werd. X/Twitter valt uiteraard niet te vergelijken met Google, dus het blijft afwachten hoe de kwestie zich legaal zal afwikkelen.

Uitgelicht artikel Elon Musk Twitter haalt X van hoofdkantoor na klachtenregen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business