Nieuws

Android introduceert eenvoudige eSIM-transfertool

eSIM naar iSIM
© Unsplash/Brett Jordan
Android komt met een tool om je digitale simkaart (eSIM) gemakkelijk over te zetten op een nieuwe Android-telefoon. Dit systeem wordt momenteel door Google getest.

Digitale simkaarten moeten op termijn de rol van fysieke simkaarten overnemen. Orange stelde reeds als doel om in 2030 geen fysieke simkaarten uit te geven aan nieuwe klanten. Steeds meer providers bieden ook de optie om een eSIM te bestellen, in plaats van een fysieke SIM. Telenet loopt daar nog wel op achter; de provider stelde de lancering van de eSIM voor smartphones verleden jaar uit naar 2023. Terwijl providers orde op zaken stellen, werkt Google aan zijn eSIM-transfertool voor Android. Een tool die reeds door de zoekgigant wordt getest.

Tot die conclusie komt AssembleDebug op X (voorheen Twitter). De X-gebruiker wist de tool vroegtijdig in te schakelen en plaatste daarvan schermafbeeldingen bij zijn bericht. Qua werking is de tool om eSIMs over te zetten vrij eenvoudig. Om een eSIM over te zetten naar een andere Android-smartphone moeten gebruikers enkel een QR-code op het nieuwe toestel scannen. Vervolgens zorgt de app automatisch voor het overplaatsen van de digitale simkaart.

Niet met alle providers

Hoe het proces exact verloopt, blijft vooralsnog onbenoemd. Wel is gekend dat het niet nodig is om het eSIM-profiel uit te schakelen. eSIM-gebruikers worden hierdoor zeker en vast verblijdt met een eenvoudiger proces om simkaarten over te plaatsen. Ondanks de snelle uitrol van de digitale simkaart, bleef het overzetten altijd een flinke horde. Meestal moesten gebruikers immers contact opnemen met hun provider en een nieuwe eSIM aanvragen.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 ‘Apple schrapt simkaartslot op Europese iPhone 15’

Voorlopig is wel de vraag of de eSIM-transfertool meteen met alle providers werkt. Google gaf bij de introductie in februari te kennen dat de tool in elk geval met eSIMs van Deutsche Telecom werkt. De tool werkt dus mogelijk niet meteen met alle soorten digitale simkaarten. Ook goed om te weten: je kan nog geen simkaarten overzetten tussen Android en iOS. Het is ook maar de vraag of dit ooit mogelijk wordt.

Lancering met Android 14

Wanneer iedereen de transfertool ziet verschijnen, is niet bekend. Vermoed wordt dat Google de toolkit uitbrengt met Android 14. De vraag is dan wel of alle Android-telefoons meteen toegang krijgen, of dat de tool in eerste instantie exclusief is aan Pixel-smartphones. Hoe de lancering exact verloopt én wanneer deze plaatsvindt, zal mettertijd moeten blijken.

AndroideSIMtelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals